Az igazságügyi miniszter által nemrég benyújtott salátatörvény úgy írná át a polgári törvénykönyvet, hogy a jövőben már az egyik szülő kérésére is elrendelhetnék a gyermek közös felügyeletét a válásnál. A módosítás szerint a szülői felügyeletet a szülők – megállapodásuk vagy a gyámhatóság vagy a bíróság eltérő rendelkezése hiányában – közösen gyakorolják akkor is, ha már nem élnek együtt.

A kormány úgy védi a családon belüli erőszak áldozatait, hogy több jogot ad a bántalmazók kezébe

– így reagált három jogvédő szervezet, a NANE, a Patent Egyesület és a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség Varga Judit törvénymódosítójára, amelynek értelmében az egyik szülő kérésére is elrendelhetnék a gyerek közös felügyeletét a válásnál. Hozzáteszik:

Még egy hónapja sincs, hogy az Igazságügyi Minisztérium által a győri családirtás nyomán 2020 februárjában felállított ún. Családjogi Civil Munkacsoport tagjaiként kézhez kaptuk az – ismeretlen összetételű és mandátumú – “Családjogi jogalkalmazás hatékonyságát erősítő munkacsoport” által a kiskorú gyermekek védelme érdekében megfogalmazott polgári jogi tárgyú jogszabályi módosításokról szóló javaslatcsomagot. A NANE Egyesület, a Patent Egyesület és Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség (Hungarian Women's Lobby) a Minisztérium számára megküldött írásos véleményében akkor egyértelműen jelezte, hogy az egyik szülő kérelmére elrendelhető közös szülői felügyelet, valamint a váltott elhelyezés ötlete súlyos veszélynek tenné ki a családon belüli erőszak áldozatait és a jelenlegi jogalkalmazói felkészültség mellett kifejezetten ellenzik annak bevezetését. A bántalmazottak jogvédelme és jogi képviselete terén több évtizede aktív nőszervezetek szakmai hivatkozásokkal, nemzetközi kutatási jelentésekkel és külföldi felhasználási tapasztalatok ismertetésével támasztották alá álláspontjukat.

Azt írják,

bár a véleményeket bekérték, ezt követően sem a minisztériumtól, sem egyéb kormányzati szervtől erre visszajelzést nem kaptunk, ellenben minden előzetes értesítés nélkül a múlt héten megjelent a T/17282. számú törvényjavaslat, s annak továbbra is részét képezik a gyermekeket és a bántalmazottakat veszélybe sodró pontok: a közös szülői felügyelet és váltott elhelyezés megítélésének lehetővé tétele az egyik szülő egyoldalú kérésére, közös megegyezés hiányában, tekintet nélkül arra, hogy az eset családon belüli erőszakkal érintett-e.

"A törvényjavaslat szövegezéséből egyértelműen kiderül, hogy az általunk megfogalmazott szakmai véleményt, illetve aggályokat egyáltalán nem vették figyelembe; ez az áldozatok jogainak és biztonságának védelme szempontjából rendkívül aggasztó és veszélyes. Széleskörű tapasztalatok szerint a kizárólag az egyik szülő kérelmére – és a másik tiltakozása ellenére is – elrendelhető közös szülői felügyelet, valamint a hetes/kéthetes váltás jogi lehetőségének megteremtése újabb eszközt ad a bántalmazók kezébe arra, hogy a szétválást követően is fenntartsák a bántalmazást, hatalmat tudjanak gyakorolni volt partnerük felett a közös gyerek(ek)en keresztül, és a nem bántalmazó szülő és gyermekei hétköznapi életvitelét ellehetetlenítsék" – hangsúlyozzák a szervezetek.

A bántalmazottak jogvédelmével foglalkozó szervezetek évtizedek óta csatornázzák a jogalkotó felé azt a széleskörű társadalmi igényt, hogy a bántalmazottakat és a gyerekeiket a bíróságok többek között a válásra, a szülői felügyeletre és a kapcsolattartásra irányuló polgári perekben is védeni igyekezzenek ahelyett, hogy kiszolgáltatnák őket a bántalmazóknak. A jelen javaslat ezt az igényt ismét figyelmen kívül hagyja: megdöbbentő módon csak azoknak a társadalmi igényeknek a kielégítésére látszik törekedni, amelyek ennek épp az ellenkezőjét, a gyerekek és a bántalmazottak intézményes kiszolgáltatását és cserbenhagyását szorgalmazzák.

"A fentiek értelmében arra kérünk minden jóérzésű, a kapcsolaton belüli erőszakkal szemben nem csak a szavak, hanem a tettek szintjén is fellépni kívánó országgyűlési képviselőt, hogy ne támogassa a Polgári Törvénykönyv e tárgyú módosítását!" – zárul a közlemény.

Varga Judit szerint „a gyermekek érdekét szolgálja” a Ptk. módosítása, a miniszter kedden a Facebookon azt is írta, hogy ez a módosítás a „civil társadalom” régóta igényelte, illetve hogy a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány és az Apaszív Egyesület is „üdvözölte” a javaslatot.

Arra Varga Facebook-posztja nem tért ki, hogy más civil szervezetek kifejezetten ellenezték a módosítót. 

Forrás: telex.hu

Címlapkép: Pixabay cco

35 hozzászólásarrow_drop_down_circle

vacsi
Ha a gyerek hetente-kéthetente máshol lakik, még szerető szülők esetén is otthontalannak érzi majd magát. És így a nevelésének nem lesz felelőse...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
vacsi
Ha a gyerek hetente-kéthetente máshol lakik, még szerető szülők esetén is otthontalannak érzi majd magát. És így a nevelésének nem lesz felelőse...
Nessy
Nesz neked "gyermek védelem"! (I)gazságügyi miniszterünk szégyellheti magát! Miközben nagy hangon hirdeti, hogy nálunk "védik a gyerekeket", és ezért támad bennünket Brüsszel! Ennyire nem ismeri a való életet, vagy ennyire korlátolt, vagy...!
Néro
Mi a baj a gazságügyi tésasszonyal ? Csak azt adja ami a Fitymák valója. Táblát neki is a Bééééé-kemeneten és lehet éljenezni.
jesz
tényleg nem értem...ha tudják, hogy bántalmazó valaki, üti -veri a családját, nem létezik, hogy nem lehet tenni semmit...persze hogy nem, mert macerás, és jogai vannak..
A bántalmazók tökeit kellene lecsavarni...csakhát ugye azt mégsem lehet egy ilyen kulturországban..
fűre lépni szabad
Nő létére ekkora hulladék, varga judit (büdös paraszt és hegedűművész), és nem szégyelli magát ezért!
Emmersson71
Ez a kép nem korrekt! Akkor sem, ha jellemzően férfiak bántalmaznak kapcsolatban nőket. (a gyermek bántalmazásban már a nők is felzárkóznak!)
Nincsen szükség sem rajzra, sem az ilyen mondatokra sem: "...kiszolgáltatja a bántalmazott nőket és gyerekeiket..."! Bántalmazott férfi is lehet.

24.hu/elet-stilus/2021/04/11/bantalmazo-parkapcsolat-eroszak-abuzus/

168.hu/tudas/bantalmazott-ferfiak-egyenjogusag-egyelore-csak-szavakban-183523
justhpeter
Csak azt a tételt igazolta ez a háziszárnyas, hogy a hülyeségnek az a magas foks amivel az Orbán-kormányba is be lehet kerülni.
magyar1
Válásnál nem vizsgálja a bíróság, hogy a gyerek melyik szülőnél legyen jobb helyen? Ha az apa veri őket pld. akkor én bizony még láthatási jogot sem adnék neki. Mert az esetek 90 %-ában az apa az agresszív. Sajnos a nők között is előfordul vadállat, de erre ilyen törvényt hozni vétek.
Nessy
@Emmersson71: Teljesen mindegy, melyik fél a bántalmazó. Egy a lényeg, kérheti a gyerek közös felügyeletét, és ennek égisze alatt folytathatja "áldásos tevékenységét"! Elmehet a gyerekért, és úgy mellékesen ütheti, esetleg súlyosabb sérülést is okozhat a másik félnek.
Emmersson71
@Nessy: Aha...
Na, erre a My Blue Heaven című klasszikus vígjáték egy mondata illik ide: "Teljesen mindegy, mennyi borravalót adsz, ha elég sok!"
(egy trágárabb mondás: mindegy, mekkora a f@sz, ha elég nagy")

Hogy ki a bántalmazó, az a helyzetben mindegy, de a kommunikációban se tegyünk megkülönböztetést egyik nem kárára!
kereső
Előfordult már Magyarországon, hogy az "apuka" molesztálta a kisfiát- a biróság meg a gyámhivatal feljelentése alapján megbirságolta az Anyát, mert nem engedte el a gyermeket a "láthatásra". Hiába kérte az Anya a birósgtól a kizárólagos felügyeleti jogot, nem kapta meg.
kereső
Gender ide, gender oda- csak kellene az az Isztambuli egyezmény- hogy fel lehessen állitani azt az intézményrendszert, amely hathatósan fel tud lépni a nátalmazottak érdekében.
A legújabb fejlemény- hogy a fidesz az EP-ben nem szavazta meg a családon belüli erőszak elleni közös állásfoglalást sem!! Mert- gender!
Málna
@kereső: És olyan még nem fordult elő, ugye, hogy anyuka a gyereket használta fel bosszújához az apa ellen?
Málna
@Horizont: @Nessy: Miért nem gondolkodtok egy kicsit? Ez a törvényjavaslat nem a szélsőséges esetekről, a bántalmazó kapcsolatokról szól. Ott van a szövegben, hogy a gyámhivatal vagy a bíróság rendelkezhet másképp.
Dr. Proktor
Mit is várunk ezektől az álszent "gyerekvédőktől" mikor az ország tele van rakva ElXurtuk" gigaposzterekkel?
Kérdezte is a gyerek, hogy úgye apa ez elkurtuk akar lenni...
Nessy
@kereső: Legalább valamelyik állítólag jogot végző bölcs utána nézne, mi a gender fogalma! Ott szó sincs a "buzikról". Az a tanult, illetve a felnőtt korban az adott társadalom által elvárt férfi, illetve nő szerepről szól. Ahogy a parlamentben többször is elhangzott,pl. a nő elsődleges szerepe a gyerek szülés, nevelés. A gyerek bántalmazás egyik nem esetében sem szerepel, mint a társadalom által elvárt szerep, viselkedés
kereső
@Málna: Bizonyára előfordult. Én egy szélsőséges példát hoztam, amelyet ismerekValljuk be, hogy az intézményrendszerünk- a rendőrségnél nincsenek nyomozók kiképezve egy gyermek meghallgatására, nem tudom, hogy egyáltalán van-e gyermek pszihológus foglalkoztatva, a gyámhatóságok- csak!! hatóságok, nem igazán foglalkoznak gyermekvédelemmel- egyébként is nagyon kevesen vannak, és nem mindig rendelkeznek megfelelő felkészültséggel...soroljam még??
kereső
@Nessy: Tudják ők azt nagyon jól, hogy mit jelent- de a céljaikat az nem szolgálja, hogy a társadalom helyén kezelje ezt a tudományt.
Giovanni Alba
@Nessy: ma, 14:54
Ha elegendően aljas, akkor fizikai erőszak nélkül, szép szavakkal, célzásokkal csepegteti a mérget, mert a gyermek nem tudja, nem tudhatja ellenőrizni azt, amit mondanak neki. Például: -Annak idején mennyit veszekedtünk, mert csak én akartam igazából gyereket, ő csak nagy nehezen engedett, de végig a szabadsága korlátozásának tekintett téged. Csak azért ragaszkodik a közös felügyelethez, hogy így is kiélhesse bosszúvágyát. Majd figyeld csak meg, sohasem mosolyog rád szívből, őszintén. És így tovább, végtelen variációval.
Nessy
@Giovanni Alba: Ha meg már kamasz gyerekről van szó, remekül kijátssza egyik ősét a másik ellen! Látom, ismerősnél.
Málna
@kereső: Vannak hibák, egyértelmű. De ezeknek semmi köze ehhez a törvénytervezethez.
kereső
@Málna: De van, nagyon is sok. Olvasd el a jogvédők kifogásait.
kereső
@Giovanni Alba: A verbális bántalmazás, is bántalmazás.
Málna
@kereső: A bírói tévedés akkor is fennállhat, ha csak hétvégente viheti el az egyik szülő a gyereket. A jogvédők meg ezekre a szélsőséges esetekre mennek rá.
teuton57
Csak a vak nem latja, hogy mire megy ki a jatek! Jucitol valni fog a ferje, amikor Juci börtönbe kerül, ezert akarja magat lebiztositani!
kereső
@Málna: Talán ha lenne "gyermekbiróság", amely meg tudja szólaltatni a gyermeket is,és nem felnőtt biróság döntene abban sokszor tévesen, hogy mi a "gyermek érdeke"- a szülők bemondásai alapján. Mert nincs környezettanulmány- otthon, óvoda, iskola...etc. Pedig a gyermekek érdeke ezt kivánná egy ilyen döntés előtt- főleg, mert ha aszülők nem tudnak megegyezni- akkor egyik szülőt sem lehet elfogulatlannak tekinteni.
Málna
@teuton57: Hogy tudtál ekkora hülyeséget leírni?
Málna
@kereső: Gyermekbíróság? Az meg mi? Van gyámhatóság, pszichológus, akik segítenek, ill. a törvényjavaslat szerint magát a gyereket is megkérdezik bizonyos életkor felett. Mi kell még?
kereső
@Málna: Olyan biróság, amely kimondottan kiskorúakat érintő ügyekben jár el. A birók nem csak jogi, hanem gyermekpszihológusi felkészültséggel is rendelkeznek.Egy általában felnőtt pp eljárásokban eljáró biró tényleg felkészült egy 6-14 éves gyermek meghallgatására szerinted? Tudom, szerinted igen, szerintem meg nem- és ne gereblyézzük tovább a vizet.
Málna
@kereső: Nem a bírónak kell meghallgatnia most sem a gyereket, hanem a gyámhivatalnak, a pszichológusnak. Ehhez nem kell külön bíróság.
kereső
@Málna: Neked ez a véleményed, nekem meg más. Ennyi.(ke)
Málna
@kereső: Persze. Csak totál logikátlan a véleményed. Feleslegesen bonyolítanád a dolgokat.
Aki Én
@Málna: Az nem lehet, hogy a jogvédő veled ellentétben értik miről beszélnek?
Megint figyelmen kívül hagyod, hogy fidesz-törvényről van szó, nem egy jogállami történetről.
Málna
@Aki Én: Nem lehet. Ezek a jogvédők eleve csak az egyik oldal jogait védik.
ómió
És (még mindig) nem az aberró "szülő" a kedvezményezett? Akkor, ez itt az "efftársi probléma"!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.