A tárcavezető az Európai Unió és az Afrikai Unió külügyminiszterinek találkozóján felszólalva először a koronavírus-járványról beszélt, hangsúlyozva, hogy a két kontinens válaszintézkedéseinek sikere kölcsönösen függ egymástól – írja az MTI

Szijjártó milliárdokat és katonákat küld Afrikába
Kép: Facebook/Szijjártó Péter

Mint mondta, Európának érdeke, hogy hozzájáruljon a sikeres járványkezeléshez Afrikában. Majd hozzátette, hogy Magyarország eddig 455 ezer vakcinadózist adományozott Egyiptomnak, Ruandának és a Zöld-foki Köztársaságnak. Emellett a Türk Tanács közös programjának keretében további 200 ezer adagot elkülönített afrikai országok számára.

Kiemelte, hogy minél több kárt okoz a vírus Afrikában, annál több bevándorló fog megindulni Európa irányába, márpedig ez a járvány terjedésének gyorsulását is eredményezheti.

Szijjártó Péter leszögezte:

a magyar álláspont szerint a kiváltó okokat kell kezelni, és a segítséget kell odavinni, ahol baj van, nem pedig a bajt kell idehozni.

Azaz – mint rámutatott – olyan körülményeket kell teremteni a kibocsátó országokban, amelyek lehetővé teszik az emberek helyben maradását, ahelyett, hogy hazájuk elhagyására bátorítanák őket.

Magyarország ebből a szempontból is megtette, megteszi a magáét

- fogalmazott. Majd példaként sorolta, hogy a kormány 31 milliárd forint értékben hajt végre kötöttsegély-hitelprogramokat Afrikában, illetve 11 milliárd forintból több mint ötven afrikai országban indított humanitárius vagy fejlesztési projekteket.

Ha a brüsszeli intézmények is az illegális migrációs hullámok inspirálása, biztatása helyett arra fordítanák az energiájukat és a forrásaikat, hogy segítsük az afrikai országokat, akkor sokkal kisebb lenne az Európára háruló bevándorlási nyomás

- mondta.

A miniszter rendkívül fontosnak nevezte a tehetséges afrikai fiatalok támogatását, hogy hozzájárulhassanak hazájuk modernizációjához és fejlődéséhez. Magyarország ezért évente 1400 állami ösztöndíjat biztosít afrikai egyetemi hallgatók számára, amely programban jelenleg húsz ország vesz részt.

Végezetül közölte:

Magyarország úgy döntött, hogy 62 katonával részt vesz a mali hadsereget támogató európai erők (Takuba) működésében a térségbeli biztonság megerősítése érdekében.

Az EU és az AU külügyminiszterei második alkalommal ülnek össze ebben a formátumban a két blokk közötti ötödik, 2017 novemberében rendezett csúcstalálkozó óta. A következő csúcsra a tervek szerint jövő év elején kerül sor Brüsszelben.

Forrás: MTI
Címlapkép: Facebook/Szijjártó Péter

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
jesz
ne csodálkozzanak, ha találkoznak tokától bokáig kevláros fegyveresekkel...ők idegenlégiósok, akik a rendre felügyelnek...vagy nem...
Sokba fog az fájni nekünk..
csak úgy....
remélem 5-6 templomot is beterveztetek nekik,hogy otthon imátkozhassanak...
fogadok,hogy a 62 db. magyar katona és az ellenörizhetetlen pénzek békességet hoznak afrikának! -magyarországnak meg az adakozási szándékotok lassan a dögvészt ...
Néro
Inkább a Bééééé-kemenetelőket küldené erősítésnek. Bár nem hiszem , hogy szívesen fogadnák a setéség exportját.
De hát azt tudja küldeni amilye van Fitymafolyama meg van.
RonaGyuri
@RonaGyuri: a Párt központi napilapja azt nyomatja, hogy az, aki a saját pénzéből megy nyaralni az nem is magyar! =))
kereső
"Ha a brüsszeli intézmények is az illegális migrációs hullámok inspirálása, biztatása helyett arra fordítanák az energiájukat és a forrásaikat, hogy segítsük az afrikai országokat, akkor sokkal kisebb lenne az Európára háruló bevándorlási nyomás"

Csak halkan kérdezem- ki is volt az a kormányfő, aki megvétózta az Európa-Afrika megállapodást? Nem orbánalavjuviktor-nak hivták az illetőt?
ómió
Ha már így is, úgy is pénzbe kerül, jobb lenne, ha idáig nem is jutnának el!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.