A kormány gondban lehet Márki-Zay Péter miatt, most az elemzők véleményét szedte össze az mfor így adva képet arról, hogy mekkora is a káosz a kormány oldalán.

Gondban vannak Orbánék – kétségbeesetten kapkodnak, nem tudják mi vár rájuk

Virág Andrea, a Republikon Intézet stratégiai igazgatója az Inforádiónak úgy vélekedett:

a DK valóban a legnagyobb ellenzéki erő, ugyanakkor a nem DK-s ellenzéki szavazók jelentős része elutasítja a pártot és Dobrev Klárát. Emiatt sejthető volt, hogy ha csak egy jelölt marad ellene, sokan beállnak mögé és így lett nagy esélye a győzelemre Márki-Zaynak.

Szerinte még sok konfliktus lesz az ellenzéki politikusok között, például a listaállítás kapcsán, de az elmúlt egy hétben látottnál sokkal békésebb időszak fog következni.

Az ellenzék nem lett leváltva teljesen, hiszen a 106 egyéni jelölt többsége valamelyik párt jelöltje. Megújulás tehát történik és az előválasztás jó eszköz volt erre, de az ellenzéki pártok ott vannak, Márki-Zay Péter nélkülük se kampányolni, se kormányozni nem tud.

Török Gábor politikai elemző még a végeredmény közzététele előtt úgy vélekedett egy Facebook posztban:

A kormányváltás bizonytalan. Az ellenzékváltás egyre biztosabb.

Később az Indexnek írt hosszabb elemzést a helyzetről, ebben úgy fogalmaz:

az eredmény leginkább az ellenzéki szavazók (jelentős részének) erős és egyértelmű üzeneteként értelmezhető.

Márki-Zay Péter azért győzhetett, mert nagyon sokan nem csupán kormányt akarnak váltani 2022-ben, de egyben elégedetlenek is az ellenzék jelenlegi helyzetével és politikai kínálatával.

Az előválasztás második fordulója azt mutatta meg, hogy jelentős az igény az ellenzék megújítására

- véli Török Gábor.

Bár az ellenzéki tábor egyben tartása Török Gábor szerint rettenetesen nehéznek látszik, a parlamenti választás napjáig józan ésszel nem várható a konstrukció felrúgása. Az ellenzéki térfél közepén egyre erősebben látszik a szakadás, de apróbb törésvonalak szinte minden szereplő között felfedezhetők. Mégis: a jövő tavaszi választásig olyan mértékben egymásra utaltak a felek, hogy csak az irracionalitás végzetes elszabadulása esetén borulhatna a konstrukció. 

Török Gábor arra is kitért:

a kormánypártban igazán most csak egy ember örülhet az eredménynek, mégpedig Lázár János. Ami eddig az ő problémája volt, az most már Orbán Viktoré, és még abban is reménykedhet, hogy megszabadul helyi riválisától.

A Fidesz országos kampánya számára azonban az MZP-forgatókönyv kifejezetten veszélyes.

A Fidesz nem erre készült, nem így tervezett, és (velünk együtt) igazán még most sem tudja, hogy pontosan mire számíthat

- írja az elemző.

A kormányközeli elemzők egyelőre nem változtattak az irányon:

azt a véleményüket hangoztatják, hogy a fő ellenzéki ellenfél továbbra is Gyurcsány Ferenc.

Rotyis Bálint, a Nézőpont Intézet elemzője szerint az előválasztáson

nem váltottak le senkit, a 2010 előtti politikai elit a DK vezetésével ott van az ellenzéki összefogásban, annak is a vezető ereje.

Rotyis szerint Márki-Zay Péternek párt és szervezet nélküliként nincs politikai hatalma, csak a médiában tud aktív lenni, viszont Gyurcsány Ferencnek és pártjának van politikai hatalma, ráadásul a legnagyobb az ellenzéki összefogásban. Ez pedig megnehezíti, hogy Márki-Zay Péter bármilyen "Gyurcsány-mentes" politikát folytasson – ezért nem kell változtatni a kormányzati kommunikáció irányán sem.

A Századvég Alapítvány elemzése szerint épp az ellenkezője történt annak, amit a nem kormánypárti elemzők állítanak:

az ellenzék nem élt a megújulás lehetőségével, elmulasztotta a szembenézést a 2010 előtti Gyurcsány-korszak hibáival, mulasztásaival és önkéntelenül is újrateremti az egyszer már megbukott baloldali politikát.

Szerintük a Gyurcsány Ferenc vezette ellenzéki tömb lehetőséget lát Márki-Zay Péterben; ha Karácsony Gergelyt vagy Dobrev Klárát nem fogadja szívesen a közvélemény, mert szorosan kötődnek a 2010 előtti baloldalhoz.

Forrás: mfor.hu

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
Remelem O1G ki fog allni vitazni MZP-vel aki felmossa majd vele a padlot, ha me megsem all ki az oriasi arcvesztes lesz, mert mar semmi oka nincs ra a panikon, es a beszari felelmen kivul.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Yoda69
Remelem O1G ki fog allni vitazni MZP-vel aki felmossa majd vele a padlot, ha me megsem all ki az oriasi arcvesztes lesz, mert mar semmi oka nincs ra a panikon, es a beszari felelmen kivul.
verőce21
Az usa/CIA ügynök mzp-t egyelőre a fineszesek adták/szavazták be ellenzéknek, mint egy trójai falovat!

MZ/X aki eddig semmilyen egyeztetésen nem vett részt, borítja a hatpárti megállapodást, mert egy 7. frakciót is akar, tíz emberrel, akiket a közös lista első 30 helyéből kér és akar elhelyezni...! Köztük 3 cigány...

Lesz ott haddel-hadd..., meg vita...! Mert eddig a 6x5=30 hely, a hat párt egy-egy frakcióját adta volna, ami biztosította volna kormányra nem kerülésük esetén is a kényelmes életet lipsi ingyenélőknek!

Most ebből 10 helyet kér a Maki...!
Hááááááá...Hááááááááááá...Hááá...!
RonaGyuri
Ilyen foglalkozásra gondoltatok?

Többen szóvá tették, hogy az orbáni média, incl. a közszolgálatinak csúfolt, nem foglalkozik az előválasztással.

A Párt központi napilapja most nagyon belehúzott: a portál főoldali kínálójából:

Füstös szobákban zajlik az egyezkedés Gyurcsány és Márki-Zay között

Gyakorlatilag titokban, a sajtó előzetes tájékoztatása nélkül találkozott Gyurcsány Ferenc és Márki-Zay Péter – derült ki a DK-elnök Facebook-bejegyzéséből.

Gyurcsányék kezet fogtak a paktumra

Deák Dániel szerint Márki-Zay Péter ezzel bebizonyította, hogy semmivel sem másabb, mint a többi baloldali politikus.
A HELYZET
PILHÁL TAMÁS

Márki-Zay, a faló
Ez a Péter nem az a kősziklatípus, akire az egyesített baloldali szekták tartósan építkezni tudnának. Márki-Zay Péter inkább amolyan trójai faló.

Márki-Zay átírná a baloldali megállapodást

Pálinkás József részéről nincs elvi akadálya a frakcióalapításnak, de listáról még korai beszélni.
Aki Én
@verőce21: ezért a beteges, gyermeteg szarért kár volt virrasztanod.
Hahahahahaha...
Eladott Ország
Elképesztő professzionálitással működik az egybites állami propaganda, Rotyis Bálint Nézőpont Intézet agytumoros elemzőjével , az élen. Jó, az már önmagában is kacagtató, amikor a fidesz körül sündörgő házi szakértők elvekről és morális alapértékekről beszélnek akár saját maguk, akár a gazda politikai ellenségei kapcsán. Elvek, baszki, az, elvek. Nem "Gyurcsány-mentes" , hanem fideszmentes politikát kell politikát folytatni, te fidesz udvari agytrösztje.
Qqberci
Nem tudják, mi vár rájuk? Megmondom: fejenként 15 év letöltendő...
penege
még hat hónap van a választásig... van egy fogadásom... addigra zajos márk és bolond fleto 10 szer összevesznek.. :D
rokker33
Hát szerintem meg nem aggódnak,csaka hülye firkász gondolja így, de nincs valóságalapja ..Azért a Fidesz az elég erős még most is és nagyon nagy a valószínűsége, hogy 22 ben is ők nyernek :) ;)
Szevasztok
Emelt képviselői fizetés, amit az új kormánnyal együtt fognak megszavazni és megy minden tovább.
ómió
Tényleg óriási lehet a "gond"! Böszme efftárs kesztyűbábjaként került elő egy Internacionálét énekelgető "templomi kórista"!
Toller Béla
Amíg MZP a baloldalt és a demokráciát is képviseli, amíg nem ezek ellen kampányol . addig minden szégyenérzet nélkül tolni lehet a szekerét. ÉS addig orbánék semmit sem tehetnek ellenük, mert a népnek igenis elege van a kiszámíthatatlan önkénnyel, a növekvő különbségekkel, amelyeket nem a tehetség, nem a munka, de nem is szerencse irányít, hanem egy család szerteágazó, anyagiakra épülő kapcsolatai. És a fasiszta restauráció, mint köpönyeg !
Nessy
@Horizont: Ahogy eddig, most is még barkácsolnak a választási törvényükön, pár milliárdért lesznek kamu pártok, voks váráslás, voks turizmus stb. A fidesz inkorrektsége, hatalom és pénz éhsége határtalan és felülmúlhatatlan, ráadásul náluk van a kassza. Ha még van benne valami a hitel papírokon kívül.
rokker33
@Horizont: Szerintem váltás nem 2022 ben lesz, de legyen igazad nyerjen az ellenzék, csak nehogy rosszabb legyen, mint az elmúlt 12 év...
Katalina62
@Horizont: bárki azért ne! A többivel egyetértek!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.