A kormány gondban lehet Márki-Zay Péter miatt, most az elemzők véleményét szedte össze az mfor így adva képet arról, hogy mekkora is a káosz a kormány oldalán.

Gondban vannak Orbánék – kétségbeesetten kapkodnak, nem tudják mi vár rájuk

Virág Andrea, a Republikon Intézet stratégiai igazgatója az Inforádiónak úgy vélekedett:

a DK valóban a legnagyobb ellenzéki erő, ugyanakkor a nem DK-s ellenzéki szavazók jelentős része elutasítja a pártot és Dobrev Klárát. Emiatt sejthető volt, hogy ha csak egy jelölt marad ellene, sokan beállnak mögé és így lett nagy esélye a győzelemre Márki-Zaynak.

Szerinte még sok konfliktus lesz az ellenzéki politikusok között, például a listaállítás kapcsán, de az elmúlt egy hétben látottnál sokkal békésebb időszak fog következni.

Az ellenzék nem lett leváltva teljesen, hiszen a 106 egyéni jelölt többsége valamelyik párt jelöltje. Megújulás tehát történik és az előválasztás jó eszköz volt erre, de az ellenzéki pártok ott vannak, Márki-Zay Péter nélkülük se kampányolni, se kormányozni nem tud.

Török Gábor politikai elemző még a végeredmény közzététele előtt úgy vélekedett egy Facebook posztban:

A kormányváltás bizonytalan. Az ellenzékváltás egyre biztosabb.

Később az Indexnek írt hosszabb elemzést a helyzetről, ebben úgy fogalmaz:

az eredmény leginkább az ellenzéki szavazók (jelentős részének) erős és egyértelmű üzeneteként értelmezhető.

Márki-Zay Péter azért győzhetett, mert nagyon sokan nem csupán kormányt akarnak váltani 2022-ben, de egyben elégedetlenek is az ellenzék jelenlegi helyzetével és politikai kínálatával.

Az előválasztás második fordulója azt mutatta meg, hogy jelentős az igény az ellenzék megújítására

- véli Török Gábor.

Bár az ellenzéki tábor egyben tartása Török Gábor szerint rettenetesen nehéznek látszik, a parlamenti választás napjáig józan ésszel nem várható a konstrukció felrúgása. Az ellenzéki térfél közepén egyre erősebben látszik a szakadás, de apróbb törésvonalak szinte minden szereplő között felfedezhetők. Mégis: a jövő tavaszi választásig olyan mértékben egymásra utaltak a felek, hogy csak az irracionalitás végzetes elszabadulása esetén borulhatna a konstrukció. 

Török Gábor arra is kitért:

a kormánypártban igazán most csak egy ember örülhet az eredménynek, mégpedig Lázár János. Ami eddig az ő problémája volt, az most már Orbán Viktoré, és még abban is reménykedhet, hogy megszabadul helyi riválisától.

A Fidesz országos kampánya számára azonban az MZP-forgatókönyv kifejezetten veszélyes.

A Fidesz nem erre készült, nem így tervezett, és (velünk együtt) igazán még most sem tudja, hogy pontosan mire számíthat

- írja az elemző.

A kormányközeli elemzők egyelőre nem változtattak az irányon:

azt a véleményüket hangoztatják, hogy a fő ellenzéki ellenfél továbbra is Gyurcsány Ferenc.

Rotyis Bálint, a Nézőpont Intézet elemzője szerint az előválasztáson

nem váltottak le senkit, a 2010 előtti politikai elit a DK vezetésével ott van az ellenzéki összefogásban, annak is a vezető ereje.

Rotyis szerint Márki-Zay Péternek párt és szervezet nélküliként nincs politikai hatalma, csak a médiában tud aktív lenni, viszont Gyurcsány Ferencnek és pártjának van politikai hatalma, ráadásul a legnagyobb az ellenzéki összefogásban. Ez pedig megnehezíti, hogy Márki-Zay Péter bármilyen "Gyurcsány-mentes" politikát folytasson – ezért nem kell változtatni a kormányzati kommunikáció irányán sem.

A Századvég Alapítvány elemzése szerint épp az ellenkezője történt annak, amit a nem kormánypárti elemzők állítanak:

az ellenzék nem élt a megújulás lehetőségével, elmulasztotta a szembenézést a 2010 előtti Gyurcsány-korszak hibáival, mulasztásaival és önkéntelenül is újrateremti az egyszer már megbukott baloldali politikát.

Szerintük a Gyurcsány Ferenc vezette ellenzéki tömb lehetőséget lát Márki-Zay Péterben; ha Karácsony Gergelyt vagy Dobrev Klárát nem fogadja szívesen a közvélemény, mert szorosan kötődnek a 2010 előtti baloldalhoz.

Forrás: mfor.hu

25 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
Remelem O1G ki fog allni vitazni MZP-vel aki felmossa majd vele a padlot, ha me megsem all ki az oriasi arcvesztes lesz, mert mar semmi oka nincs ra a panikon, es a beszari felelmen kivul.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Nessy
@Horizont: Ahogy eddig, most is még barkácsolnak a választási törvényükön, pár milliárdért lesznek kamu pártok, voks váráslás, voks turizmus stb. A fidesz inkorrektsége, hatalom és pénz éhsége határtalan és felülmúlhatatlan, ráadásul náluk van a kassza. Ha még van benne valami a hitel papírokon kívül.
rokker33
@Horizont: Szerintem váltás nem 2022 ben lesz, de legyen igazad nyerjen az ellenzék, csak nehogy rosszabb legyen, mint az elmúlt 12 év...
Horizont
@rokker33: Rosszabb semmiképpen sem lehet és nem is lesz. Bárki jöhet csak ezek menjenek.
Katalina62
@Horizont: bárki azért ne! A többivel egyetértek!
sgl
Mátki-Zay-t meg össze Ceausescu-zzák.

Közröhej..

Kíjukban nem tudnak semmi értelmeset kitalálni csak aljas mocskolódás, gazemberekdés.
Horizont
@Katalina62: Jó persze de az ember elkeseredésében már ezt is mondja.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.