Gulyás Gergely a kormányinfón nagy mellénnyel állította, hogy "az elmúlt tíz évben, 2010 óta mi a jövedéki adó mértékét nem emeltük... a benzinnél, tehát a benzin literenkénti jövedéki adójának mértéke ma ugyanannyi, mint amennyi 2010-ben volt", ami ebben a formában akár igaz is lehetne, ha nem a szavakon lovaglás művészetével állnánk szemben. 

Szófacsarás, hogy az Orbán-kormány ne emelte volna az üzemanyagok adóját! Mutatjuk, mennyivel!

Fotó: 123RF.com

Jelenleg, konkrétan a benzin jövedéki adója, kifejezett áfa nélkül, tényleg megfelel a 2010-es, literenként 120 forintos szintnek. Ugyanakkor e kijelentés számos érdemi körülményt elfed. Így már Gulyás Gergely azon állítása is elbukik az igazság próbáján, hogy az Orbán-kormány ne emelte volna az elmúlt tíz év során a benzin jövedéki adóját. (A látszólag egymást kiegészítő két tagmondat valójában ellentmondó.) A kabinet ugyanis 2016 október 1-jén és 2020 július 1-jén is növelte 5-5 forinttal, egyaránt 120-ról 125 forintra a benzin nettó jövedéki adóját. Ráadásul, mivel az üzemanyagokat nem csak jövedéki, hanem általános forgalmi adó is terheli – mi több, az Orbán-kormány saját jövedéki adójára is rászámolja az áfát –, a benzin jövedéki adójának bruttó szintje a Fidesz-KDNP-kabinet 2012 január 1-i áfaemelésével is nőtt – írja a Népszava.hu.

Orbánék, kifejezetten az akkori, alacsony olajár miatt apadó áfabevételek ellentételezésére, 2016 nyarán döntöttek úgy, hogy 50 dolláros negyedéves nyersolajár-átlag alatt 5, illetve 10 forinttal növelik, eme átlag felett pedig ugyanennyivel csökkentik a benzin és a gázolaj nettó jövedéki adóját. A viszonylag ész- és egyszerű számtanpéldából, vagyis az adómérték fel-le mozgásából most Orbán Viktortól Gulyás Gergelyen át a többi kormánytisztviselőig, következetesen csak a csökkentési mozzanatot emelik ki. Ez azonban pusztán egy újabb kommunikációs trükk. 2016 októberében, a szabály életbe lépésekor ugyanis a nyersolaj – hogy-hogy nem – 50 dollár alatt állt. Vagyis az Orbán-kormány elsőként éppenséggel emelt a benzin és a gázolaj jövedéki adóján. Azóta ez, függően a nyersolajár-átlagtól, hol nő, hol visszacsökken. Most, a 80 dollár feletti szintjével három-hét éves csúcsokat döntő nyersolajár miatt éppenséggel az eredeti jövedéki adószintek érvényesek. Ehhez az állapothoz kétségkívül egy áprilisi mérséklés vezetett. Ugyanakkor a csak a korábbi emelést kioltó mozzanatot érdemi adócsökkentésként beállítani kevéssé állhatja ki a tisztesség próbáját.

A könnyebb közérthetőség kedvéért és további részletekért a Hang.hu-n találhatnak magyarázó ábrát. 

Forrás: Népszava.hu 

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Aki Én
Mondanám, hogy arcátlanul hazudoznak, de ebben semmi új nincs.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Eladott Ország
@ómió: ma, 10:23 ♦ fideszes hülyének sohase próbáld elmagyarázni miért hülye! Úgyse fogja megérteni ,mert hiszen hülye! Vitatkozni is felesleges mert fújja a saját maga kreált agyszövevényét.
scontent.fbud10-1.fna.fbcdn.net/v/t1.6435-9/116869194_911601859319722_365250754614847766_n.jpg?_nc_cat=107&ccb=1-5&_nc_sid=8bfeb9&_nc_ohc=gX_lIubphEUAX8Y96vN&_nc_ht=scontent.fbud10-1.fna&oh=a6044cf88ccd3d6a54c5f509e060fd75&oe=61A84E15
ómió
@Eladott Ország: Mi történt? Kiengedtek téged a vigyorgóból, vagy csak a gyógyszered hatása múlt el?
Baker
Csak a szokásos valóság hajlítása a saját igazukhoz. Röviden: hazudnak.
inhuman
Csak hazudtak - bele az emberek arcába szégyentelenül. Mint mindig.

Te fideszes hulladék, te felfogod, hogy Orbán maffiaállama mennyi pénzt lopott el tőled?
És te még mindig a Nokiás doboz miatt vagy ki?
Buta vagy, fideszes - egy csökött balfasz, aki azt sem tudja merre van az előre !!!

Imádod a kedves vezetőt?
A kedves vezető megy a kukába!
Mi lesz veled, te kedves vezetőt imádó tök hülye fideszes, a kedves vezető távozása után?
Na?!
Na?!
Na?!

A saját kardodba fogysz dőlni, mert eltávozott a kedves vezető - az imádatod tárgya.
Nincs többé kedves vezető - te meg akarsz halni.
Akarsz beszélni a butaságod történetéről, te hülye fideszes - a KURVA ANYÁD?

Miért a nagybetű?
Mert olyan hülye vagy, mint a segg!
értelmi gondolkodás helyett érzelmi gondolkodás.
csak az IQ betyárok vannak ebben a zsákutcában.

Nem?
De!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.