A magas földgázárak miatt egyes vegyi üzemek, mint például a szlovák Duslo, korlátozta termelését, ami miatt az európai AdBlue-készletek csökkenni kezdtek – írja az Origo.

Hatalmas pánik a magyar benzinkutakon – már rendkívüli figyelmeztetést adtak ki
Kép: Pixabay

Az AdBlue – a műtrágyagyártás mellékterméke – egy, a modern dízelmotorok működéséhez elengedhetetlen adalék.

A hír hallatán Magyarországon is sokan pánikszerű felvásárlásba kezdtek, hiszen enélkül az Euro 5-ös és annál újabb dízelmotorok elektronikája letilt, a járművek nem indulnak el. Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint

a környező országokban hirtelen többszörösére ugrottak az eladások, amelyre az ellátási lánc egyszerűen nem volt felkészülve. Magyarországon is több helyen elfogytak a készletek.

Mivel az igény nagy, a műtrágyagyártók ki fogják ezeket elégíteni, ugyanakkor arra számítani kell, hogy az adalék ára magasabb, mint korábban. Később ez várhatóan vissza fog állni a leállásokat megelőző szintre, hiszen a nagyobb kereslet most kizárólag a pánik következménye, a dízelautók, az áruszállítók vagy a mezőgazdasági gépek nem fognak hirtelen többször akkora utat megtenni, mint pár hónappal korábban.

Fontos észben tartani, hogy az AdBlue nem tartható el túl sokáig, így a drágán megvett készletek lehet, hogy a hulladékudvarokban végzik majd"

- hívja fel a figyelmet Grád Ottó.

Ha valaki nem talál AdBlue-t valamelyik benzinkúton, akkor hívja fel a nagy láncok ügyfélszolgálatát, ők segítenek majd abban, hogy hol tud hozzájutni az adalékhoz

- javasolja a szakember. Arra nem kell számítani, hogy az állam beavatkozik a piacba, hiszen fizikai ellátási gondok nincsenek. Ebből a termékből stratégiai készleteket sem halmoznak fel úgy, mint az üzemanyagokból vagy a földgázból.

Forrás: Origo
Címlapkép: Pixabay

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Pálinkás Pál
kb pár perc alatt ki lehet ütni a tiltást...csak a pontosság kedvéért..
kissé felnőttem
nem kell befosni legalább bukja az ország a kormányát és elmarad a TAXIS BLOKÁD VIKI!
cikicakk55
" Arra nem kell számítani, hogy az állam beavatkozik a piacba, hiszen fizikai ellátási gondok nincsenek" Dehogyisnem avatkozik bele a kormány a piacba. Nagyon is benne van mindenbe a mocskos mancsuk. Rendesen benne vannak abban,hogy az emberek egyre jobban elszegényednek,hogy a fiatalok nem mernek gyermeket szülni,mert mire is szülnének? A adók és minden amit kitalálnak a gazdagoknak kedvez. Európában a legbrutálisabb adórendszer Magyarországon van és már csak Bulgária szegényebb nálunk. Nagyon bízok benne,hogy ezt a szemét kormányt végre tényleg leváltják és bevasalják rajtuk a sok ezer milliárd forintot amit 11 év alatt elvettek a Magyar emberektől.
Lepényleső
Ez az államnak is mondott hatalom pont ebbe ne avatkozna be? Ez ugye gyerek mese?
Peller Anikó
Az AdBlue karbamid oldat, a kipufogógázba vezetik bele ami a robbanással keletkező nitrogénoxidot nitrogénné redukálja.
csak úgy....
@KisTehen: 17:49 "baszod",- téged pénzért csináltak a szüleid,hogy legyen fedél vénségükre a fejük fölött?
nezelodo
Na most jött el az ideje, hogy a hazai műtrágya gyár tulajdonosának a szakértő kormányunk elvegye a kedvét a termeléstől!
cikicakk55
@KisTehen: október 26 17:49 Eddig még igen csak kevés család örült az új kedvezményeknek. Főleg azok,akiknek alapból is van mit a tejbe aprítani. Ezekkel amit itt felsoroltál,csak az állam jár jól. Egy gyereket felnevelni,iskoláztatni,nem pár hónap vagy év. A CSOk-kal is megszívatták a családokat rendesen. Rendes fizetést kellene adni a szülőknek,valós igényű családi pótlékot, az iskolába készülő gyermekeknek besegíteni a tankönyvek és a tanszerek bevásárlására,stb.
cikicakk55
@KisTehen: október 26 15:51
Gyerekem már nincs,viszont vannak unokáim. Tökéletesen látom milyen nehéz nekik. Számomra te nem " kistehén vagy,hanem "nagy Marha FIDESSES

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.