Nem zárhatnak be ideiglenesen egy szombat este megjelent kormányhatározat szerint csak azért, mert a normál üzemanyagok befagyasztott árai mellett nem érné meg nekik nyitva lenniük. Ha valamelyik kútnál nem tartják be a szabályokat, akkor a kormány ideiglenesen átadhatja azt egy másik üzemeltetőnek.

A hvg.hu cikke szerint szombaton éjjel jelent meg egy kormányrendelet a Magyar Közlönyben, amely a benzinkutak (üzemanyagtöltő állomások) üzemeltetőinek ír elő több szabályt is. 

Alávert a Fidesz-kormány a benzinkutasoknak, kötelező nyitva maradniuk, hiába nem éri meg nekik a befagyasztott benzinár mellett

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

A cikk szerint a kutak üzemeltetői nem zárhatnak be csupán amiatt, mert a normál üzemanyagok (95-ös benzin és a dízel) hatóságilag befagyasztott árai mellett nem éri meg nekik a nyitvatartás. Emellett kötelesek normál üzemanyagot árulni, de ha ezt két napnál hosszabb ideig teszik meg, akkor viszont kötelesek üzemszünetet tartani. 

Amely kút nem tartja be a szabályokat, azt a kormány ellentételezés nélkül átadhatja ideiglenesen egy másik üzemeltetőnek – olvasható a hvg.hu cikkében.

Mint ismert, csütörtökön jelentette be Gulyás Gergely miniszter, hogy hétfőtől (november 15.) három hónapig a 95-ös benzin és a dízelolaj árát 480 forinton befagyasztják. Az erről szóló kormányhatározat még aznap megjelent a MAgyar Közlönyben, és az is kiderült hamar, hogy az ármaximalizálás miatti veszteséget a kormány a kereskedőkre terheli rá. Kompenzálást nem kapnak, viszont a szabályt megszegő benzinkutakat bezárják. 

A szombat este kiadott kormányrendelet szerint a benzinkút üzemeltetője akkor köteles üzemszünetet hirdetni, ha a fogyasztókat nem tudja kiszolgálni 7 napon belül nyitvatartási időben összesen 48 órán keresztül benzinnel és dízellel. Az üzemszünet idején más kereskedelmi tevékenységet sem folytathat az üzemeltető a kúton. 

Viszont más okból, mint a fenti, nem hirdethet üzemszünetet, és a nyitvatartási időt sem rövidítheti le. 

A szabályt megszegő üzemeltetőkre 100 ezer és 3 millió forint közötti pénzbírságot szabhatnak ki, fellebbezési lehetőség pedig nincs, ismétlődés esetén pedig egy nap és fél év közti eltiltás lép életbe. A bírságot egy napon belül többször is kiróhatják. 

A hvg.hu cikke szerint a fentebb felsoroltak miatt nem dönthetnek úgy a kutak üzemeltetői, hogy ideiglenesen bezárnak, mert nem éri meg a hatósági áras termék mellett a nyitvatartás. Az sem járható út, hogy egy kúton csak egy egy nem hatósági áras prémium üzemanyagot tartanak – mert ilyenkor kell kötelezően üzemszünetet hirdetniük.

Az új, ideiglenes üzemeltetők kijelölésének joga Palkovics László innovációs és technológiai miniszteré, ő pedig azon üzemeltetők közül válogathat, akik jelentkeznek arra a feladatra (és képesek is ellátni azt), hogy átvegyenek ideiglenesen más benzinkutakat.

A rendelkezés a veszélyhelyzet fennállásáig van érvényben.

Forrás: hvg.hu

23 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Pálinkás Pál
tiszta fasizmus lesz nemsokára,meddig hagyjátok?..
134.bátor
Van mèg ebben az országban olyan csoport,szervezet,rèteg aminek ez a kormány mèg nem tett keresztbe???
rokker33
Helyes! Nehogy már egy benzinkút veszteséget termeljen mikor egy fél literes ásványvíz 4=500 forint a 250 ml=es Redbull 699 ft a szaros szendvicsek is majdnem 1000 forintba kerülnek és szinte nincs benne semmi ! 480 ft/ liter abból 120 ft az adó az 360/ liter,de nem hiszem hogy ennyiért veszik meg literjét szerintem még így is van haszon csak azért jobb 550 ért eladni mint 480 ért mocskos hiénák jól megszívták!Ja mikor lement 300 forint alá akkor nem volt veszteséges?Nem is olyan régen tavasszal 300 körül volt literje a korona miatt akkor bezzeg nem sírt egyik kutas sem!!!
Pálinkás Pál
@KisTehen: te elég nagy szereptévesztésben vagy...tök mindegy milyen ipar...hogy jön ez a koszos korcs kormány ahhoz, hogy bárkit veszteséges kereskedésre kötelezzen?...a 133 bátor miatt kéne visszaállítani a halálbüntetést...téged meg hazadeportálni romániába...
Toller Béla
És még azt hitték sokan, hogy az egy vicc, hogy asszonggya: adsza a fütykösöd, itt a csalá, hadd verem le ...Vigyék haza a veszteséget a benzinkutasok, nem a MOL, nem a többi szarházi NER kézben lévő nyerészkedő...nem, a benzinkutasok, személyesen ! Nemzetre való tekintet nélkül !
solidedge
Hiába na! A kereszténység mindenütt áthatja a Fideszt.
Qqberci
@KisTehen: A marhák seggét meg bevarrják, hogy ne fingjanak metánt...
teuton57
Mikor is volt olyan, hogy egy kormany elvette valakiknek a magantulajdonat ELLENTETELEZES NELKÜL es atadta masoknak? Ja, Hitlernel... A kutasok csak örülhetnek, hogy nem kerülnek halaltaborba... A MOLnak persze nincs elöirva, hogy mennyiert kell adja az üzemanyagot, tehat a veszteseget a kutat üzemeltetök kell lenyeljek.
szép új világ
Mit mondott alig pár nappal ez előtt Gulyás elvtárs?
- A kereskedők nem kötelezhetők arra, hogy (veszteségesen) kereskedjenek!
Ezek szerint mégis...
petike
@szép új világ: Ezekszerint egy fideSSes geci megint hazudott nagy nyilvánosság előtt.
Remélem, jövőre ennek is találnak megfelelő büntetési tételt.
levarosbukta
Mit írtam nektek pár napja? "Amely kút nem tartja be a szabályokat, azt a kormány ellentételezés nélkül átadhatja ideiglenesen egy másik üzemeltetőnek " Erre meg ki a játék!
Sziszifusz
@levarosbukta: 13:43

Mészáros Lőrincz felkészült az.einstandra ??? IGEN, IGEN !!
RonaGyuri
Újabb exlatáns orbáni jogállami (in)diszkrét (agy)bájárúl,

avagy ádáz küzdelem, hogy ki a bornírtabb; ártunk és qurmányunk propagandistái, vagy a nekik bedőlő birkáik

Mottó:
Jucus szerint: „jogállamiság fogalma önkényes politikai eszköz”,
elődiek a népköztársaságban is így gondolták,
így azt hirdették magukról, s leráztak minden kritikát

MTI: „Hollik István szerint a kormány a rezsicsökkentés részévé tette az üzemanyagok árának befagyasztását”!
Nos van benne valami. Ez sem más mint egy bugyuta parasztvakítás, s ahogy tették akkor is: más f… verik a csalánt, s ezerrel iterálnak (na jó még Rezsi Sziszi több mint egytucat rendeletváltozata még messze van).
Mikor 500 fölé ugrott az üzemanyagok ára, számosan felvetették, hogy közbe kellene lépni, s csökkenteni az árban lévő rengeteg adott és járulékot.
Elsőre lehülyéztek mindenkit, majd néhány napja bejelentették, hogy 480 Ft-ban maximálták az árat. Na nem azadók és járulékokat csökkentették, hanem a kereskedőkre tolták, hogy oldják meg a saját költségükre. Hogyan és miből, az nem érdekelte őket. Söt, Gulyás Gergely elárulta, hogy nem fogják kompenzálni a kereskedőket a maximalizált üzemanyagárak miatt.
Sőt, arra a kérdésre, hogy arra a kérdésre, hogy „mi lesz, ha mivel negatívan érinti a vállalatokat a korlátozás és ezért benzinkutak zárnak be” odavetette nem kötelező üzemanyagokkal kereskedni!
és most: „Nem zárhatnak be a benzinkutak azért, mert a benzin árának befagyasztása miatt veszteséges nyitva tartaniuk, olvasható egy szombat éjszaka megjelent kormányrendeletben”! =))
Rizikó
Mi ezzel a probléma? Ha nem éri meg a tulajnak üzemeltetni, ideiglenesen átveszi más az üzemeltetést. Úgy látszik, vannak olyanok, akik ek így is megéri.
levarosbukta
@Rizikó: Ideiglenesen mi? Te még hiszel a mesében? Kartonpack mond ez neked valamit?
Rizikó
@levarosbukta: Én azt olvastam a cikkben.
kulabombaafityiszre
Ez is törvény lesz lassan(vagy gyorsan)?
Két vállalkozó beszélget.
– Te adsz fizetést az embereidnek?
– Én nem. És te?
– Én sem. És a tieid bejárnak dolgozni?
– Bejárnak. És a tieid?
– Azok is.
– Te, nem kellene ezektől belépődíjat szedni?
Béla333
Amelyik tulajdonosnak nem tetszik, az el is mehet ebből a maffiaállamból! Egyenlőre...
levarosbukta
@Béla333: Nem a tulajdonosokkal b@sznak ki, hanem az üzemeltetőkkel. Remélem vágod a különbséget.
Lepényleső
Na ugye hogy senki sem marad ki a bán fosztogatási tervéből,"apró" lépésekkel kiszedi a maradék lét mindenkiből,
s teszi mindezt úgy mintha ez nem rugaszkodna el az alapvető törvényektől,- ami származik az épp aznapi kútfejéből?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.