Magyarország dobogós az antiszemitizmusban egy friss, 16 európai országra kiterjedő felmérés szerint.

A Telex cikke szerint a magyar Tett és Védelem Alapítvány kezdeményezésére 16 európai országban mérték fel az antiszemitizmus mértékét, és az eredmények alapján azt állapították meg, hogy nemcsak a jobb, de a baloldalon is megjelent. A résztvevő országokban ugyanazt a kérdőívet kérdezték le reprezentatív mintákon a cikk szerint.

Felmérés: a magyarok közel felének van előítélete a zsidókkal szemben

Pauer Gyula és Can Togay budapesti holokauszt-emlékműve, a Cipők a Duna-parton

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO/maxmer

A zsidóellenes erőszak egyértelműen a nagy iszlám csoportokkal rendelkező nyugat-európai országokban a leggyakoribb, de a cikk szerint a valóságban Lengyelországban ugyanannyi antiszemita jellegű atrocitás történik, mint a 800 ezres muszlim lakossággal bíró Hollandiában.

Az antiszemitizmus az EU keleti országaiban, így Magyarországon is erős. Kovács András, a CEU professzora, a kutatás vezetője így fogalmazott ennek kapcsán:

„A mostani kutatás azt bizonyította, hogy a súlyos erőszakcselekmények száma és az antiszemita előítéletesség mértéke lényegében semmilyen összefüggést nem mutat egymással” (...) „Számos olyan országban, amelyekben nagy az antiszemita előítéletesség, mint például Magyarországon, Romániában és Szlovákiában, elenyésző számú erőszakos cselekményt regisztráltak. Ellenben sok antiszemita atrocitás – támadás, zaklatás és rongálás – történik olyan országokban, amelyekben alacsony az antiszemita előítéleteket táplálók aránya, mint például Franciaországban, az Egyesült Királyságban és Németországban.”

A kutatás adatai alapján az európai muszlimok körében jóval erősebb az antiszemitizmus, mint a nem muszlimoknál – írja a Telex –, az Izrael-ellenesség pedig köreikben egészen átütő. 

A cikk szerint az utóbbi években végzett hazai kutatások abban megegyeznek, hogy a magyar társadalomnak úgy a 30-40 százaléka ért többé-kevésbé egyet antiszemita kijelentésekkel – ezt pedig a mostani kutatás adatai is megerősítik

„A magyar lakosság közel fele (42%) táplál erős vagy mérsékelt előítéleteket a zsidók iránt”

- idézi a lap a kutatást összefoglaló tanulmány egyik megállapítását (Kovács András és Fischer György a szerző), a kutatók a magyar társadalom 24 száalékát találták erősen, 18 százalékát pedig mérsékelten antiszemitának. 

A mostani felmérésben a rejtőzködő, látens előítéletességet is megmérték, és például Magyarországon a válaszadók 39 százaléka értett egyet ezzel a kijelentéssel:

„a zsidók még a háború alatti üldöztetésükből, a holokausztból is előnyöket próbálnak kovácsolni”. 

Ha a nyíltan és rejtetten előítéletes csoportok arányát együtt nézzük, akkor az az eredmény olvasható ki, hogy a magyar felnőtt lakosság 40 százalékáról mondható el csak, hogy mentes mindenfajta zsidóellenes előítélettől.

"A kérdőíves adatok alapján a magyarok 39 százaléka szerint működik egy rejtett zsidó együttműködés a világban, ez befolyásolja a gazdaságot és a politikát; 26 százalék szerint Jézus Krisztus keresztre feszítése a zsidók máig megbocsáthatatlan bűne; szintén 26 százalék gondolja úgy, hogy „bizonyos foglalkozási területeken indokolt lenne korlátozni a zsidók számát” (további 21% egyet is ért meg nem is, 6% pedig nem tudja vagy nincs erről véleménye). 21 százalék szerint „a legjobb az lenne, ha a zsidók kivándorolnának az országból”."

- olvasható a felmérés eredménye a cikkben.

Európai összevetésben a magyar eredményeknél csak a görög és a lengyel zsidóellenességet táplálók aránya volt magasabb (a magyar szinthez volt hasonló a román és a szlovák is), viszont egész Európában az osztrákoknál a legnagyobb a rejtett, bújtatott antiszemitizmus. 

Forrás: telex.hu

113 hozzászólásarrow_drop_down_circle

r2d2
Azok a cipők még ott vannak?! A cigányok még nem lopták el?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Csizmás Kond
@Nyírfa: ...ott a z első mondatodat úgy kéne értsem hogy iemered az én lelkemet, vagy csak a beírásom alapján rajzoltál képet róla ?
Azt sem igazán értem, hogy miből gondolod, hogy nincs pozítiv gondolatom, a valóságot próbáltam leírni ahogy én látom, mert hogy a békét háborúval tartják fenn úgy az mindenre kihat, minden létező jólétért meg kell harcolni ami nagyonsok áldozatot követel, és ez így megy Ádámtól mostanig.
Gondolom olvastad Einstein meghatározását, hogy minden relatív, tehát ebből kiindulva még a jólelkűség is az. Jézusról ma mindenki azt hisz amit akar sőt már azt is ki lehet jelenteni hogy a róla vagy a vele kapcsolatban hirdetett hitnek fele hazugság...több száz szekta gyülekezet hitcsoport alakult akik mind másként értelmeznek és cselekednek.
Nálam a Jézusi tanítás az amit én meg tudok élni a többi csak olyan dogma amivel nem tudok mit kezdeni. Ahhoz hogy becsületes emberként élj nem kell Jézusként élni és nem kell minden ember által kitalált Jézus mesét elhinni, mert a jó az nagyonröviden a tízparancsolatban le van írva a többi csak körítés. A legegyszerűbb ha úgy élsz úgy viselkedsz ahogy azt mástól elvárod, és nem kell hozzá egyéb csak akarat.
Nyírfa
@kissé felnőttem: Hozzáteszem: és az oroszok kipucolták a német csapatokat az ország területéről. Igaz, nem szeretetből tették. De véget ért a háború.
Nyírfa
@CsipkeRózsa: Ilyen gondolatokkal egy is sok. Fiatalkoromban elképzelni sem tudtam volna, hogy egyszer ilyeneket fogok olvasni. És most még csak olvasni.
CsipkeRózsa
@Nyírfa: Remélem, továbbra is csak olvasnunk kell, ha már muszáj.
Nyírfa
@Csizmás Kond: Nem, Kond, nem így értem. Csak tudom, hogy a lélek isteni minőség. Kénytelen vagyok istent írni, mert mindenki így ismeri azt az erőt, ami az élet maga. De nem fárasztalak, mert említetted, hogy Te ebben az életfelfogásban nem hiszel.
Azzal egyetértek, hogy minden relatív, nézőpont és viszonyítás kérdése. De vannak egyetemes tézisek, olyan igazságok, amelyek megcáfolhatatlanok, empirikus tapasztalatok éppen úgy alátámasztják mint matematikai számítások.
Hogy Jézus körül mennyi a legenda...ki tudja? Egyesek szerint nem is létezett.
De az általa vallott és megélt, vagy a szájába adott igazságok léteznek. Szép is lenne, ha tudnánk úgy élni, mint ő. De az még odébb van.
Addig is, amit szeretnél, hogy veled tegyenek, tedd azt te is másokkal. Lényegében ugyanezzel fejezted be a mondanivalódat Te is. :)
Nyírfa
@CsipkeRózsa: Igen, remélem én is. De néha aggódom. Olykor csak egy szikra kell.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.