A kormány gondban lehet Márki-Zay Péter miatt, most az elemzők véleményét szedte össze az mfor így adva képet arról, hogy mekkora is a káosz a kormány oldalán.

Gondban vannak Orbánék – kétségbeesetten kapkodnak, nem tudják mi vár rájuk

Virág Andrea, a Republikon Intézet stratégiai igazgatója az Inforádiónak úgy vélekedett:

a DK valóban a legnagyobb ellenzéki erő, ugyanakkor a nem DK-s ellenzéki szavazók jelentős része elutasítja a pártot és Dobrev Klárát. Emiatt sejthető volt, hogy ha csak egy jelölt marad ellene, sokan beállnak mögé és így lett nagy esélye a győzelemre Márki-Zaynak.

Szerinte még sok konfliktus lesz az ellenzéki politikusok között, például a listaállítás kapcsán, de az elmúlt egy hétben látottnál sokkal békésebb időszak fog következni.

Az ellenzék nem lett leváltva teljesen, hiszen a 106 egyéni jelölt többsége valamelyik párt jelöltje. Megújulás tehát történik és az előválasztás jó eszköz volt erre, de az ellenzéki pártok ott vannak, Márki-Zay Péter nélkülük se kampányolni, se kormányozni nem tud.

Török Gábor politikai elemző még a végeredmény közzététele előtt úgy vélekedett egy Facebook posztban:

A kormányváltás bizonytalan. Az ellenzékváltás egyre biztosabb.

Később az Indexnek írt hosszabb elemzést a helyzetről, ebben úgy fogalmaz:

az eredmény leginkább az ellenzéki szavazók (jelentős részének) erős és egyértelmű üzeneteként értelmezhető.

Márki-Zay Péter azért győzhetett, mert nagyon sokan nem csupán kormányt akarnak váltani 2022-ben, de egyben elégedetlenek is az ellenzék jelenlegi helyzetével és politikai kínálatával.

Az előválasztás második fordulója azt mutatta meg, hogy jelentős az igény az ellenzék megújítására

- véli Török Gábor.

Bár az ellenzéki tábor egyben tartása Török Gábor szerint rettenetesen nehéznek látszik, a parlamenti választás napjáig józan ésszel nem várható a konstrukció felrúgása. Az ellenzéki térfél közepén egyre erősebben látszik a szakadás, de apróbb törésvonalak szinte minden szereplő között felfedezhetők. Mégis: a jövő tavaszi választásig olyan mértékben egymásra utaltak a felek, hogy csak az irracionalitás végzetes elszabadulása esetén borulhatna a konstrukció. 

Török Gábor arra is kitért:

a kormánypártban igazán most csak egy ember örülhet az eredménynek, mégpedig Lázár János. Ami eddig az ő problémája volt, az most már Orbán Viktoré, és még abban is reménykedhet, hogy megszabadul helyi riválisától.

A Fidesz országos kampánya számára azonban az MZP-forgatókönyv kifejezetten veszélyes.

A Fidesz nem erre készült, nem így tervezett, és (velünk együtt) igazán még most sem tudja, hogy pontosan mire számíthat

- írja az elemző.

A kormányközeli elemzők egyelőre nem változtattak az irányon:

azt a véleményüket hangoztatják, hogy a fő ellenzéki ellenfél továbbra is Gyurcsány Ferenc.

Rotyis Bálint, a Nézőpont Intézet elemzője szerint az előválasztáson

nem váltottak le senkit, a 2010 előtti politikai elit a DK vezetésével ott van az ellenzéki összefogásban, annak is a vezető ereje.

Rotyis szerint Márki-Zay Péternek párt és szervezet nélküliként nincs politikai hatalma, csak a médiában tud aktív lenni, viszont Gyurcsány Ferencnek és pártjának van politikai hatalma, ráadásul a legnagyobb az ellenzéki összefogásban. Ez pedig megnehezíti, hogy Márki-Zay Péter bármilyen "Gyurcsány-mentes" politikát folytasson – ezért nem kell változtatni a kormányzati kommunikáció irányán sem.

A Századvég Alapítvány elemzése szerint épp az ellenkezője történt annak, amit a nem kormánypárti elemzők állítanak:

az ellenzék nem élt a megújulás lehetőségével, elmulasztotta a szembenézést a 2010 előtti Gyurcsány-korszak hibáival, mulasztásaival és önkéntelenül is újrateremti az egyszer már megbukott baloldali politikát.

Szerintük a Gyurcsány Ferenc vezette ellenzéki tömb lehetőséget lát Márki-Zay Péterben; ha Karácsony Gergelyt vagy Dobrev Klárát nem fogadja szívesen a közvélemény, mert szorosan kötődnek a 2010 előtti baloldalhoz.

Forrás: mfor.hu

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
Remelem O1G ki fog allni vitazni MZP-vel aki felmossa majd vele a padlot, ha me megsem all ki az oriasi arcvesztes lesz, mert mar semmi oka nincs ra a panikon, es a beszari felelmen kivul.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Szevasztok
Emelt képviselői fizetés, amit az új kormánnyal együtt fognak megszavazni és megy minden tovább.
ómió
Tényleg óriási lehet a "gond"! Böszme efftárs kesztyűbábjaként került elő egy Internacionálét énekelgető "templomi kórista"!
Toller Béla
Amíg MZP a baloldalt és a demokráciát is képviseli, amíg nem ezek ellen kampányol . addig minden szégyenérzet nélkül tolni lehet a szekerét. ÉS addig orbánék semmit sem tehetnek ellenük, mert a népnek igenis elege van a kiszámíthatatlan önkénnyel, a növekvő különbségekkel, amelyeket nem a tehetség, nem a munka, de nem is szerencse irányít, hanem egy család szerteágazó, anyagiakra épülő kapcsolatai. És a fasiszta restauráció, mint köpönyeg !
Nessy
@Horizont: Ahogy eddig, most is még barkácsolnak a választási törvényükön, pár milliárdért lesznek kamu pártok, voks váráslás, voks turizmus stb. A fidesz inkorrektsége, hatalom és pénz éhsége határtalan és felülmúlhatatlan, ráadásul náluk van a kassza. Ha még van benne valami a hitel papírokon kívül.
rokker33
@Horizont: Szerintem váltás nem 2022 ben lesz, de legyen igazad nyerjen az ellenzék, csak nehogy rosszabb legyen, mint az elmúlt 12 év...
Katalina62
@Horizont: bárki azért ne! A többivel egyetértek!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.