Szerda reggel is tovább gyengült a forint, már 363 felett jár az euróval szemben, aztán volt egy határozott erősödés, majd újabb gyengülés – számol be róla a portfólió.

Elbukott Matolcsy csodafegyvere – rég látott mélyponton a forint
Kép: Pixabay

A jelek szerint az MNB tegnapi újabb kamatemelése nem volt meggyőző a piac számára, sokan indokoltnak tartottak volna nagyobb szigorítást is. A reggeli hirtelen forintgyengülés után volt egy határozott erősödés 363 felettről 361 alattig, de ott elfogyott a lendület és most 362 körülig visszagyengült a forint.

Összességében a tegnap bejelentett MNB kamatemelés érdemi és tartós forinterősödést nem tudott kiváltani, továbbra is féléves mélypontja közelében ingadozik a forint.

A délelőtti órákban a 363-as szint alá tudott erősödni a forint az euróval szemben, ám délre ismét kissé e fölé emelkedett az árfolyam, vagyis egyelőre tartósnak tűnik az e heti gyengülés. A jegybank tegnapi kamatdöntése mellett a befektetők számára megerősítést jelenthet az irányt illetően, hogy teret nyert az az értelmezés, hogy a magyar gazdaságpolitikai helyzetet a "fiskális dominancia" kifejezés írja le leginkább.

Fiskális dominanciának nevezzük azt a gazdaságpolitikai kombinációt, mikor a fiskális politika aktív, a monetáris politika pedig passzív. A fiskális politika tehát túlzottan magas, hosszú távon nem fenntartható hiányt enged meg.

Szerda reggel 363,15-nél járt a forint az euróval szemben, ez 0,2%-os gyengülést jelentett a kedd esti szinthez képest a magyar deviza szempontjából. Ez már újabb féléves mélypontot jelent a forint számára.

Az MNB Monetáris Tanácsa újabb 15 bázisponttal emelte meg a kamatot, azonban a jelek szerint ez kevés volt a befektetők egy részének, akik nagyobb szigorítást is indokoltnak tartottak volna.

A dollárral szemben most 312,3-nál járunk, míg az angol font 430,3 forintba kerül.

A forint versenytársai közül a lengyel zloty és a cseh korona szintén minimális gyengüléssel kezdtek az euróval szemben. 

Forrás: Portfolio
Címlapkép: Pixabay

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kereső
A forintnak 2010 augusztusában roggyant meg a lába, amikor shortoltak a fiúk, kósa , szijjártó+ varga misi segitségével.. Azóta nem tud lábra állni.
Yoda69
@kereső: Mivel a fideSS folyamatosan tozsdezik a magyar emberek penzevel, ezert nem is erdeke, hogy labra alljon a forint. Ezert nem is akarnak Eurot, mert a mi kis forintunkat tudjak befolyasolni. Az Eurot nem tudnak. Amikor ilyen osszegben bennfenteskednek, akkor mar 1%-os kilengesnel oriasi vagyonokat szakitanak ki.
ómió
@Aki Én:Már a neked címzett szövegeimet is ellopod, bolsiék enyveskezű fajkreténje? Vagy csak a tetves bolsiságod másrahazudási szindrómája tört rád megint akut módon? Agydonorod még mindig sehol?
ómió
@csak úgy...: Ti bolsik mindig magatokból indultok ki? És muszáj az egótokat is mindig másra hazudnotok?
Aki Én
@ómió: Ma is elmebetegként riadtál fel?
ómió
@Aki Én: Azért kérded, mert te úgy szoktál? Hát, a vigyorgó - ahol vagy - veletek van tele!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.