A magas földgázárak miatt egyes vegyi üzemek, mint például a szlovák Duslo, korlátozta termelését, ami miatt az európai AdBlue-készletek csökkenni kezdtek – írja az Origo.

Hatalmas pánik a magyar benzinkutakon – már rendkívüli figyelmeztetést adtak ki
Kép: Pixabay

Az AdBlue – a műtrágyagyártás mellékterméke – egy, a modern dízelmotorok működéséhez elengedhetetlen adalék.

A hír hallatán Magyarországon is sokan pánikszerű felvásárlásba kezdtek, hiszen enélkül az Euro 5-ös és annál újabb dízelmotorok elektronikája letilt, a járművek nem indulnak el. Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint

a környező országokban hirtelen többszörösére ugrottak az eladások, amelyre az ellátási lánc egyszerűen nem volt felkészülve. Magyarországon is több helyen elfogytak a készletek.

Mivel az igény nagy, a műtrágyagyártók ki fogják ezeket elégíteni, ugyanakkor arra számítani kell, hogy az adalék ára magasabb, mint korábban. Később ez várhatóan vissza fog állni a leállásokat megelőző szintre, hiszen a nagyobb kereslet most kizárólag a pánik következménye, a dízelautók, az áruszállítók vagy a mezőgazdasági gépek nem fognak hirtelen többször akkora utat megtenni, mint pár hónappal korábban.

Fontos észben tartani, hogy az AdBlue nem tartható el túl sokáig, így a drágán megvett készletek lehet, hogy a hulladékudvarokban végzik majd"

- hívja fel a figyelmet Grád Ottó.

Ha valaki nem talál AdBlue-t valamelyik benzinkúton, akkor hívja fel a nagy láncok ügyfélszolgálatát, ők segítenek majd abban, hogy hol tud hozzájutni az adalékhoz

- javasolja a szakember. Arra nem kell számítani, hogy az állam beavatkozik a piacba, hiszen fizikai ellátási gondok nincsenek. Ebből a termékből stratégiai készleteket sem halmoznak fel úgy, mint az üzemanyagokból vagy a földgázból.

Forrás: Origo
Címlapkép: Pixabay

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Lepényleső
Ez az államnak is mondott hatalom pont ebbe ne avatkozna be? Ez ugye gyerek mese?
Peller Anikó
Az AdBlue karbamid oldat, a kipufogógázba vezetik bele ami a robbanással keletkező nitrogénoxidot nitrogénné redukálja.
csak úgy....
@KisTehen: 17:49 "baszod",- téged pénzért csináltak a szüleid,hogy legyen fedél vénségükre a fejük fölött?
nezelodo
Na most jött el az ideje, hogy a hazai műtrágya gyár tulajdonosának a szakértő kormányunk elvegye a kedvét a termeléstől!
cikicakk55
@KisTehen: október 26 17:49 Eddig még igen csak kevés család örült az új kedvezményeknek. Főleg azok,akiknek alapból is van mit a tejbe aprítani. Ezekkel amit itt felsoroltál,csak az állam jár jól. Egy gyereket felnevelni,iskoláztatni,nem pár hónap vagy év. A CSOk-kal is megszívatták a családokat rendesen. Rendes fizetést kellene adni a szülőknek,valós igényű családi pótlékot, az iskolába készülő gyermekeknek besegíteni a tankönyvek és a tanszerek bevásárlására,stb.
cikicakk55
@KisTehen: október 26 15:51
Gyerekem már nincs,viszont vannak unokáim. Tökéletesen látom milyen nehéz nekik. Számomra te nem " kistehén vagy,hanem "nagy Marha FIDESSES

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.