A 2019-es választás előtti utolsó teljes évben 21 eljárást indított a fővárosi önkormányzatok közbeszerzési pályáztatása kapcsán a Közbeszerzési Döntőbizottság. A választás utáni első teljes évben ez a szám már 42 volt, és a bírságok összege is alaposan megnőtt.

A Népszava cikke szerint amióta nem Tarlós Istvánnak hívják a budapesti főpolgármestert, azóta a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) kétszer több eljárást indított a fővárosi önkormányzatok ügyeiben. A lap által kigyűjtött adatok alapján az utolsó évben, amikor még végig Tarlós István vezette a várost, a KDB 21 eljárást indított. A 2019-es önkormányzati választás utáni első teljes évben viszont már 42 vizsgálat érintette Budapest önkormányzatait és azok vállalkozásait a cikk szerint. 

Amióta nem Tarlós a főpolgármester, több eljárást indított a Közbeszerzési Döntőbizottság a fővárosi cégek ellen, és a bírságok összege is nőtt

Karácsony Gergely főpolgármester a Blaha Lujza téren a terület felújításáról beszél

Fotó: Illusztráció – Facebook/Karácsony Gergely

A lap egyik példája az, hogy bár alig jegyezték még be a cégbíróságon a fővárosi önkormányzat közszolgáltató cégeit egyesítő BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt-t, egy alulmaradt ajánlattevő kezdeményezése nyomán a KDB máris eljárást indított. A közterületi takarítógépek beszerzéséről szóló, 44 millió forint értékű pályázat ügyében végül azonban nem találtak szabálytalanságot. 

A lap szerint a Budapesti Közlekedési Központnak (BKK) csak idén, 2021-ben 6 tenderét vizsgálat a KDB, és súlyos tízmilliókra büntették a céget a szabályok megsértése miatt. Az év elején például 5 millió forintos büntetést kapott a BKK a BKV öt évvel ezelőtt meghirdetett reklámtendere miatt – miközben korábban már ugyanezen tender miatt már kiaszabtak egy 115 milliós büntetést is. 

A bérlet- és jegyautomaták üzemeltetésére vonatkozó szerződések miatt összesen 135 milli forintos bírságot szabtak ki a BKK-ra, de több más ügyben is vizsgálódik a közbeszerzési hatóság, mint például a Rak-Park tervpályázat, a hannoveri villamosok beszerzése, a biciklis infrastruktúra fejlesztésére kiírt tender, a Blaha Lujza tér és az Orczy tér felújítására kiírt eljárás miatt is. Utóbbi kapcsán 9 milliós büntetést szabtak már ki. 

A cikk szerint a BKV műhelygépek, villamos-beszerzések, soremelő, multifunkcionális teherjármű vásárlás, kishajó üzemeltetés, villamos ülések javítása, reklám miatt volt visszatérő alanya a vizsgálatoknak. Walter Katalin, a BKK vezérigazgatója korábban ezt mondta a közbeszerzési hatósági vizsgálatok kapcsán a Népszavának:

„a közbeszerzés soha nem fekete-fehér, mindig van egy bő szürke mezsgye. A Közbeszerzési Döntőbizottság pedig mostanában előszeretettel vizsgálja a fővárosi cégek tendereit. Néha úgy érzem, ahol csak lehet, ott találnak valamit és büntetnek, méghozzá eléggé nagy összegekre.”

A lap összesítése szerint ráadásul nemcsak a fővárosi cégek ellen indított eljárások száma nőtt meg a 2019-es önkormányzati választás óta, de a bírságok összege is jelentősen emelkedett. Karácsony Gergely főpolgármester már a reklámtender miatt kiszabott büntetést is kiugróan magasnak nevezte, de a közétkeztetési tender miatt Kispestet 100 millióra, Józsefvárost 50 millió forintra büntették meg, a IX. kerületnek 20 milliót kellett fizetnie. A VIII. és a XIX. kerület pert indított, de a cikk szerint részleges sikert csak a józsefvárosi önkormányzat ért el.

A lap szerint több tízmillió forintos pénzbírságra a 2014-2019 közötti önkormányzati ciklusban csak az utolsó két évben volt két példa: a XVII. kerületet 20 millió forintra bírságolták egy útépítési tender kapcsán, a fővárosi önkormányzat pedig a városnéző buszok miatt kapott egy 40 millió forintos büntetést. Terézváros menza-közbeszerzését is elkaszálták 2018-ban, ám az akkor még fideszes vezetésű önkormányzat 8 milliós büntetést kapott csak.

Forrás: nepszava.hu

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
Érdekes, 2019-ben még alig volt gond a fővárosi cégeknél, aztán félév alatt már a duplája lett! Azért ezt talán meséljék a legközelebbi demens otthon lakóinak! Tudjuk, Tarlós idejében minden tökéletes volt, aztán pár hónap alatt minden elromlott.Itt már nem csak a paci lába, de az egész paci kilóg!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
csak úgy....
@Nessy: -bezzeg a bige ráfaragott, rossz istenhez imátkozott...
Nessy
Olyan ismerős az 50-évekből. Személyi kultusz! "Alavjú Viktor!
jesz
hát nem tudom...ha valami hótiszta, nincs egy légypiszok sem az eljárásban, vizsgálhatja akár a KGB, akár a Moszad is, nem marasztalják el...
...amit(amiket) elmarasztaltak, megbírságoltak, ott legyet találtak a levesben...

Ezt Tarlós hogy' csinálta hiba nélkül, nem tudni...
Nessy
@jesz: Ha az ellenőrzés hibát keres, talál is! Olyat is, ami 2019-ben még nem volt hiba!
Nessy
@KisTehen: A főváros "büntetésével" bizony őket is.
Lepényleső
Közpénzen ölik meg a közakaratot,- ahogy az diktatúrákban szokott?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.