A Semmelweis Egyetem rektora a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában beszélt – a változatosság kedvéért – az oltás fontosságáról.

Merkely Béla: „Minden beteg, aki lélegeztetőgépen van, oltatlan”Fotó: MTI/Balázs Attila

Merkely Béla elmondta: a koronavírus elleni első két oltás rendkívül fontos, hiszen nagyjából a tizedére, huszadára tudja csökkenteni a kórházba kerülés, a súlyos lefolyású megbetegedés valószínűségét – írja az MTI.

Az oltottak számával párhuzamosan az átfertőzötteké is folyamatosan nő. Az elmúlt két hétben az indiai variáns R-értéke 1,5-et ért el, azaz egy megbetegedett személy másfél embert tud megfertőzni. Egy oltottak és védettek nélküli környezetben ez a szám akár nyolc is lehetne – fejtette ki.

Kitért arra, hogy a fertőzöttek számának ugrásszerű emelkedését látjuk, amely a járvány gyorsulását igazolja.

Hozzáfűzte: a kórházi fertőzöttek száma egyelőre nem éri el azt, amely tavaly ugyanebben az időszakban volt, ezzel együtt szeretnék ezt a mutatót a lehető leginkább csökkenteni és az egészségügy leterhelését kordában tartani.

Merkely kiemelte: az oltottak esetében sokkal kisebb az esély arra, hogy súlyosan megbetegedjenek, azonban a 70 és 80 év fölöttiek, különösen ha ehhez valamilyen társbetegség is jár, oltás mellett is megfertőződhetnek, adott esetben kórházba kerülhetnek.

Hatvan év alatt két oltással gyakorlatilag extrém ritkán kerülnek súlyos megbetegedéssel kórházba. Négy egyetem adatai alapján olyan személy sincs, aki fiatalon, két oltással lélegeztetőgépre került volna – hívta fel a figyelmet az oltás fontosságára.

Mint elhangzott, minden beteg, aki lélegeztetőgépen van, oltatlan, vagyis abba a 38 százalékba tartozik, aki még nem vette fel az első két oltást Magyarországon.

Olyan személy, aki még nem betegedett meg, nem tudja megakadályozni a nyálkahártyán keresztül történő megfertőződést. Az oltás az olykor nagyon súlyos lefolyású megbetegedést náthává vagy rövid ideig tartó lázzal járó felső légúti megbetegedéssé tudja szelídíteni – szögezte le.

Merkely Béla szerint a harmadik oltás mindenképpen javasolt a 60 év feletti lakosságnak, a 60 év alatti, valamilyen krónikus betegségben szenvedőknek, valamint azok számára is, akik olyan közegben tartózkodnak, ahol nagyon sok emberrel találkoznak. Utóbbi érvényes például az egészségügyben dolgozókra, a pedagógusokra és az óvodákban tevékenykedőkre. Az ő esetükben minden tekintetben hasznos a harmadik oltás, de azon 60 év alattiak számára is van értelme, akik tartanak a megbetegedéstől.

Forrás: MTI
Fotó: MTI/Balázs Attila

75 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Giovanni Alba
Tehát akkor a kórházi ápolásra szorulók közül az oltottak számát nem tudhatjuk meg, mert az érzékeny adat, nem publikus, de a szívsebész kiállhat azzal, hogy lélegeztetőn csakis oltatlanok vannak.
Most akkor megint az van, hogy egyeseknek szabad ellenőrizhetetlen számokkal dobálózni azon az alapon, hogy ez így van, mert én mondtam?
Még akár igaza is lehet, de nem veszi észre, hogy ezekkel a hadicselekkel a saját szavahihetőségüket foszlatja köddé?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Giovanni Alba
Tehát akkor a kórházi ápolásra szorulók közül az oltottak számát nem tudhatjuk meg, mert az érzékeny adat, nem publikus, de a szívsebész kiállhat azzal, hogy lélegeztetőn csakis oltatlanok vannak.
Most akkor megint az van, hogy egyeseknek szabad ellenőrizhetetlen számokkal dobálózni azon az alapon, hogy ez így van, mert én mondtam?
Még akár igaza is lehet, de nem veszi észre, hogy ezekkel a hadicselekkel a saját szavahihetőségüket foszlatja köddé?
csipetke
Aztaaa! Merkelynek adtak ki adatokat?Namégilyet! A többi orvos már hetek óta kéri a járványügyi adatokat,hogy bizonyos dolgokról dönteni tudjanak,de nem adják ki nekik.Minden normális országban automatikusan nyilvánosságra hozzák naponta,de nem nálunk.Itt ki kell perelni,és majd 40 nap után megkapja az illető.Merkelynek meg még hisz valaki?Amióta a fidesz megvette kilóra,beleásta magát a járványügybe,bár igen kevés köze van hozzá,miután nem ez a szakterülete.De van az a pénz,amiért még hazudik is.Azt nyilatkozta,hogy indokolt volt a 16 ezer horkolásgátló gép megvásárlása.Még a laikusok is tudják,hogy ez baromság,mert kb 2500-an tudják kezelni.
A fiam kolléganői mesélték,hogy mikor Merkely még nem volt ilyen marhanagy ember, egyszerű mezei sebész korában, egy műtét nem jól sikerült,és a kórház udvarán áthaladva akkorát rúgott a kórház macskájába,hogy eltört a gerince. Amióta ezt hallottam,nekem Merkely nem ember,csak egy hazug lény
csipetke
@Giovanni Alba: 08:25 Arra is gondoltam,hogy azért nem adnak ki ilyen adatokat,mert esetleg (sőt biztosan) rákérdeznek,hogy milyen oltást kapott a delikvens. És egy tuti,hogy sok lesz köztük a kínaival oltott,amit orbán annyira preferált
Málna
@Giovanni Alba: Gulyás már mondta a minap, hogy a kórházba került oltottak aránya 45%.
Giovanni Alba
@csipetke: ma, 08:46
Itt a másik cikk: Merkely Béla: Egyetlen fiatal sincs, aki két oltással lélegeztetőgépre került ...
Ez viszont nem zárja ki (csakcsupán picike szarkazmus kell hozzá), hogy fiatal, az első oltás után.
Giovanni Alba
@Málna: ma, 08:50
Esetleg egy linket hozzá? Mert itt erősen véleményes egy félrehallás. Gulyás a büdös életben nem mondana olyat, hogy a kórházi ápolásra szorulók majd' fele oltott.
Pálinkás Pál
te béla...akkor a gépekről leszedett halottak között hogy vannak oltottak?..
lusta
@Málna: Két különböző dologról van szó. A kórházba került oltottak nagy része Mao könnyével volt oltva. A barátom tudna róla beszélni. A kórházban irodista volt. Mármint az iroda volt kórteremmé átalakítva és mindegyikük a fürkészek által, a teherautóról leesett kínai csodával volt beoltva. Az már egy másik apróság, hogy a már ápoltak közül kik vannak a lélegeztető gépeken. Erről beszélt Merkely. A be nem oltottak.
Málna
@lusta: És ez mikor történt, amiről a barátod mesélt?
lusta
@Málna: Még tavasszal. Azóta Mao könnye hatékonyabb lett?
ómió
Az "efftársi oltáspártiságot" ez se győzi meg?
Pálinkás Pál
@ómió: micsoda?...merkely ugyanolyan hazug köcsög,mint te...
Giovanni Alba
@Málna: ma, 09:06
Köszönöm. Az enyhe dorgálást nem veszem figyelembe, nem megyek bele olyan csetepatéba, hogy mekkora nagy munkádba került volna a linket a hozzászólásoddal együtt elküldeni, és nem külön kérésre várni. Kértem, küldted, megköszöntem.
A véleményem változatlan, Gulyás valamit félrenézett, mert amit mondott, az nincsen összhangban a sokat szajkózott: Az oltás működik, Magyarország működik! jelszóval, hacsak nem megelőző csapásnak szánják a Mao könnye beszólogatások ellen.
Neked mi erről a véleményed? Ha Gulyásnak hiszünk, akkor oltassuk-e magunkat, hiszen éppen úgy kórházba kerülhetünk mint oltás nélkül, és éppen a kórházakra nehezedő nyomás elkerülése lett volna a cél.
Baker
@Málna: "Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy a kórházban ápoltak körülbelül 45 százaléka oltott, de ez nem hivatalos statisztika."

Azt nem mondja, hogy az ápoltak covidosak :P
Málna
@lusta: Mivel csak tavasszal kezdtek el oltani vele, ezért mindenképp. De ugye azt te sem hitted el, hogy minden beteg azzal volt oltva?
Málna
@Giovanni Alba: Na, pont ezért nem osztják meg szívesen a száraz statisztikákat. Mert az emberek többsége nem képes összetetten gondolkodni, így a lehető legegyszerűbb következtetést vonnák le belőle.
division
@Pálinkás Pál: te pali...honnan tudod hogy a gépekről leszedett halottak be voltak oltva?
Pálinkás Pál
@division: mondtam már neked nyomi, mivel én nem egy zsákfaluban élő takarítóbrigád managere vagyok...elég sok embert ismerek..vannak " tűzvonalban " dolgozók is...ez ilyen egyszerű, semmi mágia nincs benne...
division
@Pálinkás Pál: Aha, hát persze...Kész röhej vagy már.
Pálinkás Pál
@division: kezdesz fosni,igaz?...ha előírnád az oltást, az udvari trógereid agyonvernének..
division
@Pálinkás Pál: Nem emlékszem, hogy udvari trógereim lennének, te biztosan nem dolgozol nálam...Neked a megbízóid fizetnek a hozzászólásaidért, napi 24 órában más nem ül a propi előtt mint egy megszállott.
Pálinkás Pál
@division: szar dolog amikor már nem tudsz kiszállni ...
division
@Pálinkás Pál: Miből nem tudok kiszállni? Nincs olyan ember aki 0/24 - ben tolná egy fórumon ingyen a marhaságait, mindezt oltástagadás terén. Ebből élsz barátom, ne is tagadd.
namihami
Az oltottak egy bizonyos százaléka pedig (akár a két oltás mellett) meg is hal. A betegség már csak ilyen.
gina
Hazug gerinctelen sz@r OV csicskása, undoritóak ezek a fidesz férgek...
Pálinkás Pál
@division: képzeld...csiripelik a verebek, áll a bál a vakcina igazolványok miatt az uniónál...azt az utazások könnyítésére találták ki, nem zsarolásra...lehet betiltják majd mint a PCR tesztet, amit teljesen másra találtak ki, erre amire használjátok,alkalmatlan...csak a laborostól függ,milyen lesz az eredménye...persze te ilyenekről nem hallasz, mert homokban,meg orbán seggében a fejed..
Yoda69
Merkely Béla: „Minden beteg, aki lélegeztetőgépen van, oltatlan”

Vagy kinai vakciat kapott.
division
@Pálinkás Pál: Pont hogy Orbánt tartom felelősnek, mert eddig nem vezettek be semmiféle korlátozást, a szakemberek hiába mondták az ellenkezőjét. A PCR tesztekről megjelent híreket meg csak a buta emberek értelmezik rosszul, rajtad nem is csodálkozom:
pirulakalauz.hu/2021/02/09/tudomanytalan-a-pcr-teszt-ervenytelenek-az-igy-nyert-eredmenyek/
Pálinkás Pál
@division: mit linkelgetsz?..feketén fehéren leírta a WHO...érvénytelen,hamis az eredmény, mégis ti nácik...ez alapján korlátoztok embereket...érzed már miért mondom hogy hamarosan borul a bili?...a bűnösök megfizetnek,ti meg szívtatok majd 2 évet a kamu rettegés miatt,...
division
@Pálinkás Pál: A WHO legutóbb még a kínai maffia alá tartozott, vagy nem? Te írtad valahol...Most meg a PCR cikket úgy értelmezed tőlük hogy nem ér semmit? A laikusok, mint te is félreértelmezel egy ilyen cikket, itt világosan le is van írva. Amikor nejem 4 hétig azt sem tudta hogy kelljen föl, pozitív volt a teszt, nem véletlenül. Nyilván az otthon végzett tesztek lehetnek falsok, mivel rosszul is csinálhatja aki nem ért hozzá. Szívtunk 2 évet? Miért is? A két oltás miatt? Na ne röhögtess már. Ja, és már írtam, ne nácizz te húgyagyú.
Pálinkás Pál
@division: neked szövegértési gondjaid vannak...maga a PCR teszt egy szar...de mindegy...és miért is ne nácizzak?...igaz ők sárga csillagot, ti meg covid-bárcát osztogattok megkülönböztetésként..ők is építettek lágereket, az Ausztrálok most az oltatlanoknak akarnak...
Rockxy
bárki lehet kovid áldozat, mert pénzt hoz a kórházaknak:
veoh.com/watch/v142141769X6kEkQdW
division
@Pálinkás Pál: Legutóbb az ausztrálokat is magasztaltad. Fura, hogy lassan minden országban rájönnek a vírus komolyságára, de mi mást tehetnének, amikor már tizenéves gyerek is meghal ill. lélegeztetőre kerül, ilyen eddig nem volt. Nem akkor kell lépni, amikor már késő, nem egy "superman" ismerősöm feküdt ki már oltatlanul ettől a szartól.
Nessy
@Rockxy: Nem "hoz pénzt", mert egy adott időszak átlagát véve alapul, fix finanszírozás van. Nem valós teljesítmény alapú finanszírozás!
Pálinkás Pál
@division: neked tényleg komoly bajok vannak az elmebeli képességeiddel..az ausztrál TÜNTETŐKET dicsértem...,szerinted ők építik a lágereket?...
Nessy
@division: Teljesen reménytelen polémia! Pálinkás szerint csak és kizárólag az idősek, az elhízottak ( szegény hazánk nagyjai!), a hypertoniások, diabeteszesek halnak meg! Aki nem az, az a kivétel, amelyik erősíti az ő szabályát!
tudode
Professzor úr?
.
INtő jel volt az, hogy
.
---- Négy főpap Covid-tesztje pozitív let az eucharisztikus kongreszus után
hvg.hu/elet/20210923_covid_eucharisztikus_kongresszus_papalatogatas
------------------------
.
Amely után, mintha nem lenne holnap volt demorráfiai világizé, vadászati kitömött állat kiállítás, borászati nemzetközi izé, a 2021. október 23-i dzsembuliról nem is szólva, és ez után még várfat magára a Sándor palota lakója gondozásában, valami Planet Budapest 2021 - Expó és világtalálkozó
----------------------------
.
Miközben a covid klf. variánsai teszik a dolgukat, a dzsembulin résztvetők segítségével!
.
Ezek előtt a napokban kaptam a lesújtó hírt, hogy az egyik közvetlen ismerősöm, volt munkatársam HARMADIK COVID OLTÁST KÖVETŐEN !az örök mezőkre távozott!
.
Az orvosdoktori esküt megszegni halálos vétek

----- .Orvosdoktori eskü
.
Kapásból, az egyik tudományegyetem esküjének a szövege
.
www.med.u-szeged.hu/oktatas/orvosdoktori-esku/orvosdoktori-esku
-------------------------
.
Amely talán magasabbrendő, mint az egyeduralkodó 2010-ben tett eskűje, amelyeg szügyig megszegett azzal, hogy
ELTEMETTE A DEMOKRÁCIÁT, kiépíTETTE a felcsútias diktaTŰRÁJÁT
.
---- Orbán Viktor Miniszterelnöki esküje a Parlamentben - 2010
www.youtube.com/watch?v=gTz-9pVSvqk
-----------------
.
???
Pálinkás Pál
@Nessy: téged nem gondoltalak ennyire ...no mindegy...a rákosokat, szívbajosokat, akut tüdőbetegeket miért nem sorolod fel, azokat is covidosnak hazudjátok!!!
division
@Pálinkás Pál: Az általad felsorolt betegséggel élők is élhetnének még évekig, csak a covid közbe tud szólni. A tüntetők meg kevesen vannak, majd leverik őket.
Pálinkás Pál
@division: persze, szerintetek a covid, akkor ringassátok magatokat abba...nem is tudom miért állok szóba veletek...egy gibbon horda értelmesebb...ezt a covid hisztit nagyjából 70-es IQ-ra komponálták...sajna a világon épp elég marha van..de főleg itt Európában...USA már tovább lépett...tehát rettegjetek tovább,én leszarom, max jókat röhögök a vinnyogásotokon...kíméld magad a válasszal, nulla vagy...
division
@Pálinkás Pál: Lényegében minden valamire való embert lenulláztál megint, a kutatókat, tudósokat, virológusokat, stb. Nyilván azért állsz szóba velünk, mert otthon senki nem ért meg:-))
Néro
És nem menti meg a Peti pumpa se .300 MILIÁRDÉRT !
A jó tolvaj anyját minden Fityma-Köpnömkőnek.
Egyébként lenyúlták a Peti pumpa beszerzést a vak-Chinát a 'védő' kártyájukat...
Mindenből csak loptak loptak és loptak és loptak ...
Pálinkás Pál
ez a division nevű félhülye itt azt írja hogy " Lényegében minden valamire való embert lenulláztál megint, a kutatókat, tudósokat, virológusokat, stb." róla tudtam hogy nem fogja érteni,de azért elmondom,hátha másnak is gondot okoz...a merkely az nem ostoba ,ő a pénzért, hatalomért lett rettegő...a 70 -es IQ -t azokra értettem ,akik beveszik a szakértők megvett, vagy politikai érdekből elmondott jóslataikat, jelzem, az elmúlt másfél évben semmi nem úgy lett...ez a fránya vírus mindig úgy viselkedett ,ahogy a zsírdisznó megmondta...ezen ostobák,ti nem gondolkodtatok még sosem el???
Rockxy
"Kitért arra, hogy a fertőzöttek számának ugrásszerű emelkedését látjuk, amely a járvány gyorsulását igazolja. "
ejnye bélus!
nemrég azt mondtad, nem lesz negyedik:
veoh.com/watch/v1421527145SFFxzNF
division
@Pálinkás Pál: Te "egész" hülye, nem csak Magyarországon van vírus, még nem tűnt fel? Te vagy egy eszméletlenül ostoba ember, és azért vagy veszélyes, mert azt gondolod magadról, hogy okos vagy. Nem veszed észre, hogy talán két ember osztja itt a véleményedet? Gazella, Rockxy, hirtelen másokat nem is tudnék mondani, persze Gazella meg nem kizárt hogy te vagy.
Pálinkás Pál
ez a division nevű kókler kóstolgat, ő nem értené meg, ezért a többieknek mondom...nem vitatom a covid vírus létezését...de a gulyás köcsög három oltás utáni megfertőződését pár éve náthának, max influenzának mondták volna, most covidnak, amivel lehet az elmebeteg hívőket tovább sokkolni...
Dr Beviz Elek
Jelenleg 10 betegből 2 vette fel az oltást, 8 nem! Az a 2 mindig meggyógyul!
verőce21
Még jó, hogy nem lett más bajuk! :)
Peller Anikó
@Pálinkás Pál: 'Te egész hülye, nem csak Magyarországon van vírus, még nem tűnt fel? Te vagy egy eszméletlenül ostoba ember, és azért vagy veszélyes, mert azt gondolod magadról, hogy okos vagy. Nem veszed észre, hogy talán két ember osztja itt a véleményedet? Gazella, Rockxy, hirtelen másokat nem is tudnék mondani, persze Gazella meg nem kizárt hogy te vagy.'
Pálinkás Pál
@Peller Anikó: ismétlés a tudás anyja...miért vagytok ti ilyen szánalmasan nyomorultak?...
Peller Anikó
@sgl: A kettő nagyon átfedi egymást, a kásler is ilyen a sziluka is, a marhagulyás, a roganovok mega többiek. Megfelelési kényszer mert különben elapad a pénc.
division
@Pálinkás Pál: Teszt alapján covidos Gulyás, ezért nem lehet rámondani hogy nátha, a tünetek sem ugyanazok. Hiába akarod ennek az egésznek az ellenkezőjét bizonyítani, két ember van aki nem röhög már ki ezért.
Pálinkás Pál
@division: www.youtube.com/watch?v=BdBdgac4axM
nesze, művelődj kicsit...ilyen amikor komoly tudósok, kórházigazgatók,és nem egy büdös lódoktor beszél a járványról, aztán sírd el magad!!! melósaid nem vertek még agyon???azt ugye tudod gyökér, ha megköveteled tőlük az oltást, akkor te leszel minden következményért felelős, amit a cégek,meg a cigány nem vállal...az utolsó buznyákod is rámehet a kártérítésekre, nézz utána, vagy ha van jogász ismerősöd ,érdeklődj,...bár cseppet sem sajnálnálak ,ha becsődölnél a vírus fétised miatt!!!
division
@Pálinkás Pál: Konteó a köbön, elég volt pár perc belőle. Ez inkább a te világod. Egyébként meg nem teszem kötelezővé az oltást, létezik más megoldás is amennyiben valaki nem hajlandó magát beoltatni, de ez szerencsére 2 ember jelenleg.
Pálinkás Pál
@division: mi a konteo?...az igazság?...ezeknek még a cipőfűzőjét sem köthetné meg a lódoktor...érik a bukás,érzed?...egyébként ne kamuzz hogy a " kocsmagyöngye " takarítóbrigádodban csak 2 oltatlan van...
division
@Pálinkás Pál: Aki itt kamuzik 0/24 - ben az te vagy. Amúgy meg nem Merkelyt vettem alapul, ő szívsebész, bár kompetensebb a témában mint mondjuk "Dr." Gődény vagy éppen Pócs, Fórizs, stb. (na meg pláne nálad). Az meg nagyon nem érdekel te mit gondolsz rólam, az sem érdekel már hogy takarító brigádozol a nyilvánvaló 6 elemiddel folyton, ha ettől érzed magad jobban csak rajta, tagadd az oltást is ezerrel (biztosan megfizetik), nem vagy te más csak egy okoskodó, mindent mindenkinél jobban tudó személyeskedő kis senki a 4 fal között magányosan kínlódva.
Pálinkás Pál
@division: szeretnél te annyira magányos lenni mint én ,nyomi...a te életed miről szól a rettegésen kívül??? mikor merted elengedni magad úgy istenigazából...??? ..szánalmas kis pöcs vagy, papucs...
division
@Pálinkás Pál: Én nem rettegek te barom! Az, hogy beoltatod magad, zárt helyen felteszed a maszkot, nem rettegés, de neked úgysem lehet ezt megmagyarázni. Az tény, hogy nem engedem el úgy magam "igazából" soha mint te, nem piálok, nem cigizek, meg nem drogozok, nem kurvázok...Aki meg napi 24 órában a propi előtt ül, az bizony igen magányos, főleg ha fél percen belül válaszol mindig. Napi 2-3 óra még oké, de 24...
Pálinkás Pál
@division: te miről beszélsz csíra...keress már tőlem valami éjszakai komment özönt...én akkor élek, szórakozok, te meg papucsként kussolsz otthon,és rettegsz nehogy reggel kissé kaparjon a torkod, vagy tüsszögj, mert akkor mi lesz veled..pedig nem hiszem hogy hiányoznál a seprű brigádnak...
division
@Pálinkás Pál: Lófaszt, olyankor pár órára lefekszel aludni, hogy reggel hattól éjfél-egy óráig ismét kommentelhess egyhuzamban:-))
Pálinkás Pál
@division: nem látom az éjjeli kommentjeimet?...talán nem találsz?,,
division
@Pálinkás Pál: Nem találok, pont ezt mondom. Éjfél körül lefekszel reggel hatig aludni, és utána az életed a propi megint éjfélig. Ez a szórakozásod. Én délután lépek fel kis időre olykor, de inkább késő este vagyok itt hosszabban, amikor már a család alszik. Tudod, akinek gyerekei vannak, az leginkább késő este ér rá erre hétközben, és nem az éjszakába jár el "szórakozni".
Pálinkás Pál
@division: de jó duma...szar dolog amikor nem áll meg a dumád...
division
@Pálinkás Pál: Szar dolog, hogy nincs más életed a propin kívül...
Ismerősöm kórházban dolgozik, és azt mondta főleg oltatlan emberek vannak lélegeztetőn, szóval ebben igaza lehet Merkelynek.
Pálinkás Pál
@division: érdekes..én másképp hallottam, azt már csak úgy mellékesen említem, lélegeztetőn főleg az aggok, és egyébként súlyos betegek vannak...jelen pillanatban nem tudsz mutatni alapbetegség nélküli fiatal gépre szorulót...ezt meg én tudom...természetesen lehet intenzíven balesetes fiatal...nektek az is covidos...
division
@Pálinkás Pál: Egy oltástagadó mindent másképpen hall...
Pálinkás Pál
@division: mégis általában nekem lesz igazam..
division
@Pálinkás Pál: Nem, csak te azt gondolod...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.