Márki-Zay Péter nem kérne 100 nap türelmi időt, ha az ellenzéki koalíció élén nyernének a jövő évi parlamenti választásokon, s ezzel Magyarország miniszterelnökévé válna – derült ki a Financial Timesnak adott interjújából. Szerinte Orbán Viktor puccsal szilárdította meg a 2010-es választáson megszerzett hatalmát.

Márki-Zay szerint Orbán puccsot hajtott végre

Fotó: Facebook

A Napi által idézett interjú szerint a magyarországi ellenzék vezére azt tervezi, hogy

népszavazással módosítják az alkotmányt, ha a jövő évi parlamenti választásokon a vezetésével győz az ellenzéki koalíció

– írja a Financial Times, amelynek Hódmezővásárhelyen adott interjút a Márki-Zay Péter, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje.

Véleménye szerint erre elengedhetetlenül szükség van, hogy a jelenlegi kormányfő, Orbán Viktor visszamaradó hatalmát erodálják. A demokratikus súlyok és ellensúlyok helyreállítását szolgáló reformokról, azaz a demokrácia helyreállításáról a választást követően mindössze 60 nappal rendeznének népszavazást.

Az sem riasztja vissza ettől a miniszterelnök-jelöltet, hogy a kormány, sok független szakértő, sőt az ellenzéki tanácsadók egy része szerint is ez megsértheti az alkotmányt, s ezzel alkotmányos és politikai válságot idézhet elő. E szerint az álláspont szerint kétharmados törvényeket csak kétharmados parlamenti többséggel lehet megváltoztatni, nem népszavazással. Rendszerváltásról beszélünk, ez nem egy egyszerű, szabályos választás lesz – mondta Márki-Zay a brit üzleti lapnak.

Orbán puccsot hajtott végre, saját alkotmányával is szembe fordult

– mondja Márki-Zay. – Kiépített egy rendszert, amely kizárólagos hatalmat garantál neki, ami leválthatatlanná és legyőzhetetlenné teszi. Az ellenzék vezére ezért úgy véli, hogy az ellenzék joggal javasol alkotmányos változásokat, miután ez a helyzet – akárcsak a kiterjedt korrupció – sérti a 2010 után elfogadott alaptörvényt is.

Forrás: napi.hu

Címlapkép: Facebook

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kereső
Orbán akkor hajtott végre puccsot, amikor az Alkotmányt megpuccsolta 2/3-al a 4/5-el módositható szabállyal ellentétben.
Ez pedig 2011-ben történt.
Ami most van az nem puccs!, hanem alaptörvényellenesen felépitett egyeduralom-melynek sajátossága, hogy látszatra megvannak a demokratikus jogállam kellékei- csak tartalmilag kiüresitve. Ezek megléte pedig elfedi az egyeduralkodás tényét. Ezért aztán nincs itt semmi látnaivaló kérem- akár feles többséggel is kiszelektálhatók az alaptörvény azon rendelkezései, amelyek a "sarkalatos törvényekkel" együtt biztositják az egyeduralmat. Fleck Zoltánra, Vörös Imrére, Kolláthra, dr Sándor Zsuzsára kellene hallgatni .
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kereső
@Nyírfa: 14?52 "Tavaszi szél vizet áraszt,..."
kereső
@simmering73: Sokakkal elolvastatnám azt az irást.Irástudóink szine -javával főleg.
Lepényleső
A választási törvény saját képére való módosításaival,aztán azok figyelmen kívül hagyásával valósított meg puccsot,
vagy mi másra gondolhatott? Az ország fosztogatása,javainak magánosítása jelenthet puccsot?
terlasz
@simmering73: Nem valószínű, hogy az A. Népszavát olvasgatja, mert Bartus cikksorozatban gondoskodik a sárba tiprásáról, nevezi őt O. klónjának.
ómió
Puccsot? Már azt se tudja, mit óbégat az efftárs?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.