A községekben a legnagyobb, a megyei jogú városokban és a fővárosban a legkisebb a felújítási kedv.

Októberben sem csökkent a lakásfelújítási kedv, egyre többen korszerűsítenék az otthonukat a GKI Gazdaságkutató Zrt. (GKI) és a Masterplast felmérése szerint – közölte a GKI az MTI-vel.

A magas ingatlanárak is ösztönzik a lakásfelújításokat egy felmérés szerint

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

Akárcsak korábban, az idei negyedik negyedév elején is a családi házakban élők terveznek felújítást a legnagyobb arányban, 23 százaléknyian. A panellakások lakóinál 17, a téglaépítésű társasházak lakóinál 15 százalék ez az arány.

Jelentős az eltérés a települések mérete alapján is. A községekben csaknem 25 százalék, a kisvárosokban 21 százalék, a megyeszékhelyeken 17 százalék, a fővárosban 16 százalék a felújítási szándék. A régiók között Közép-Magyarország vezet, ugyancsak 25 százalék körüli értékkel – írták.

A felmérés készítői az adatok alapján úgy számolnak, hogy egy éven belül a lakóingatlanok 20 százaléka, vagyis csaknem 820 ezer lakás újulhat meg. Az emelkedés az előző negyedévhez képest 110 ezer, a tavalyi azonos időszakhoz képest 280 ezer, tehát éves összevetésben majdnem 35 százalékos a növekedés. Az érintettek 37 százaléka venne föl állami támogatást – tették hozzá.

A közlemény szerint a lakáskorszerűsítések és -felújítások gazdasági környezete kedvező. Kiemelték többek között a növekvő jövedelmeket, a gyermeket nevelő családoknak járó kormányzati támogatásokat és a várható szja-visszatérítéseket. A lakóingatlanok átalakítását a magas lakásárak is ösztönzik – magyarázták a felújítási kedv erősödését. Kedvezőtlennek látják ugyanakkor a hitelek, az építőipari alapanyagok és szolgáltatások drágulását, bár az elmúlt 2 év emelkedő trendjét sem ez, sem a járvány nem törte meg mostanáig.

A GKI negyedévente méri fel a lakossági lakásfelújítási szándékot a Masterplast Nyrt. támogatásával. A 2021. októberi kutatásban ezer főt kérdeztek meg. A lakossági minta nem, életkor, lakóhely és iskolai végzettség szerint reprezentatív.

Forrás: mti.hu

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
" Amellett, hogy a CSOK-ot nyilvánvalóan nem mindenki tudja igénybe venni (viszont mindenki fizeti a számlát), mennyire életszerű, hogy a munkáját elveszítő ember fedezet nélküli lakásfelújításba kezd? És az mennyire van rendben, hogy Tiborczhoz hasonló NER-milliárdosnak mindenki beszáll a vadászkastélya kicicomázásába, holott baromira nincs rászorulva? Megint ahelyett, hogy megerőltették volna magukat, és olyan szabályokat alkottak volna, amelyek ott és azokon segítenek érdemben, ahol és akiknek a legnagyobb szükségük van a segítségre, elengedték az egészet és az eleve is féloldalas, torz és mélyen igazságtalan rendszerüket további hangzatos támogatásokkal és engedményekkel pakolták tele. Ráadásul úgy, hogy miközben Novák a családtámogatási minden földi jóról ömleng, januártól a 25 ezer fősnél nagyobb, jellemzően ellenzéki településeken ellehetetlenítik és veszélybe sodorják a lakosság mindennapi életét az iparűzési adó 50%-os csökkentésével. Ami pontosan ugyanezen a beteg elven működik: nem azokat segíti, akiknek a bevételeit lenullázta a járvány, hanem azokat, akiknek megmaradt a forgalmuk és a bevételük, amivel arányosan fizetik az IPA-t, ugye."
Eladott Ország
Ezekkel az intézkedésekkel a jól kereső réteget tömik újra, igen a mi pénzünkből. Novák elvtársnő nem gondolkozott még azon, hogy az átkos nyugaton és északon miért bérelik a lakásokat? Talán azért, mert ki tudják fizetni a bérleti díjat és még marad is a gyereknek ruhára, oktatásra és utazásra. Itt 200 ezer forintból kifizeted az albérletet+rezsit és alig marad belőle. Talán bérlakás építéssel jobban lehetne segíteni a "jónépet", persze, nem úgy, hogy utána piaci alapon adják ki nekik. Ja az nem buli. Az emberek mobilizálásának a munka frontján is ez a probléma. Nem költöznek az ország egyik végéből a másikba.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.