Ha ugyanazokat a termékeket akarja valaki megvenni egy magyar és egy osztrák Aldiban vagy Lidlben, a szomszédoknál kicsit több pénzt kell otthagynia. Mégis az osztrákok járnak jobban: a fizetésük nagyobb része marad meg, miután kijöttek a boltból – járt utána a G7.

Olcsóbban vásárlunk itt az Aldiban, mint Ausztriában, de a pénztárcánk mégis jobban megérzi

Fotó: pixabay.com

A Telex által ismertetett cikk szeint a bevásárlások abszolút értékben valamivel drágábban voltak Ausztriában, de ha a két ország lakóinak vásárlóerejét is figyelembe vesszük, mégis a magyarok járnak rosszabbul.

A 42 termékből ezúttal 29-et tudtak megfeleltetni egymásnak, ezekből az osztrák (ott Hofer néven futó) Aldiban 7 termék volt olcsóbb, a Lidlben pedig 12. Összesítve az Aldiban itthon 9588, Bécsben 12 404 forintot fizettek, a Lidlben pedig itthon 9605, Bécsben 11 994 forintot. Az osztrák árszint tehát 29,4, illetve 24,9 százalékkal volt magasabb.

Azonban a két ország fizetéseinek középértékét alapul véve

Magyarországon egy bevásárlás a fizetések 4,6 százalékát emészti fel, Ausztriában viszont csak az 1,5 százalékát.

Azaz hiába olcsóbb nálunk abszolút értéken a bevásárlás, a pénztárcánkat jobban megterheli, mint az osztrákokét.

A G7 megnézte azt is, hogy ezekből az árakból mennyi megy a boltoknak, és mennyi az államnak, azaz mennyi az árak áfatartalma. Az osztrák bevásárlásból 1200 forintnyi rész megy el adóra, míg a magyarból 1745, magyarul a magasabb osztrák árból jelentősen kevesebb az áfarész:

a magyar állam arányaiban közel másfélszer több adót szed be, mint az osztrák.

Forrás: telex.hu/g7.hu

Címlapkép: pixabay.com

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Emmersson71
Ez a lényeg, a többi rizsa:

"Azonban a két ország fizetéseinek középértékét alapul véve Magyarországon egy bevásárlás a fizetések 4,6 százalékát emészti fel, Ausztriában viszont csak az 1,5 százalékát. Azaz hiába olcsóbb nálunk abszolút értéken a bevásárlás, a pénztárcánkat jobban megterheli, mint az osztrákokét."

"Az osztrák bevásárlásból 1200 forintnyi rész megy el adóra, míg a magyarból 1745, magyarul a magasabb osztrák árból jelentősen kevesebb az áfarész: a magyar állam arányaiban közel másfélszer több adót szed be, mint az osztrák."
teuton57
Ugyanezt mantrazom evek ota, de a birkaknak a kormanypropaganda a mervado. Pl. allitolag MO-on a legolcsobb a gaz +villany... KAMU!!! A fizeteshez, ill. a minimalberhez viszonyitva (amiböl ugye mindenkinek meg kellene tudnia elni!) nagyon draga!!! Ugyanez a helyzet az alapvetö elelmiszereknel (etolaj, kenyer, sajt, liszt, cukor, teszta, tej, stb.) is, de azok meg abszolut ertekben is olcsobbak Nemetorszagban, mint MO-on, nem csak a fizeteshez kepest. Egy 4szemelyes nemet haztartas havi elelmiszerköltsege max. 5-600 euro, ami egy felhavi minimalber!!!
ómió
Bizony, az az 50 év lemaradás, amit az efftársak 45 év alatt "kivívtak" nekünk, csak-csak nem tűnik el nyomtalanul!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.