"A titokzatos amerikai múlttal rendelkező" baloldali miniszterelnök-jelölt, Márki-Zay Péter kampánya és szlogenjei nemzetközi receptet követnek, a politikus "elitellenes" kampánya ugyanakkor hamar félremehet, hiszen Gyurcsány Ferenc és pártja, a Demokratikus Koalíció (DK) az előválasztáson tovább erősödött – áll a XXI. Század Intézet által az MTI-hez kedden eljuttatott elemzésben.

Új fegyvert vetett be Márki-Zay ellen Orbán, most a XXI. Század Intézet talált valamit a politikus múltjában
Fotó: Facebook/Márki-Zay Péter

Az írás szerint az elmúlt években egyre élesebbé vált

a "feltűnően külföldi érdekeket szolgáló" ellenzék, valamint a nemzeti kormány közötti konfliktus.

A baloldal napirendjének meghatározásában ráadásul segítségükre van a nemkormányzati szervezetek tucatja, tematikájukat egy egész intézményhálózat dolgozza ki, hangjukat pedig felerősíti a kormánykritikus média.

"Mindezek fényében nem meglepő, hogy most Márki-Zay Péter személyében egy olyan baloldali miniszterelnök-jelöltet állítottak, aki hosszú évekig élt külföldön és a jelek szerint politikai kapcsolatokra tett szert az Egyesült Államokban"

- írták.

Az elemzés szerint sok a kérdőjel Márki-Zay Péter múltjában, így a kampányban vélhetően több meglepő dolog is ki fog majd derülni róla. Az egyik legnagyobb kérdés, hogy vajon mit csinált pontosan öt évig Kanadában és az Egyesült Államokban. Az életrajza szerint 2004-ben néhány hónapig házról házra járó értékesítő volt egy telefonszolgáltatónál, majd marketingesként kapott állást Kanadában. Ezután az Egyesült Államokba költözött, ahol a CARQUEST nevű cégnél dolgozott, majd 2009-ig az Eastern Indiana Regional Workforce Board felügyelőbizottsági tagja volt – közölték.

Márki-Zay Péter nem csak az üzleti szférában tevékenykedett a tengerentúlon, hiszen a szintén jó amerikai kapcsolatokkal rendelkező Kész Zoltánnal közösen a 2019-es Orbán-Trump-találkozó idején az amerikai fővárosba látogattak, azzal büszkélkedve, hogy a Külügyminisztériumban fogadták őket mint ellenzéki magyar politikusokat

- áll az elemzésben.

A hódmezővásárhelyi polgármester később közölt még az amerikai utazásról, hogy részt vett a Soros György által is támogatott German Marshall Fund kerekasztal-beszélgetésén és találkoztak a Helsinki Bizottság képviselőivel. Márki-Zay Péter egy nyilatkozatában azt is elismerte: arra kérte tárgyalópartnereit, hogy az Egyesült Államok segítse az ellenzék munkáját. 2019 júliusában Budapesten az amerikai kongresszus küldöttségével találkozott többedmagával, segítséget kérve az ellenzéknek.

"Mindezek után joggal vetődik fel, hogy a magát egyébként hazafinak tartó Márki-Zayék milyen érdekek mentén politizálnak, honnan kapnak anyagi támogatást és milyen célra"

- tartalmazza az elemzés.

Az írás ukrajnai, georgiai, szlovákiai, lengyelországi, olaszországi és bulgáriai példákon keresztül bemutatja, hogy az elmúlt években számos országban emelkedtek fel és több helyen kormányra is kerültek az elitellenes jelszavakat hirdető politikai erők, ez azonban szinte sehol nem hozott számukra tartós sikert.

"A részben vagy teljesen a politikán kívülről érkező, az elitek leváltását ígérő személyiségek és pártjaik tehát, bár olykor gyors sikereket tudnak elérni, a gyakran általánosságokból álló, vonzó ígéreteikből fakadó lelkesedést gyakran a csalódottság váltja fel. A tapasztalatlanság pedig a rutinosabb politikai erőkkel való kényszerű együttműködés során nemcsak ezen politikai projektek számára jelenthet hátrányt, de olykor országos szintű politikai válságot is okozhat"

- olvasható az elemzésben.

Az összegzés szerint Magyarországon az újbaloldali és liberális politikai elit tagjai már egy évtizede azon dolgoznak, hogy megszabaduljanak a "Gyurcsány-problémától", az előválasztást is ezért találták ki. Gyurcsány Ferenc pozíciói azonban minden eddiginél erősebbek lettek.

Márki-Zay Péter előtérbe kerülése is Gyurcsánynak kedvez, hiszen nincsen pártja, lehetséges, hogy még frakciója sem lesz a parlamentben, "így könnyen irányítható, súlytalan politikusnak számít"

- írták.

Jól látszik, hogy Márki-Zay Péter elitellenes szólamai már jól ismert és több országban is kipróbált nemzetközi recepten alapszanak, ugyanakkor Gyurcsány Ferenc erős szerepe és a vele kötött szövetség miatt ezt sokkal nehezebb lesz majd eladni a választók számára. Várhatóan ő is beszorul a baloldalra és terveivel ellentétben nem tudja majd megszólítani a bizonytalan centrumszavazókat 2022-ben – tartalmazza az elemzés.

Forrás: MTI

46 hozzászólásarrow_drop_down_circle

telegdilaci
Mi ezzel a Baj Orbán és Szijártó,viszont eladta az Országot Kínának,és az Oroszoknak,olyan brutális hiteleket vettek az Ország nyakába hogy ezeknek a törlesztését,még az unokáink is nyögni fogják! én a Fidesz helyében befognám a mocskos pofájukat,és maguk körül,áskálódjanak,hiteltelen bűnözők!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Clavigo
Asszem ez nagyon siralmas,,,nagyon karcsú...:) :)
rokker33
SOROS GYÖRGY :) ;) ??? UGYE ELTALÁLTAM :) ??
Nessy
@sgl: De legalább forró aranyba mártaná!
namihami
A XXI. Század, mint ÚJ fegyver? Haha...
Csupán a fideszes kifizetőhelyek rotációjának egy újABB megjelenítése.
RonaGyuri
@sgl: @Clavigo: @namihami: s mekkora rinya lesz jövőre mikor az új ME felülvizsgáltatja az állami támogatásukat??? =))
Nessy
Ezek a csoda intézetek még egy kiscsoportos ovisnál is találnak titokzatos bölcsődei múltat! Egyszer megitta Pistike kakaóját!
namihami
@RonaGyuri: 15.30: Ámen!
De bennem nem csökkent, inkább nőtt az orbáni bebetonozástól való félelem. (Eddigi tapasztalatom) nem tud megingatni abban a hitemben, hogy ez a M-ZP csupán egy Orbán által kibiztosított akna, amelyik majd a választás után fog robbanni.
""Fideszes katolikus kutyából nem lesz ellenzéki szalonna.""
fűre lépni szabad
nemzeti kormány = hülyék, g*cik, bűnözők gyülekezete (nincs kivétel, valamelyik - vagy egyszerre több - kategóriába mindegyik beleillik)
levarosbukta
@namihami: Ettől tartok én is. Lesz itt még pofára esés azt hiszem.
Gazella
Ezzel a tesztakepu feregnyulvannyal lesz nagy pofara eses..
Yoda69
Nagy kunszt. Mi ez ahhoz kepest, hogy orban pedig besugoja volt az allampartnak.
fűre lépni szabad
Sztem a történelem kereke pörgette ezt ki: Ide bizony olyasvalaki kell, mint MZP
Nagyon durva kampány jön, mert a megmaradás a cél, ehhez Karácsony és Dobrev kevesek lettek volna.

Míg Magyarország az ország szabadságáért az újbóli felemelkedéséért küzd, addig Orbán és bandája a saját szabadságukért, akik az elszámoltatást, a büntetést akarják elkerülni.

Lesz itt még minden is...
justhpeter
Orbánék érdekes hiteltelenséggel akarnak operálni Márki-Zay esetében is. Az érdekesség az, hogy az eddig még nem jutott eszükbe, hogy az eltelt 12 év alatti ország kirablás helyett tisztességes kormányzással tegyék elkerülhetővé a gondjaikat. Persze gazdaságilag a NER-kedvezményezetteknek biztosan megérte ennek a kleptokrata-nemzeti-keresztény csürhének az uralkodása és senki nem gondolt arra, hogy a NER-lovagokat kiszolgáló, de jól megfizetett politikai rétegnek egy kormányváltás során komoly problémái lehetnek.
Eladott Ország
Orbán nincs az a mennyiségű szar amit ne tudnánk másokra kenni.
scontent.fbud10-1.fna.fbcdn.net/v/t1.6435-9/102301090_3136487123079206_4600777909597110272_n.jpg?_nc_cat=102&ccb=1-5&_nc_sid=dbeb18&_nc_ohc=9Es-i0S0U2AAX-D-9JB&_nc_ht=scontent.fbud10-1.fna&oh=f2a8aa059132b4ac1e989a27d8114c5f&oe=6193769C
"Az ellenzéket folyamatosan támadni kell, ellenségképet kell felépíteni ,veszélyt kell megfogalmazni, a patás ördögöt kell a horizontra rajzolni és utána ezt az ellenségképet meg kell megvádolni a legképtelenebb vádakkal. Csak rettegjenek, mi mindenkit megvédünk." Kiegészítés: A hagy nem helyes, helyesen írva, mondva: hadd
scontent.fbud10-1.fna.fbcdn.net/v/t1.6435-9/120760069_960628454417062_6463299813178491585_n.jpg?_nc_cat=106&ccb=1-5&_nc_sid=8bfeb9&_nc_ohc=LQ3pXDJ-2EUAX9lX6Ta&_nc_ht=scontent.fbud10-1.fna&oh=9f08f2573b71c8e46d78e7505073d882&oe=6194AC18
verőce21
A finesz eddig támogatta mz/x jelenlétét, (a össz. 633K szavazatból 150 ment oda), de "a mór megtette kötelességét..." :)

Most az "összefogásban" kamugerzson fog első körben célkeresztbe kerülni ,- kicsit most levette róla a kezét a fő támogató, mert a majomra koncentráltak, de ha kamugeci a szemétre kerül jöhet a kakizaj második körben ,- úgy kb. jövő márciusra lesz dk által bedatálva... :)

A Fidesz pedig, most kér egy kávét...! :)
Néro
Új fegyvert ? Ne má ! Ha már annyira fontos egy leendő miniszterelnök kutatása akkor előbb a regnálónak a kutatásával kéne végezni. Az vagy lesz vagy nem ez meg van. Talán ez egy kicsit fontosabb lenne tisztelt XXI. Század ' Kutató Intézet ' !
human
Az új narratíva: MZP CIA ügynőőőőőőők!
human
Miből élt meg az USA-ban? Munkából.
Ja, hogy egy fideszes nem tudja elképzelni munkából hogy lehet megélni. Így már érthető az értetlenségük.
cikicakk55
@namihami: Az a gond,hogy én végig néztem MZP színváltozását. a 2019-ben még mélyen keresztény újból megválasztott Polgármester arra kérte a vásárhelyieket,hogy mi ne süllyedjünk le a Fideszesek színvonalára. Ne mocskolódjunk,ne írjunk sértő kommenteket,ne nyúlkáljunk a Fideszesek magánéletébe. Aztán 2020-ban kiderült,hogy Miniszterelnöki babérokra tőr. Akkor már nem hallottuk tőle mennyire hálás az embereknek amiért bíztak benne és megint megszavazták. Be fogja bizonyítani,hogy megérdemelte a bizalmat. A mi kis városunk példakép lesz a többi városnak,hogy kevés pénzből,összefogással is lehet széppé varázsolni egy városkát. Mi történt egy év alatt? A mélyen keresztény MZP száján dől kifele a mocsok. Támad mindenkit,aki nem az Ő céljai szerint gondolkozik. Minden erejével azon van,hogy szétverje az összefogást,ami pedig elengedhetetlen lenne Orbánék elzavarásához. Még Karácsony nem lépett vissza a javára,addig Ő is volt minden,csak alkalmas és rátermett nem. Most már csak Dobrev az akit elutasítanak a magyar emberek.( Szerinte) Már az is pofátlanság,hogy gúnyosan " Gyurcsánynénak szólítja. Nem vagyok egyik pártnak sem a tagja,de támogatom az összefogást és ha fogcsikorgatva is,de kénytelen leszek MZP-re szavazni. Még most szólók,hogy ugyan az a hatalom mániás,cezaromán,egekig érő egójú nímand,mint Orbán.
Dr. Proktor
Az egyik állitólag kap pénzt, O1G láthatóan lopja a pénzt, miért is lenne kétséges, hogy melyiket válasszam...
Lepényleső
Sokan lehet azt sem bánnák,ha minket pl. az albánok vezetnének,csak ezek a vérszívók a nyakakon ne lennének?
gina
Mindennel próbálkozik ez az elmebeteg cigány, annyira tele van a gatyája, nagyon félhet ez a félkegyelmű minden fűszálat megragad, de hiába, már most veszitett /////
verőce21
A Fidesz már megtette a magáét a kiképzett usa/cia ügynök érdekében, már a saját hatalmas egojára kell támaszkodjon!

Nagyon remélem, hogy MZP-nek a nagy egójához nagy igényei is társulnak, Fletóék előre leosztott helyeinek kárára.
telegdilaci
Mi ezzel a Baj Orbán és Szijártó,viszont eladta az Országot Kínának,és az Oroszoknak,olyan brutális hiteleket vettek az Ország nyakába hogy ezeknek a törlesztését,még az unokáink is nyögni fogják! én a Fidesz helyében befognám a mocskos pofájukat,és maguk körül,áskálódjanak,hiteltelen bűnözők!
ómió
Az efftársi múlt, az már csak ilyen!
karma1
Csak azt tudnam, hogy honnan vette ez a szerencsetlen firkasz a "centrum szavazo " kifejezest - ilyen ugyanis NINCS! Vannak a fidesz, mihazank, volner part meg a kdnp mellett szavazo'k (ez a jobboldal) es van a masik oldal, a baloldali szavazo'k, akik a DK-ra, Jobbikra, mszp-re, Parbeszedre, lmp-re, Momentumra szavaznak , es van az a nagyon szeles reteg, aki akkor sem emelne fel a valagat, a fotelbol a lobanyai sore mellol, hogyha ciganygyerekek potyognanak az egbol, mert annyira sotetek, mint banyaban a feketeszen. Es nem azert nem mozdulnak meg csupan, mert lustak, hanem azert, mert fingjuk sincs arrol, hogy mi tortenik korulottuk, ugyanis alulmuveltek, vagy mar nagyon oregek, akik az egesz bulira legyintenek. A fidesz nagyon jol tudja ezt - hogy meg a sajat szavazoik IQ-ja is a banyaszbeka feneke alatt van- es ezert aztan emojikat rak a plakatra, es arckepekkel manipulal, mert meg ok semn hiszik, hogy a hiveik egy ketmondatos vezermondatot vagy propagandat megertenenek ill. egyaltalan el tudjak-e olvasni? Ezt a kb. 40-45 %-os passziv tomeget EZERT nem tudja SENKI sem megszolitani - es ezeknek total mindegy, hogy a fidesz azt mondja, hogy patas Gyurcsany, Soros, Dobrev , Karacsony vagy Lutz Gizi - mert fingjuk sincs, hogy ki-kicsoda?
orban belekovesedett a sajat o"skomcsi kozegebe, abban dagonyazik, keptelen haladni a korral, belole sohasem lesz egy Justin Trudeaut, vagy Nicola Sturgeon, vagy mint a mienk, Jacinda Ardern, akik kepesek allandoan fejlodni, tanulni - ma mar nem lehet abbol megelni, hogy komcsiznak meg proliznak - nem errol szol mar a politika. Jott az uj generacio - ezeket mar nem tudja megdumalni a panelszovegeivel, sztereotipiaival.
Megy a lecsoba jovore!
CsipkeRózsa
@cikicakk55: Napok óta vártam a megjelenésed, persze nem csak Márki-Zay miatt, régen láttalak.
Dr. Proktor
@ómió: ómió
"Az efftársi múlt, az már csak ilyen!"
Te már csak tudod... :-)
ómió
@Dr. Proktor: Bizony! Tapasztaltam rajtatok!
kissé felnőttem
na akkor az ügynökötök ? miért nem hozza nyilvánosságra 20 x sem a dogait? és honnan lopta a pénzt hát innen? meg a fél országot és lapít azóta is? bravó majd fogtok ugrani békamenetel is meg béka ügetéssel is
Eladott Ország
"Milliárdjaink nyomában!
A New York Times nemrég hosszú cikkben foglalkozott azzal hogy az Orbán rezsim forintmilliárdokat költ egy ameriaki propaganda hálózat kiépítésére. Hogyan működik ez a hálózat? Vegyünk például egy mostani amerikai magyar rendezvényt. A képen látható Szabó Éva asszony az Orly Múzeum a Magyar Kultúráért kommunikációs igazgatója a kaliforniai Berkeley városában. Nemrég bejelentette hogy Magyarország Los Angeles-i Főkonzulátusa és az Orly Múzeum szervezésében mindenkit szeretettel vár október 16-án délután az 1956-os forradalom megemlékezésére. Széles Tamás főkonzul a Magyar Ezüst Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetést fogja átadni Gilbert Szilviának a San Francisco környékén élő magyarság érdekében végzett több évtizedes munkájáért. De miről NEM szól a bejelentés. Arról hogy a fotón látható Szabó Éva asszony, a rendezvény szervezője, nem más mint az Erdélyi Magyar Televízió marosvásárhelyi bemondója akit a Kőrösi Csoma Program 2019-ben először Clevelandba exportált propagandistaként majd Berkeley-be került. A Kőrösi Csoma Programot forintmilliárdokkal istápolják a magyar adófizetők. Gilbert Szilvia, akit kitüntetnek a San Franciscó-i Magyar Örökség Alapítvány elnöke. Az Alapítványt forintmilliókkal támogatja az Orbán kormány a Bethlen Gábor alapítványon keresztül. A kitüntetésre az Orly Múzeumban kerül sor, az egy családi ház Berkeley városában amelyet az Örly nővérek, harmadik generációs amerikai magyarok, alapítottak. A család szorosan kötődik a San Francisco és Környéke Református Egyházhoz és a hivatalos adatok szerint Gilbert Szilvia alapitványa is a templom címén működik. A templom ugyancsak magyar adófizetői milliókat kap a Bethlen Alapból."
scontent.fbud10-1.fna.fbcdn.net/v/t1.6435-9/245299053_1206733856473186_2500156353971387082_n.jpg?_nc_cat=103&ccb=1-5&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=s0YFlL9P-QcAX9bO_gc&_nc_ht=scontent.fbud10-1.fna&oh=2788c9e6d1b3ef8e48bb2ac241bbf1c0&oe=619965F5
simmering73
@ómió: @durbincs: Ti magatokat lájkoljátok, faszkalapok?
Sámannus
putyin ráküldte az összes csicskáját, meg a gecik is, a moszkvai távirati iroda pedig forrón lihegve tálalja.
verőce21
Baloldali Jézus mint megváltó. Még frakciója sem lesz a parlamentben?
Röhögnöm kell.
ómió
@simmering73: Te magadat szoktad, bolsiék idiótája!? De, akkor, miért hazudod ránk? Úgy az efftársi?
cikicakk55
@CsipkeRózsa: október 20 14:29

Sajnos nagyon kevés időm van netezni. A férjem agyműtétje nem úgy sikerült,ahogy szerettük volna Nekem nem vigaz,hogy az orvosok szerint nagyon ritkán fordul elő ilyen következmény. Úgy fizikailag,mint szellemileg teljesen leépült. Olyan lett mint egy 4 éves gyerek. Hisztis,dacos,akaratos,agresszív. Szerencsére csak verbálisan,mert ahhoz nem tud eléggé mozogni,hogy tettleg is bántson. Bár ápolónő voltam egész életemben,de valahogy vele nem boldogulok. Rettentően bosszant a viselkedése,mert néha olyan érzésem van,hogy rá is játszik. Én magam is kikészülök estére,már 7-8 óra körül csak vonszolom magam. Már csak tolókocsival tudom itthonról elvinni,de Ő 120kg én meg 52 kg vagyok. Elég nehéz tolni. Ráadásul állandóan enne és ezt anyagilag sem nagyon bírjuk és mióta főleg eszik és nem mozog,azóta cukros is lett. A telefonomon néha szoktalak olvasni benneteket,mert nagyon hiányoztok. Elég sok embert megszerettem itt,sok emberrel privátban is beszélgettem. Olyan mint ha a családomat vesztettem volna el. Most éppen alszik,de nem sok időm van,mert mosogatnom kell,takarítani, és még gyógyszertárba is el kell mennem. Nagyon szeretlek benneteket és sokat gondolok rátok,de telefonon nem tudok írni,mert nem mindig azt írja le amit én írok. Nem tudom miért csinálja.? Már sok embertől hallottam ezt,hogy ha a teló nem ismer fel egy szót,akkor behelyettesíti valamivel.
Emmersson71
"Orbán az EU-s segítségnyújtás megtagadását követelte a Néppárt tanácskozásán, mivel szerinte Magyarország EU-taggá válása óta az Uniót is érinti az, hogy a kommunizmus „saját országaiban intézményesítette a korrupciót, az erkölcsi relativizmust, a szegénységet, a kiszolgáltatottságot, a hamis adatokat szolgáltató kormányokat, a felelősséget nem ismerő politikusokat és a politikai hazugságokat.”
Ahogy azt a 24.hu akkori cikke megjegyzi, ez a javaslat a gyakorlatban azt eredményezte volna, hogy vállalkozások, önkormányzatok, civil szervezetek estek volna el körülbelül 8000 milliárd forintnyi támogatástól a 2007-2013-as költségvetési ciklusban. "

merce.hu/2018/09/12/orban-2006-ban-meg-az-eu-s-penzek-elzarasat-szorgalmazta-a-hazug-es-csalo-magyar-kormany-miatt/

"Ezermilliárdos uniós támogatási forrásoktól fosztaná meg Magyarországot Orbán Viktor, legalábbis ezt szorgalmazta Strasbourgban néppárti képviselők előtt. Arról megfeledkezett, hogy a támogatásokat nem az általa hazugnak titulált kormány, hanem térségi fejlesztések, vállalkozások, önkormányzatok, civilszervezetek kapják utólagos kifizetés, és igen szigorú ellenőrzés mellett."

24.hu/fn/gazdasag/2006/10/25/orban_elzarna_unios_penzeket/
CsipkeRózsa
@cikicakk55: Gondoltam, hogy a férjeddel van még nagyobb gondod, sajnálom, hogy ez így alakult, és sajnállak, hogy ezt a nehéz sorsot kell átélnek. Együtt érzek Veled a bajban.
nezelodo
Csak óvatosan mini. elnök urunk, mert már gyanakszanak a népek, hogy aki ellen mindent bevet, hogy lejárassa, az biztosan nem lehet rossz ember! A módszerei akár példát is adhatnak, mert a mini. elnök urunk oxfordi elhíresült tartózkodását még senki sem szedte ízekre, de itt a példa és lehet, hogy eljött az ideje, hogy megtegyék. Biztos, hogy jó lenne?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.