Legfeljebb hetvenezer ember vett részt a 2021 október 23-án megrendezett úgynevezett Békemeneten – számol be róla az Átlátszó.

Pofon a lakájmédiának – százezren sem voltak a Békemeneten, hiába beszélnek fél millióról
Kép: Facebook

Ez a létszám nagyjából tízezer fővel több, mint a négy évvel ezelőtt megtartott hasonló elnevezésű rendezvényen résztvevők létszáma. Miközben akkor és idén is a kormányzati propaganda „sok százezres” felvonulásról beszélt. A külföldről érkező vendégek részaránya ugyanakkor idén magasabb volt, mint négy éve.

Ottó, hozzád fordulok, lehet, hogy ez lesz a legnagyobb létszámú Békemenet, pont akkor, amikor a legnagyobb szükség van rá?

– kérdezte a Hír TV stúdiójában a riporter Gajdics Ottó fideszes propagandistát október 23-án, péntek délután valamivel három óra után. Ekkor a Hír TV tájékoztatása szerint az az Astoriától a Gellért térig ért a tömeg, amit a mutatott élő felvételek visszaigazoltak.

A kormánypropaganda számára váratlanul sikeres ellenzéki előválasztási mobilizáció után muszáj volt sikert felmutatni és érzékeltetni, hogy tömegek állnak Orbán Viktor mögött.

Vasárnap délután jelent meg az Orbán-kormány pártlapjában, hogy közel félmillióan lehettek a Békemeneten. A hírt három órával később vette át az origo.hu és a megyei napilapok. A Hír TV beszámolójában megemlítik, hogy a rendezvényen váratlanul többen vettek részt.

A lap szerint a 2021-es Békemenet létszámát nem volt könnyű racionálisan megbecsülni. Talán nem véletlenül, de a kormányzati propaganda hiába adott élő közvetítést a Békemenetről nyolc kamerával és drónnal, az esemény után nem jelent meg hivatalosan a teljes tömeget megmutató felvétel.

Pofon a lakájmédiának – százezren sem voltak a Békemeneten, hiába beszélnek fél millióról
Kép: Átlátszó

A Hír TV élő közvetítése idején, a tömeg egy részét mutató felvételek alapján azonban viszonylag pontosan meg lehetett határozni a vonuló tömeg kiterjedését. A tömeg kiterjedésének meghatározásában segítettek a youtube-ra a résztvevők által feltöltött amatőr videófelvételek is.

A Hír TV élő közvetítése idején nem mutatták meg egyetlen alkalommal sem a vonuló tömeg egészét, de amikor a Bayer Zsolték által vezetett tömeg áthaladt az Astorián, az élő közetítés jobb alsó kis képén látható, hogy a tömeg vége a Gellért fürdő előtt járt.

Módszertanilag viszonylag nehéz megbecsülni egy mozgásban lévő tömeg pontos létszámát. Nemzetközi gyakorlat alapján álló tömeg esetén 3,5 emberrel számolnak négyzetméterenként, mozgó tömeg esetén 2,5 emberrel, négyzetméterenként.

Googlemaps segítségével rajzolták körbe a tömeg által kitakart területet a Gellért tértől az Astóriáig. Utóbbi szorzóval 33800 ember menetelt a két távolság között. Abban a hipotetikus esetben, ha álló tömeggel számolunk, a menetben haladók száma 47500 fő.

Nagyjából 33 ezer és 47 ezer fő között lehetett a vonuló tömeg létszáma.

A 2021-es Békemenet végállomása a Bajcsy-Zsilinszky út és az Andrássy út kereszteződésében felállított színpad volt, ahol Orbán Viktor miniszterelnök mondta el beszédét. Ezen a helyszínen szintén nem jelentek meg hivatalosan a teljes hallgatóságot bemutató légifelvételek. 

Pofon a lakájmédiának – százezren sem voltak a Békemeneten, hiába beszélnek fél millióról
Kép: Átlátszó

A tömeg a Bajcsy-Zsilinszky út és az Andrássy út kereszteződésében áll a legsűrűbben. A Műegyetem elől induló menetet itt már több ezren várták, akik látványosan olvadtak össze az érkezőkkel. Az Astoria irányában a Károly körúton nagyjából a Deák téri evangélikus templom előtti szakaszon állt a kormányfőt hallgató sokaság vége. Sűrűn álló tömeg esetében mindenképp indokolt volt a 3,5 emberrel számolni négyzetméterenként.

Az ünnepi beszéd pillanatában a Deák-tér és környékén nagyjából 60 ezer ember hallgatta Orbán miniszterelnököt.

Pofon a lakájmédiának – százezren sem voltak a Békemeneten, hiába beszélnek fél millióról
Kép: Átlátszó

A rendelkezésre álló videófelvételek és fotók hiányosságai ellenére megállapítható, hogy:

a 2021-es Békemeneten nagyjából 35-50 ezer ember vonult át Pestről Budára, ahol mintegy további 20 ezer fő csatlakozott vagy várta a felállított színpad környékén az időközben beérkező felvonuláshoz.

Felhívták a figyelmet arra, hogy természetesen tartalmazhat pontatlanságokat, de az mindenképp kijelenthető, hogy a kormányzati propagandában bemondott félmilliós vagy sok százezres tömeg csupán a fantázia szüleménye. 

Forrás: Átlátszó
Címlapkép: Facebook

55 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Clavigo
@Pegero: Sajnos nem Rákajji Kálmánka számolta...a buszoztatott oláhokat,olaszokat,lengyeleket,stb..." ALAVJU Vikotor "..
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
simmering73
1989-2012 Szeretünk Viktor!!
Hát nem egy friss felvétel.
Pálinkás Pál
rákai kálmánka után szabadon, megszorozták 10-el..ebből még leszámolom a buszoztatott külhoni csürhét...akkor kezdhet aggódni a fidesz...
Gazella
Tudjuk, hogy szeretnek nagyot (hazudni) mondani...
Néro
Már az is szégyen egy Országra nézve ha egy is volt a Béééééé-kemeneten. Csutiland éltetéséhez meg karcsú. de sebaj a hozzá tartozó számla vaskos. Itt a tolvajok országában úgy is csak az számít. Egyébként ötszáz nem is lehet hisz milliók alatt a krállli tévé nem is szólna ha már lúd legyen kövér alapon.
Clavigo
@Pegero: Sajnos nem Rákajji Kálmánka számolta...a buszoztatott oláhokat,olaszokat,lengyeleket,stb..." ALAVJU Vikotor "..
RonaGyuri
fülöpke számlálása már csak ilyen! =))
csak úgy....
a shikari,pegero,veröce ,ómió, németh pista és a kis boci féléket 6 -al kell szorozni...,
-ezzel a számolási technikával akár 1/2 millióan is lehettek ! :)
Clavigo
@Pegero: Shikari eltünt,,,,szerintem még mindig vonul valahol az a háborodott rokonod.
telegdilaci
@durbincs:Annyi eszed van amennyi látszik ki sem látszik a fejed az Orbán hátsójából!
telegdilaci
@Clavigo: Ezek a gyalázatos csúszómászó férgek azért visítoznak,a pénzünkből békamenetelnek,hogy a potrohos,vezér nehogy elveszítse a választást,mert akkor vége a kiváltságuknak,nem kapnak annyi pénzt,amiből nagyzoljanak,miből van a Suszternek és Rákai Kálminak,milliós terepjáróra pénze és természetvédelmi területen Lovardája?
Néro
A molinón nem látszik jól a soha többé elé az van írva , hogy Fidesz ?
Mert akkor rendbe úgy már van értelme a a molinó szövegének.
Emmersson71
Rákajji Filippino számlálta saját szeműleg :P
csak úgy....
@Pegero: az utolsó órádat is kiszámolom neked,ha gondolod...,de csak akkor ha karácsonyra halászlét csinálsz durbincsból!
Aki Én
És ez, főleg így levezetve, nem pedig fideszesen bemondva, mennyivel hitelesebb és hihetőbb.

@Pegero: a képeken megszámoltad az embereket?
Egy komolyabb meccs után nagyobb a tömeg. És akkor az 20-30 ezer ember.
Gondolkodj!
Peller Anikó
@Pagero: Ja, ha sikerül a csalások legalább egy részét megakadályozni.

A levélszavazat például eleve helyből csalás. Ha a mongolokat is beleszámolnánk akkor kijöhetne a 4/3. De a tesókkal indiából akár 44/3 is.
csak úgy....
@Pegero: pedíg igyekeztem humánus lenni..,talán ma fideszes napom van!?
Peller Anikó
@Pagero: Ühüm, kissé avitos ez a csalásokkal nyert választás, OK.
gina
@Pegero: Megint itt esz a fene te arab idióta, nem mertél kimenni a Békemenetre mert meglincseltek volna, de fel sem tüntél volna a sok primitiv román, lengyel, orosz között hahahahha
!!!
gina
Hányinger ez a fidesz banda, csak emberek vásárlásával tudnak elérni valamit, alja prolik /// csak hazudnak, hazudnak hazudnak, jellemtelen, gerinctelen senkik //
Néro
@Peller Anikó: Béééééééé-kemenet.
csak úgy....
@Pegero: pedíg te a halálod után is 20 évig szavazatra jogosult...,hüségjutalomból! :)
kakambuki
@Clavigo: oláhok!! Javasolnám hogy ne nagyon látogass Erdélybe a székelyek közé mostanában. Rendszerint hordanak maguknál egy jól kifent bicskát, a férfiak legalább is. Kár lenne bepiszkolniuk azt a fáintos kést. Ja és megmondanád hogy mi a f.nét keresnének oláhok a magyarországi rendezvényen??
Peller Anikó
@kakámbuki: amit az ukránok mega lengyelek a románokkal karöltve. Meg amit az agyhalott fideszfán, ok?

propeller.hu/images/cikk/2021_10/bekemenetes-neni.jpg
Pálinkás Pál
@Pegero: ami képeket belinkeltél egyiken sincs még 30 ezer ember sem...
Jozefina
A jelenlevőknek a fele sem rendelkezhetett állandó magyar lakcímmel, a lengyelek esetében még csak állampolgársággal sem. A 2/3-adot is így számolhatták össze. A valóság ott is egészen más volt.
Peller Anikó
@Jozefina: Úgy van, este fél hétkor elveszett 800 000 ellenzéki szavazó voksa. Így lett 2/3.

Ehhez mit szólnak a faszkalap fideszfánok? Ja tudom, avitós.

Kb 3 órába telt a voksok pofozgatása, simogatása, aztán megjelent a kész parlamenti patkó. Amikor még egyetlen részadat sem futott be már leküldték a végeredményt a pártirodából.

A tévés szakik meg belökték a képernyőre. De ettől sem bukott meg senki, talán csakaszaki.
inhuman
Fidesz-számtan: kétszer kettő néha öt(ezer)
Peller Anikó
@Pagero: 18:33, Az első képen van kb 1000 ember.

Van transzparens Tirgu mures, Oradea, Székelyföld és Sepsiszentgyörgy felirattal. És nem buszoztatták őket. Vonatoztatták.
Aki Én
@Pegero: Engem ne lehetne meggyőzni? Éppen most győzött meg az a cikk.
Ja, hogy te nem tudsz meggyőzni? Hát, az nem fog menni, mert napi szinte bizonyítod, hogy ostoba vagy.
Szép is lenne, ha az lenne meggyőzhetetlen, akit te nem tudsz meggyőzni :)
ómió
Ez az Átlátszó, bizony, túl átlátszó! Vagy csak még TV-t se néz?
Pálinkás Pál
@Pegero: ez még tőled is nagyon gyenge volt, pedig fideszcsicska vagy...
It's good to be bad
Mindenben hazudnak,a Hitler örülhet,jó tanítványa van...
Namely
Hát igen, arra annyi ember volt kíváncsi, amire már lódítani lehetett, miközben az összefosás banzájon annyian voltak, hogy még hazudni sem volt pofájuk.
:D
Azok a szövegek, miszerint "nem számít, hogy mennyien vannak"
:DDDDDDDDDDDDDDD
Namely
"Pofon a lakájmédiának "
Helyesebben:
"Pofon a kormányzati lakájmédiának "
Ugyanis az átlátszó pedig összefosás seggnyaló lakájmédia.
gina
@Pálinkás Pál: Hagyja ezt a mocskos beteg arabot(Pagero), nem is kell vele foglalkozni, ö inkább imátkozzon Allahjához, mert OV és bandája utálja az ilyen menekülteket...
Istenakinincsen
@Clavigo:október 26., 18:44
Dehogy tűnt el!Szerintem más néven ugat.
Istenakinincsen
@Pegero:október 26., 18:51
Bayer díjjal megelégszel?Tiéd:)))
Marha
Yoda69
Es ennek több mint fele román bértapsoló volt, akiknek fogalmuk se volt hol vannak.
Erre nem lennek buszke a naci fideSS helyeben, foleg azokutan hogy csak a buszoztatasra 100 milliokat koltottek el kozpenzbol.
Sámannus
Jáj hát annyinak kellett vóna lenni, de csirízeskezű szervezők leamortizálták a kasszát. sok bornyú otthon maradt,vagy betértek inkább egy csehóba egy snapszra.
Aki Én
@Pegero: @Namely: két ilyen ostoba, megvezethető fajankót, mint ti.
nezelodo
Kár ezen annyit vitatkozni, mert nem sikerült annyi covidos lengyelt, ukránt, és romániai megvásárolt tesót ide buszoztatni, hogy megugorják pl. az internet adó elleni spontán népi, és elsősorban fiatal tiltakozó tömeg létszámát. Orbán akkor fülét farkát behúzva hátrált meg a kokós fürtöskével együtt.
Clavigo
@Pegero: Ezek itt családtagjaid ,gyagyás ?
Clavigo
@KisTehen: Vagy csak túl közel van a szád az orrodhoz,,és azt érzed.
Istenakinincsen
@KisTehen: a teheneket be fogják tiltani...tudod a metán fingszagú üvegházhatású gáz!
Bélabácsi
@Istenakinincsen: Én nem láttam a teheneket...csak egy kisfiút kezében "Milka" csokival...a vezér unokája lehetett...
Istenakinincsen
@Bélabácsi: :))
Shikarit nem láttad?Lehet hogy eltévedett szegény a nagy tömegben.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.