A Népszava cikke szerint legkésőbb 2022. januárjával a városi kórházak gazdasági önállósága meg fog szűnni, a megyei központokba vagy centrumkórházakba integrálják az intézményeket pénzügyileg. Szakemberek szerint a betegellátást is veszélyeztetheti a lépés, mert nem helyben születnek majd a napi szintú ügyekben a döntések.

A Népszava cikke szerint vagy idén decemberrel, de legkésőbb 2022. januárjával a városi kórházak megszűnnek gazdaságilag önállóak lenni a jelenleg is zajló egészségügyi átalakítás miatt. A kórházaknak lesz ugyan főigazgatója, és a cikk szerint a cégtábla is ugyanaz marad a homlokzaton, ám nem lesz független pénzügyi szervezete és emiatt önállósága sem az intézményeknek. 

Jön az újabb egészségügyi átszervezés, a városi kórházak gazdasági önállóságát érinti

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

Az országosan 60-70 intézményt érintő átszervezés folyamán a kórházak valamennyi gazdasági, közbeszerzési és személyügyi, valamint informatikai feladata a megyei, illetve a fővárosban a centrumkórházakhoz fog átkerülni. 

A lap infdormációi szerint az átalakítás több száz oldalas forgatókönyvét a múlt héten kapták meg a centrumok, az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) iránymutatásában a változást azzal indokolták, hogy a városi intézmények vezetői azt az időt, amit eddig a működtetésre fordítottak, azt most majd a betegellátás színvonalának növelésére tudják fordítani.

A Népszava úgy értesült, hogy a városi kórházak integrálása a megyei kórházakba gyakorlatilag már a járvány alatt megtörtént, a gazdasági szervezetek átvétele azonban még zajlik. 

A fővárosban kissé bonyolultabb lesz a feladat, itt négy centrumkórházhoz (a Dél-Pestihez – egykori Szent László, Szent István; az Észak-Közép Budaihoz – egykori Szent János –, és a Magyar Honvédség Egészségügyi Központjához) sorolták be az összes fővárosi és Pest megyei fekvőbeteg-ellátó intézményt. A Szent Imre Kórház egyelőre viszont önálló maradt, mivel ez az intézmény adja majd a szuperkórháznak tervezett Dél-budai Centrumkórház szakmai bázisát. 

A lap szerint a tervezett integrációból kimaradnak az orvosképzéssel foglalkozó egyetemek kórházai, valamint a honvédelmi miniszter irányítása alatt álló Honvédkórházhoz rendelt Uzsoki, a fővárosi Károlyi, a váci és a kistarcsai kórházak.

Az országos intézetekhet tartozó gyógyintézmények – mint a balatonfüredi szívkórház, a törökbálinti és farkasgyepűi tüdőgyógyintézet, a Parádfürdői Állami Kórház, a mátraházai gyógyintézet – is elvesztik a gazdasági önállóságukat a cikk szerint. 

A lap kitért arra is, hogy a Dél-Pest Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézethez 5667 ágy és évente 56,2 milliárdos költségvetés tartozik, mivel ehhez az intézményhez sorolták be a Bajcsyt, a Jahn Ferenc Dél-Pesti Kórházat, a Péterfyt és a hozzá tartozó országos baleseti intézetet, valamint a ceglédi és nagykőrösi városi kórházakat is. Utóbbiaknál egyelőre még megmradnak a gazdasági főigazgatók és a munkatársaik, de a centrumkórház gazdasági igazgatójának alárendeltségében lesznek. 

A Népszavának nyilatkozó szakemberek szerint az országos intézmények esetén nehezen képzelhető el, hogy majd a fővárosból rugalmasan reagálnak, ha Farkasgyepűn eltörik egy vízcső. De azt is felhozták, hogy hiába a minél olcsóbb ellátórendszer megteremtése a cél, ezzel a lépéssel épp az ellenkezője valósul meg, és nehezebben fog működni a rendszer. Ráadásul a megyei/centrumkórházak gazdasági igazgatóinak is lehet, hogy néhol túl nagy lesz a kabát, mert a saját intézménynél lévő problémákkal sem bírnak.

Azzal pedig, hogy a napi szintű ügyekben sem helyben születik meg a döntés, azzal a betegellátás is veszélybe kerülhet a városi kórházakban. Miközben a városi kórház vezetője köti meg a finanszírozási szerződést, neki pont hogy nem lesz semmilyen ráhatása a gazdasági ügyekre, beszerzésekre, fejlesztésekre, miközben tőle várják el, hogy növelje a teljesítményt. 

A Népszavának nyilatkozó egyik szakember szerint ez az integráció sokkal nagyobb bajt fog okozni, mint amit az oktatásban a régi KLIK, a mostani Klebelsber Intézményfenntartó okozott.

Forrás: nepszava.hu

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
jesz
A központosítást évekkel ezelőtt az oktatásban is megpróbálták...az a bizonyos kréta ügy...a központból kellett kérni, ha elfogyott...
(meg más egyéb rémség)
Nessy
Ez akkora baromság, amire már nincsenek is jelzők! Egy meghibásodott létfontosságú műszer javítását, szükség esetén új beszerzését, jelenteni kell a centrum kórháznak, az jelenti az okfőnek, aki 30 napon belül vagy válaszol, vagy sem, vagy engedélyezi a javítást, beszerzést vagy sem. De ha az Okfőnek nem is kell jelenteni ( az a következő lépcső lesz), akkor is napok, hetek kellenek majd mindenhez.És itt emberek egészsége, élete múlhat azon, hogy biztosítva van e az azonnali probléma megoldás. Nem szokásom senkinek rosszat kívánni, de most már ott tartok.
Nessy
@sgl: Csak nem kis hazánkban! Ekkora baromságot még a legvadabb centralizáció idején sem csináltak az átkosban! Miután "a szakértelem bolsevik huncutság",ezért minden törvényt és rendeletet csak olyanok készíthetnek elő, akik még soha nem látták azt, amiről javaslatot készítenek.. Orbán pedig, mint polihisztor , a végén mindenről dönt! (Bukfenc mindent tud!)
kissé felnőttem
600 helyen ez az üres ágyakkal betegek és személyzet nélkül ja elmentek ki ki Európába ki ki meg ...
solidedge
Jaj az ellenzéki városokban működő kórházaknak. Egy fityinget sem kapnak. CT is csak úgy lesz, ha a páciens beviszi magával a böhöm gépet.
ómió
Böszme efftárs, bezzeg, inkább bezáratta őket!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.