A Társadalomtudományi Kutatóközpont Politikatudományi Intézete készített felmérést az előválasztáson résztvevők között.

A magasabban képzettek Márki-Zayra, az idősebbek Dobrevre szavaztakFotó: HVG Videó/YouTube

Az előválasztáson résztvevők szociodemográfiai hátterét, médiafogyasztási szokásait és politikai attitűdjét térképezte fel a Társadalomtudományi Kutatóközpont Politikatudományi Intézete, mely a második forduló alatt végzett kérdőíves kutatást – foglalja össze a kutatás lényegét a hvg.hu.

A felmérés eredményeit most közzé is tették a blogjukon, ebből pedig kirajzolódik néhány egyértelmű megállapítás – amelyek egyébként javarészt megerősítik a korábbi feltételezéseket.

440 fő kezdte meg a kérdőív kitöltését. Közülük 357-en árulták el, hogy kire szavaztak: 124-en Dobrev Klárára (35%), 233-an Márki-Zay Péterre (65%). A hivatalos adatok szerint Budapesten a sátrakban leadott szavazatok 39 százalékát Dobrev Klára, 61 százalékát Márki-Zay Péter kapta. A kutatás tehát 4 százalékkal tért el a tényleges vasárnapi eredménytől.

A kutatás arra is rámutatott, hogy

sokkal több nő szavazott Dobrev Klárára, mint Márki-Zay Péterre, viszont a DK miniszterelnök-jelöltjének jóval idősebb a szavazótábora, mint a nyertesnek.

Dobrev Klára választóinak átlagéletkora 67 év, Márki-Zay Péter választóinak 44.

Éles különbség rajzolódott ki a két szavazói tábor között iskolai végzettségüket tekintve is. Míg Dobrev Klára választóinak mintegy kétharmada középfokú, harmada felsőfokú végzettséggel rendelkezik, addig Márki-Zay Péter esetében az arány éppen fordított. Márki-Zay Péter támogatóinak 14 százaléka ráadásul tanuló, Dobrev Klárára szavazó diák azonban nem került be a mintába.

A kutatás szerint az iskolai végzettségre vonatkozó eredmények azt az általános vélekedést erősíthetik, hogy Márki-Zay Péterre a magasabb státuszúak szavaztak. Vallásosság tekintetében azonban nincs lényegi különbség a jelöltek szavazói között.

Szintén érdekes megfigyelni, hogy az egyes szavazótáborok honnan informálódnak.

A felmérés szerint Dobrev Klára szavazóinak többsége számára a televízió számít elsődleges hírforrásnak, Márki-Zay Péter szavazóinak túlnyomó többsége online hírportálokról tájékozódik. A közösségi média főként Márki-Zay Péter szavazói számára szolgál hírforrásként, rádióból inkább Dobrev Klára szavazói tájékozódnak.

Forrás: hvg.hu
Fotó: HVG Videó/YouTube

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Virág Árpád
@sgl: Krumpli! Mond ez magának, Pelikán valamit, hogy krumpli?!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
inhuman
@Virág Árpád: Megöllek téged. Kezdjük elölről.
földlakó
@justhpeter: A funkcionális analfabéták a Stop Gyurcsány petícióra szavaztak!
terlasz
Milyen jó, hogy elmebetegünk kiszabadult a kényszerzubiból.
ómió
Viszont, eszerint, mindnek van zsebelésre szánt tartaléka!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.