Magyarország dobogós az antiszemitizmusban egy friss, 16 európai országra kiterjedő felmérés szerint.

A Telex cikke szerint a magyar Tett és Védelem Alapítvány kezdeményezésére 16 európai országban mérték fel az antiszemitizmus mértékét, és az eredmények alapján azt állapították meg, hogy nemcsak a jobb, de a baloldalon is megjelent. A résztvevő országokban ugyanazt a kérdőívet kérdezték le reprezentatív mintákon a cikk szerint.

Felmérés: a magyarok közel felének van előítélete a zsidókkal szemben

Pauer Gyula és Can Togay budapesti holokauszt-emlékműve, a Cipők a Duna-parton

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO/maxmer

A zsidóellenes erőszak egyértelműen a nagy iszlám csoportokkal rendelkező nyugat-európai országokban a leggyakoribb, de a cikk szerint a valóságban Lengyelországban ugyanannyi antiszemita jellegű atrocitás történik, mint a 800 ezres muszlim lakossággal bíró Hollandiában.

Az antiszemitizmus az EU keleti országaiban, így Magyarországon is erős. Kovács András, a CEU professzora, a kutatás vezetője így fogalmazott ennek kapcsán:

„A mostani kutatás azt bizonyította, hogy a súlyos erőszakcselekmények száma és az antiszemita előítéletesség mértéke lényegében semmilyen összefüggést nem mutat egymással” (...) „Számos olyan országban, amelyekben nagy az antiszemita előítéletesség, mint például Magyarországon, Romániában és Szlovákiában, elenyésző számú erőszakos cselekményt regisztráltak. Ellenben sok antiszemita atrocitás – támadás, zaklatás és rongálás – történik olyan országokban, amelyekben alacsony az antiszemita előítéleteket táplálók aránya, mint például Franciaországban, az Egyesült Királyságban és Németországban.”

A kutatás adatai alapján az európai muszlimok körében jóval erősebb az antiszemitizmus, mint a nem muszlimoknál – írja a Telex –, az Izrael-ellenesség pedig köreikben egészen átütő. 

A cikk szerint az utóbbi években végzett hazai kutatások abban megegyeznek, hogy a magyar társadalomnak úgy a 30-40 százaléka ért többé-kevésbé egyet antiszemita kijelentésekkel – ezt pedig a mostani kutatás adatai is megerősítik

„A magyar lakosság közel fele (42%) táplál erős vagy mérsékelt előítéleteket a zsidók iránt”

- idézi a lap a kutatást összefoglaló tanulmány egyik megállapítását (Kovács András és Fischer György a szerző), a kutatók a magyar társadalom 24 száalékát találták erősen, 18 százalékát pedig mérsékelten antiszemitának. 

A mostani felmérésben a rejtőzködő, látens előítéletességet is megmérték, és például Magyarországon a válaszadók 39 százaléka értett egyet ezzel a kijelentéssel:

„a zsidók még a háború alatti üldöztetésükből, a holokausztból is előnyöket próbálnak kovácsolni”. 

Ha a nyíltan és rejtetten előítéletes csoportok arányát együtt nézzük, akkor az az eredmény olvasható ki, hogy a magyar felnőtt lakosság 40 százalékáról mondható el csak, hogy mentes mindenfajta zsidóellenes előítélettől.

"A kérdőíves adatok alapján a magyarok 39 százaléka szerint működik egy rejtett zsidó együttműködés a világban, ez befolyásolja a gazdaságot és a politikát; 26 százalék szerint Jézus Krisztus keresztre feszítése a zsidók máig megbocsáthatatlan bűne; szintén 26 százalék gondolja úgy, hogy „bizonyos foglalkozási területeken indokolt lenne korlátozni a zsidók számát” (további 21% egyet is ért meg nem is, 6% pedig nem tudja vagy nincs erről véleménye). 21 százalék szerint „a legjobb az lenne, ha a zsidók kivándorolnának az országból”."

- olvasható a felmérés eredménye a cikkben.

Európai összevetésben a magyar eredményeknél csak a görög és a lengyel zsidóellenességet táplálók aránya volt magasabb (a magyar szinthez volt hasonló a román és a szlovák is), viszont egész Európában az osztrákoknál a legnagyobb a rejtett, bújtatott antiszemitizmus. 

Forrás: telex.hu

96 hozzászólásarrow_drop_down_circle

r2d2
Azok a cipők még ott vannak?! A cigányok még nem lopták el?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Pálinkás Pál
cseppet se izgasson senkit hogy a történelem során mindig utálták a zsidókat...lehet nem véletlenül?..
Berklac
Miért is utálják a zsidókat, mert ezt az utálatot a viselkedésükkel, életvitelükkel mentalitásukkal harcolták ki !
rokker33
Mocskos kampósorrúakat élve kell elégetni!!! Csak kárt okoztak a világnak ,akkor miért éljenek???
Macskaszem
Szerintem a zsidók közt sincs több aljadék, mint a nem zsidók között. Én sosem azt néztem, hogy valaki zsidó, néger, cigány, vagy buzi-e, csak az a fontos, hogy EMBER legyen. Tudom, ezt a fideszgeczik nem érik fel ésszel.
Macskaszem
@rokker33: @Berklac: Fasiszta sz@rok vagytok.
Nyírfa
@Horizont: 13.32

Hasonló lenne a kérdésem: tapasztalatból beszélsz, vagy csak kell valakit magadnál is jobban utálnod?
Közép-Kelet-Európa népeinél már csak a fanatikus muszlimok primitívebbek.
Jézusra hivatkozva irtanák ki Jézus népét, ami nem igazán jézusi minőség. De nem érzik az ellentmondást. Ha valóban keresztények lennének, vagy egyszerűen csak emberek, akkor fel sem merülne egy másik lény elpusztításának a gondolata. Őstulkok. És ilyenekkel kell együtt élni.
Emmersson71
@Nyírfa: Rólam te ne mondj véleményt, pláne ilyen sértőt!
Nyírfa
@Emmersson71: Nem tettem hozzá, amit szoktam: tisztelet a mindenkori kivételnek.
De, ha Te érintve érzed magad, akkor természetesen rád ez nem vonatkozik.
Emmersson71
Szerintem pedig minden olyan ember egy tetű, aki vallás, származás, nemi identitás, nem, bőrszín stb alapján ítél el egy másik embert! Aki ez egy csoportra vonatkoztatva teszi, az pedig fasiszta féreg.
kereső
Soha nem értettem:a "zsidó" Mária országában miért "zsidóznak" emberek. A mai napig.
kereső
@Berklac: @rokker33: A Ti szellemi elődeitek gyilkolták meg az "erőltetett menet" magyarjait, köztük a legnagyobbak legnagyobbikát Radnótit. Küldtek gázkamrába több mint hatszázezer magyart, Lőttek a Dunába több ezer magyart. Küldték Voronyezsbe a 2. magyar hadsereget.A Ti szellemi elődeiteknek köszönhető Európa első "zsidó törvénye", a Numerus Clausus- megelőzve hitlert. Hogy lehet igy élni??
Pálinkás Pál
látom összegyűlt itt a kibuc...nos mondjatok valami olyan dolgot, amikor a zsidó, mint nép...valami olyat tett, ami hasznára vált az emberi társadalomnak...
Csizmás Kond
Igazából véve mint ember mindegyik egyforma, viszont az aki a vallási elvi vagy nemzetíségi adottságait arra használj, hogy azzal előnyt szerezzen a másikkal szemben azt előbb utóbb kitaszítják a többiek maguk közül.
...és zsidó vagy nem zsidó...volt pl az a szögedicsanád...aki amíg nem volt zsidó addig szélsőséges magyar volt, és mikor zsidó lett ugyancsak szélsőséges zsidó lett.
Onnan kiindulva hogy ma magyarországon kevés ember van aki judeai származással kérkedhetne elvileg nincs is zsidó. Az aki vallásilag tartja magát zsidónak az pedig lehet bárki mint bármely más vallásban, mert az a tévhit, hogy a zsidóságba csak bizonyos mittudommilyen feltételek mellett lehet bejutni az leegyszerűsítve csak rokoni kapcsolat alakításról szól amit valamilyen oknál fogva túldomborítottak.
...és előitélet...soha senkinem itélkezik afelett aki nem akar valamait erőszakkal az orra alá tolni, éz ez nem csak ezzel van így hanem mindennel amit ma mindenképp rá akarnak az emberre erőltetni, a buzifelvonaglástól a gendermaszlagon át az ejrópai hontalanitásig.
namihami
@Pálinkás Pál: Én ugyan reformátusnak keresztelt (féléves voltam, nem kérdezték) ateista vagyok, de hogy ne menjünk messzebb, például a tudományban és művészetekben a számarányukhoz képest nagyon-nagyon messze felülreprezentált a zsidóság. A színészet még azt is túl teljesíti. És nem a ""szamócák"" szintjén.
rokker33
@Horizont: kapsz egy lájkot ;) @Macskaszem: köszönöm szépen! @kereső: jól tette Hitler! Nem véletlenül utálta a patkányokat hisz az kártékony és el kell pusztítani!!!
Pálinkás Pál
@namihami: szövegértés?...mint népet kérdeztem...a tudós,színész, stb száma elenyésző az össz zsidósághoz képest...és valljuk be.. ha azt hallod hogy zsidó, nem Einstein ugrik be először..
kulabombaafityiszre
@rokker33: ma, 14:28
A patkány egy intelligens állat,veled ellentétben.
Nyírfa
Döbbenet: 2021. végén még mindig az a téma, hogy zsidó vagy nem zsidó, ha zsidó, jó-e vagy rossz, ha nem zsidó, tök mindegy, mert a lónak is négy lába van, mégis megbotlik.
Közben egy kormány építi ki a maga szörnyszülött rendszerét, amelyben a megvéd mindenkit zászlaja alatt megoszt és uralkodik, röhögve, kajánul, cinikusan, egyre nyíltabban fasisztoid attitűdökkel, s mint látjuk: sikerrel.
namihami
Akkor a ""magyar, szerb, német, stb.""tudós se magyar, stb., bár ahhoz a népcsoporthoz tartozik.
És ez is szövegértés.
Gazella
Simán hisz sikerúlt a narancsnak s nèp etetés...
Csizmás Kond
@Horizont: ...te nem érzed magadat sehová tartozónak ?
Szevasztok
És mennyinek lenne előítélete : horvátok,rácok,totók,románok ,cigányok,svábok,kunok,jászok,görögök,székelyek...-kel szemben ?? Vagy vannak még magyarok:??
Nyírfa
@Szevasztok: Mi lenne, ha előítéletek nélkül egyszerűen csak lennénk - mint minden ember: fenség...Ady Endre, szabadon.
El tudod képzelni, mennyi energia szabadulna fel, ha hagynánk és segítenénk egymást boldogulni, mindenkit tehetsége szerint? Képletesen szólva: hegyeket mozgatna meg ez az erő!
Csizmás Kond
@Horizont: " Nagy nemzeti nagy keresztény!!! Ők."
Csizmás Kond
csak hogy tudd, nem tartok igényt a hagyatékodra, de azért azt tartsd szem előtt hogy senkinek sincs semmiből annyi hogy az egyszer el ne fogyna,,,tehát vigyázz rá mert egyszer még szükséged lehet rá.
...ami meg a nagy hazaszerető állampolgárságodat illeti hát...egyik szavaddal ellentmondtál a másiknak...na de igaz is most volt a libák napja nemrég...:)
csak úgy....
nakem csak az idiótákkal szemben vannak elöítéleteim,de azokkal szembe piszkosúl! -föleg ha reggeltöl-estik nyomatják a baromságaikat a rögeszméiket és a beléjük sulykolt hazúgságaikat!
Nyírfa
@Csizmás Kond: 16.51

Horizont normálisan beszél veled. Nem ócsárolta a szellemi képességeidet. Képes vagy rá Te is, vagy maradsz ott, ahová lekicsinylően helyezed magad?
Namely
"Tett és Védelem Alapítvány kezdeményezésére 16 európai országban mérték fel az antiszemitizmus mértékét"

"Jó, akkor az alábbi legyen az eredmény..., és a következő országokban mérjék a legnagyobb antiszemitizmust"

UI: ennek a szervezetnek az a feladata, hogy minél nagyobb antiszemitizmust találjon mindenütt, ahol csak hasznos.
Összefüggést vélek felfedezni a tanulmány eredményei, a fizetési hajlandóság, és az öngyűlöletre nevelés között.

Miért hoznak le ilyen tanulmányokat?
Hogy antiszemitizmust keltsenek. Az a megbízóknak pénzt hoz, a szegény zsidó pedig tőlük megdögölhet, ahogyan anno Kasztner Rezső tette.
Nyírfa
@CsipkeRózsa: Soha nem lesz vége? Jöjjön Atlantisz, és a maradék néhány ember kezdje elölről?
Nem akarom elhinni, hogy a kritikus többség a nacionalizmust a fasizmust, a nácizmust favorizálja.
Nem lehet a többség ilyen elvetemült. Biztos, hogy nem. Csak nem szabad félni. Szólni kell. Tenni kell.
csak úgy....
@Nyírfa: cirmi szellemi képességeit muszály ócsárolni! -látod utólag @Horizont: is belátta! ki mit érdemel alapon..
Nyírfa
@Horizont: Borzasztó ez a durvaság, nemcsak az övé, minden otrombaság az. El tudod képzelni, hogy az ilyen attitűdökkel operáló ember kedves, odafigyelő, empatikus, szeretetteljes a magánéletében, a társadalmi közegben, ahol mozog?
Igaz, a sorozatgyilkosok is sokszor tűnnek odaadó apáknak, férjeknek, de csak azért, mert szükségük van nekik is egy színtérre, ahol elismerést kapnak.
Nyírfa
@csak úgy...: Gyerekként kellett volna életre szólóan pozitív útravalót kapnia. Egyébként mindenkinek.
Csizmás Kond
@Horizont: ...lakoma ide vagy oda, nem arra céloztam de ezt már jelezted :)
A jelzőzéssel meg az a helyzet hogy és sem kértem soha a tiedből de kaptam bőven belőle, szóvalcsak a tartozást próbálom leróni...néha.
A hazaszeretet meg fidesz meg mittudommiket nem kötsz még hozzá nem érdekel, és nem is hoztam ezt szóba , tehát ez valami terelés vagy szándékos tévedés, csak azt kérdeztem szerényen hogy te nem sorolod sehová magad ?...és íme mi lett belőle.
...ja hogy mindig megbánod...de mégis mindig te kezded...na ezt én nem értem. Amugy a te normalitásod csak az első egy két beírásig tart mindig, úgyhogy ha annyit sem bírsz ki normálisan tőlem hisztizhetsz akár elsőre is.
Csizmás Kond
@Nyírfa: Szerintem a te pártfogásod nélkül is el tud boldogulni Hori...amúgy ez a kioktatás úgy hangzik mintha te lennél maga a megtestesült ájtatosság...na de erre még alkalomadtán visszatérünk
csak úgy....
@Csizmás Kond: a célzásaid és a találataid szerint,te soha sem lehettél egy kimondott mesterlövész! :) cirmim,téged a butaságod kényszerít arra,hogy okoskodj!
Csizmás Kond
@Horizont: ...dehogy fikázom...csak visszaköszöntem...amúgy illetlenség más társalgásába belekotyogni ha arra nincs felkérve
r2d2
Azok a cipők még ott vannak?! A cigányok még nem lopták el?
Nyírfa
@Csizmás Kond: 18.22

Kedvesem, a vallásosság erénye hiányzik belőlem, legalábbis az, amit a kormányunk kereszténység címszó alatt művel, paralel az egyházak buzgó imádságával. :)
Alkalomadtán beszélhetünk az emberi méltóságról.
Csizmás Kond
@csak úgy...: ...olyan vagy mint a Q- betű...
Rizikó
Ha jól értettem, akkor antiszemiták vagyunk, de nem bántunk senkit. Nyugaton pedig nem antiszemiták, de fizikailag bántják a zsidókat.

Na ez aztán az eszmefuttás csúcsa!
Nyírfa
@Horizont: 18.26

Ez annyira szép, hogy muszáj volt lájkolnom! :)))
Nem mellesleg, köszönöm! :))
CsipkeRózsa
@r2d2: "Holokauszt-emlékmű: ellopták a duna-parti cipőket"

"Ellopták a Cipők a Duna-parton című szoborcsoport néhány darabját – írja a gépnarancs.hu. A lap újságírói a hozzájuk eljuttatott információ alapján szemügyre vették az emlékművet, és meggyőződtek róla, hogy valóban legalább hat cipő eltűnt a holokauszt borzalmaira emlékeztető szoborcsoportból."

pestisracok.hu/holokauszt-emlekmu-elloptak-a-duna-parti-cipoket/
Csizmás Kond
@Nyírfa: Ezt most az elején nemigazán értem ...de mit is művel kormányunk a keresztény címszó alatt...úgy a te értelmezésed szerint ?
csak úgy....
@Csizmás Kond: "Ezt most az elején nemigazán értem .." -és még én vagyok olyan mint a Q betü.. :) különben milyen az a Q betü, tudnom kell!
Csizmás Kond
@csak úgy...: ...az egy nagy nulla egy kis farkincával...
Nyírfa
@Csizmás Kond: Mit is, mit is...lássuk csak: lop, csal, hazudik, aztán hazudik, csal, lop egy örök körforgásban. És akkor még nem beszéltünk a járvány nem kezeléséről. Ez külön téma hosszú bűnlajstrommal.
Tényleg nem látod a kormány valóságát, vagy annyira nem akarod a mai ellenzék hatalomra kerülését, hogy körömszakadtáig ragaszkodsz a szélsőjobboldalhoz? Mert azt ugye, tudod, hogy a fidesz már a jobbszélen van. Nem is tagadja. Csak ez a tény már önmagában sem túl keresztényi, de kinek a pap, kinek a valóság. Nekem az utóbbi. Ja, igen: az én értelmezésem szerint. :) Mert ezek szerint a kereszténység értelmezés kérdése, nem evidencia Jézus nyomdokain.
csak úgy....
@Csizmás Kond: -már az oviban az lehetett a jeled ha így kivülröl tudod!
Nyírfa
@Horizont: :)
Ezért nyitottam ki én is peres számat. :)
Csizmás Kond
@Nyírfa: Az előbb azért voltál paprikás mert állítólag valótlanságot állítottam Horiról...most amiket te itt mondasz annak tudsz valami bizonyítékot is mellékelni vagy jól van ez így ?...
Csizmás Kond
@Horizont: ..ja..ő beszólt én vissza ...te beszóltál én vissza...de akkor miért figyelmeztettetek csak engem ?
Csizmás Kond
@csak úgy...: ...én olyan oviba jártam ahol nem volt billog...ezért nincs fogalmad...
csak úgy....
@Csizmás Kond: de legalább megtanították nektek a szart ragozni...:)
Rizikó
@Csizmás Kond: Megszólalnék Horizont ügyben.

Engem az előbb hülyézett le, miután egy egyszerű mondatra már kétszer rákérdezett és válaszoltam neki. Teszem hozzá, hogy udvariasan. Ez a sajószentpéteri légszennyezettségi cikk alatt történt.
Kértem, ne akarjon velem eszmecserét folytatni!
Nyírfa
@Csizmás Kond: 18.57

Ezek szerint nem láttál még paprikásnak. :)
Mi a bizonyíték? Ha komolyan kérdezed, az komolytalan.
Csizmás Kond
@csak úgy...: Hát azt itt csak te ragozod mert a néhány év alatt még egyszer sem sikerült egy fél mondatot kinyögnöd magadból a cikkel kapcsolatban, csak valakinek a beírásába kukázol folyton...
Csizmás Kond
@Rizikó: Ő csak azt tartja számon ami neki nem tetszik, ha ő csinálja az természetes...:)
csak úgy....
@Csizmás Kond: én csak a cikikkel ,mint te foglalkozok! politizálni a politikusok dolga,a normális eberé pedíg,hogy gondolkozzon és ne hagyja magát 11 éven keresztül átbaxni!
Csizmás Kond
@Nyírfa: ...nem, még nem voltam annyira éhes...:)
...és komolyan itt nem lehet...semmit...amúgy az az elcsépelt lopnak meg egyebek...hogy nem unjátok ?...vagy ...te soha nem loptál senkitől semmit ?
és vallás...azt ott kell kezdeni hogy hiszel Istenben vagy nem...mert ha igen akkor azt valamiféle vallási formában bebizonyítod ha nem akkor képmutatás meg hazugság az egész...
Csizmás Kond
@csak úgy...: ...akkor foglalkozz a cikikkel...vagy engem is annak képzelsz ?
csak úgy....
@Csizmás Kond: nem ám megvágod magad az éles eszeddel...
csak úgy....
@Csizmás Kond: de hiszen említettem! ciki vagy cici..
Csizmás Kond
@csak úgy...: és kineveztek vagy önjelölt cikifoglalkozó vagy ?
csak úgy....
@Csizmás Kond: azt szeretem benned,hogy te nem csak hülyéket beszélsz,hanem hülyéket is kérdezel! neked ez nem ciki?
Csizmás Kond
@csak úgy...: ...nem nekem ez a szokásom...hülyével hülyén...
Nyírfa
@Csizmás Kond: 19.25

Igazából paradicsomos vagyok, meg kelkáposztás...de ezekhez a zöldségekhez nem tudok indulatot párosítani. Remélem, nem probléma. :)
Figyelj, mindent lehet, de Te választod meg, hogy mit és hogyan kommunikálsz. Ez a jó a szabadságban: minden rajtad áll és bukik. Mindennek viseled a következményét, tiéd a siker, a bukta, a szeretet és annak az ellenkezője.
Elcsépelt, hogy szajkózzuk a lopást? Nem egy kiskölökről van szó, aki édességre vágyott, hát elemelt a közértből egy szelet csokit. Kormány, közvagyon - benne van, ugye, hogy a közé, tehát nem privatizálható, nem magánosítható? Mit szólnál hozzá, ha a családod pénzét rábíznád egy vagyonkezelőre, ő pedig elmenne belőle egy kicsit turistáskodni, venne egy bungalót egy kellemes tengerparton, be is fektetne belőle egy lenyomozhatatlan számlán? Zokon vennéd. Így vesszük zokon, ahogy bánnak a nemzet vagyonával, amit sok millió ember teremtett meg a munkájával. És persze, ne csináljunk úgy, mintha nem az EU miatt "szárnyalna a gazdaság". Magyarország gazdasági szerkezete kizárólag a külföldi tőkére épülve alakult ki, ez egy olyan 32 éves ordító hiba, amely az összes, rendszerváltást követő kormány felelőssége. Nem a külföldi tőke a probléma, hanem a kizárólagosság, paralel annak tagadása a melldöngető, teljesen alaptalan öndicsérettel, ahelyett, hogy próbálnának a minisztériumokban, a parlamenti padsorokban értéket létre hozni. Az lenne a valódi munka, a tiszteletreméltó erőfeszítés.
Isten. Igen, van - szerintem. Csak nem úgy, ahogyan az egyházak prédikálják. Benned van, és bennem, meg Horizontban, meg málnában - mindenkiben, függetlenül attól, hogy az illető rokonszenves vagy sem, tudja-e, milyen értékeket , tudást hordoz magában, vagy azt inkább mástól veszi el. Krisztustudat: nyilván hallottál róla. Ez a valóságunk. Csak olyan erős az állandóan élet-halál harcot vívó ego életélelme, hogy elnyomja az intuícióinkat - a belső tudást. Én ezt vallom.
Nyírfa
@Nyírfa: Az utolsó sor első szava nem életélelme, hanem életfélelme. Nem mindegy. :)
Rizikó
@Horizont: Nincs miről beszélnem egy primitív, mocskos szájúval!
Szevasztok
@Nyírfa: Egyetértek, ez a jobboldaliság alapja.
Nessy
Régi vicc. Józsi bácsit megkérdezi a riporter: Józsi bácsi, van e maguknál antiszemitizmus a faluban? Még nincs, de igény lenne rá. feleli Józsi bácsi.
Nos, ez az igény teljesül, egyre gyakrabban.
Nyírfa
@Szevasztok: 08.37

Igen. A liberalizmusé, de, ez az elve a kommunizmus eszméjének is. Az élet gyökere - vagy inkább esszenciája - mindkét ideológiában megfogalmazódik, de másként hajt ki, hogy aztán, egyszer, a távoli jövőben ismét eggyé váljanak - minden út Rómába vezet. :)
Szevasztok
@Nyírfa: A külöbség csak az, hogy a gazdagokat nem kifosztani kell hanem kihasználni ami előnyükre is lehet,lásd Amerika "lobbi".(Miközben mindenki szeretne gazdag lenni) A baloldal ezt másképp értelmezi.
Csizmás Kond
@Nyírfa: ...fogjuk rá hogy nagyon fiatal vagy és nem tudsz a múlt eseményeiről...különben azt kéne mondjam hogy pártolsz valakit...mert amióta van úgynevezett közvagyon azóta tolvaj is van, és inden időben ugyanúgy próbáltak kiszakítani maguknak belőle mint most csak az sokaknak mintha még kedves is volna.
...amúgy mit szólsz a BP. városháza eladásáról ?
- gazdaság. ismét felemlítem a múltat ugyanis az a gazdaság az az ipar az a mezőgazdaság amit ma a nyugati tőke működtet úgy jutott a k4ezükre hogy az előző kormányok busás haszonért nekik átjátszották, legtöbbször úgy hogy magyar vette meg külföldi pénzből majd képletesen eladta annak akinek megvette...na de ezen mi ketten hiába vitatkozunk mert nekünk ez magas és csak azt tudjuk csinálni hogy valakit nevezgetünk ez által.
...vallás. Én katolikus vagyok és annak nem érzem sem előnyét sem hátrányát a vagyoni helyzetemben Azért lettem az mert abba születtem bele és szerintem ha egy az Isten mindegy azt milyen formában hiszed. Azt viszont tagadom, hogy a vallásnak köze lenne az országos gazdasági helyzethez, azt sem hiszem hogy ma az állam azzal hogy segíti az amúgy adófizető egyházakat az gazdasági kár lenne sőt a müemlékek megőrzése a hagyományok fentartása több pénzt hoz mint amit elvisz. Az iskolák átruházása nem a kormány találmánya, akinek csak annyi köze van ebben hogy inkább egy hazai egyház gondozásában működjön mint egy valami idegen gendergogalom bűvkörében, és habár így is sokakat utolér az őrület azt könnyebb a szokásos útra visszaterelni mint ha abban más dirigálna.
Az ilyen csak magát néző elmélet egy berögződött tudatalatti viselkedés, belénk verték valamikor és most már úgy hozzá nőtt egyesekhez hogy meg sem tudja különböztetni mi az övé és mi a hazug idegen dogma.
Egy ország vezetése nem azon múlik vagy bukik hogy melyik jelölt milyen jelzőkkel másokat gyalázva, a tudatlanabbnak meg hülyeséget hazugságot sugallva nyeri meg a hatalmat hanem az hogy utána mi lesz tud . Normális esetben mindig olyan...
inhuman
Isten miatt utálják a zsidókat (ha hiszed, ha nem)

Már a Tórában leírták, ha elhagyják Istent, bajba kerülnek (amúgy MINDIG akkor kerültek bajba, amikor elhagyták Istent - az is elhagyásnak számít, hogy még imádatot mutatnak be neki képmutató módon, de közben idegen isteneket is szolgálnak)
Isten fiának, Jézusnak a megöletése volt az utolsó csepp a pohárban:
"(Isten) elküldte szolgáit (prófétákat) a szőlőművesekhez (zsidó vallási irányzatok papjai), hogy szedjék be a termést (Istent ismerő, szerető, benne hívőket, mert ez lenne a papok dolga).
Ám a szőlőművesek nekiestek a szolgáknak. Az egyiket megverték, a másikat megölték, a harmadikat megkövezték. Erre más szolgákat küldött, többet, mint először, de ezekkel is úgy bántak.
Végül a fiát (Jézust) küldte el hozzájuk, mert azt gondolta (Isten): A fiamat csak megbecsülik. De amikor a szőlőművesek meglátták a fiút, így biztatták egymást: Itt az örökös! Gyertek, öljük meg, és mienk lesz öröksége. (hatalom)"

És mi a büntetésük (lett)?

"Városaitokat rommá teszem, elpusztítom szentélyeiteket, és nem szívom többé a megbékélés illatát. Úgy elpusztítom országotokat, hogy ellenségeitek álmélkodni fognak rajta, amikor odamennek lakni.

!!! Szétszórlak benneteket a nemzetek közé. Kardot rántok ellenetek, hogy országotokat pusztasággá tegyem és városaitokat romhalmazzá." !!!

"Az Úr ugyanis szétszór a népek közé a világ egyik végétől a másikig, s ott más isteneknek szolgálsz, akiket sem te, sem atyáid nem ismertek, fából és kőből valóknak.

!!! De nem élhetsz nyugton azok közt a népek közt, nem találsz helyet, ahol megvesd a lábad; az Úr ugyanis szorongó szívet, megtört szemet és erőtlen lelket ad neked. Lelked előtt (mint valami fonálon) úgy függ életed, éjjel-nappal rettegsz, s nem érzed életedet sohase biztonságban." !!!

Ez Isten büntetése a zsidóknak. A cionizmussal bezony tetézték a bűneiket. A zsidóknak fel kellett volna ismerni és el kellett volna fogadni Isten büntetését - hogy szétszórva maradnak...
inhuman
...(párhuzam: Isten akarata az volt, hogy az emberek szétszóródnak a földön, de ők ehelyett együtt maradtak. Várost építettek és benne égig erő magas tornyot - Bábel tornyát - akarták megépíteni. Erre Isten összezavarta a nyelvüket és emiatt már nem értették meg egymást - és végül csak szétszóródtak a földön.)

Hát így.
Nyírfa
@Szevasztok: 09.25

Tudod, mit tapasztalok az idő múlásával? Hogy a gazdagság egy olyan összetett létállapot, amelynek a fővonulata az elég. Ebben az elégben létezni maga a megtestesült harmónia. De hát ehhez mentálisan még előbbre kell rukkolnunk.
Nyírfa
@Csizmás Kond: Beléptem a 68. évembe, és igen pártoló tag vagyok, csak nem valakié, hanem valamié: a jó lelkiismereté. Az a tény, hogy a történelem során mindig voltak, akik visszaéltek a helyzetükkel, a hatalmukkal, nem menti fel a ma elkövetőit. Különösen nem, ha a visszaélés súlyosan demoralizálja a társadalmat, mint azt tapasztaljuk napjainkban. Ha akarnálak sem tudnálak meggyőzni, hogy a Fidesz vagy a Mihazánk olyan ösztönöket mozgósít, amelyek életellenesek, megnyomorítóak, gúzsba kötik a szellemet. Úgyhogy nem veszem erre az irányt. Mindenkinek megvannak a maga tapasztalásai, épüljenek vagy okuljanak belőle.
A városháza körüli hercehurca egyetlen célja, hogy Karácsony és a stábja védekezésbe kényszerüljön, bizonygassa az ártatlanságát. És Karácsony bele is lépett a csapdába - gyenge az érdekérvényesítésben, nem akarja elfogadni, hogy ez a kormány a szép szótól, a tisztes viselkedéstől nem jobb lesz, hanem vérszemet kap.
Én olyan családba születtem, amely ateistaként nem foglalkozott a vallásokkal, annál többet azzal, hogy boldog gyerekkorom legyen, hogy nyitott szemmel járjak, legyenek saját tapasztalataim, és ne higgyem el, hogy a tanulás befejeződik az iskolák elvégzésével, mert az egész élet egy tanulási - fejlődési - folyamat.
Fiatal felnőttként azért beledugtam az orrom az indiai kultúrát meghatározó hinduizmusba, Ghandi életműve a mai napig minta a számomra. Érdekelt és érdekel ma is a buddhizmus, de nem érzem, hogy bármi mellett el kellene köteleződnöm - ez korlátozná a szabadságérzetemet, ami a legdrágább a számomra. A katolicizmus taszít, ennek számos oka van.
Az ország vezetése az ország sorsa. Óriási a felelősség, a kormányrúdhoz nem is engednék olyan embert, aki erkölcsileg, mentálisan nem emelhető piedesztálra.
Lepényleső
...akik el sem hinnék családjukban milyen vérvonalak vannak még,
amiről ha tudnának vannak olyan buták,hogy szégyenlenék?
Rizikó
@Horizont: Részemről nem foglalkozok egy ostoba, viselkedni nem tudó, egyszerű mondatokat felfogni képtelen alakkal.
Csizmás Kond
@Nyírfa: Isten éltessen még sokáig, egészségben boldogságban a családoddal együtt.
- lelkiismeret...Ez egy nagyon de nagyon félrevezető meghatározás, ugyanis a lélek és a tudat két külön járó érzelmi adottság, azok együtt csak akkor dolgoznak ha valami rákötelezi őket...ilyen a szerelmiizé...:)
- hatalom...akkor amikor valakit úgy választanak meg, hogy az nem jelentkezik önként hanem a közakarat kéri fel akkor igenis számon lehet kérni rajta a tetteit, de akkor amikor valaki önként jelentkezik és korteskedésssel hórdószonoklattal ráhalmakkal és mindenfélékkel tömegeket vesz rá hogy őt válasszák akkor hacsak nem csinál főbenjáró bünt semmiért nem lehet számonkérni mert az a hibás aki odatuszkolta, sorbaállt hogy szavazhasson...ezért is választotta a nyugati demokrácia ezt a megoldást, ott ugyanis az ilyen fiszfaszkalapokat mindig hátulról tolják az érdekek így még nemhogy felelősségre de meggyanúsítani sem lehet mert ismeretlen a szponzor.
- ártatlanság...tényleg Kari ártatlan, neki sem tehetsége sem akaratereje sem képzettsége nincs egy főváros vezetésére...és mégis ő az aki ott van, de úgy van ott ahogy az előbb leírtam, ő a pajzs akire köpni lehet..., Amúgy a hangfelvételek elég szókimondóak, és azt letagadni nem lehet, sőt már azok is megvannak akiket felismertek a hangjuk alapján...tehát nem látom értelmét pl te miért védenél egy ilyen dolgot.
- ateizmus.Valamikor ezt úgy fejezte ki a szómagyarázó szótár, hogy az aki nem tud és nem i magát. A tudomány bár nagyon nagy részben kibogozta ezt az egész szaros élet keletkezésének a fonalát egybizonyos ponton nem képes továbbjutni, és azért nem mert arra nincs nekünk, a mi felfogásunknek értelmünknek magyarázat. Az egész keletkezésnek egyetlen nagyonlenyelhetetlen kulcs van és az az hogy "az miből lett"...mert bá az ateizmus a tudomány útján eljut az ősrobbanásig, még senki sem tudta megmondani mi robbant fel és azt hogy, ki robbantotta fel és ami felrobbant azt ki alkotta, honnan lett.
Az Isteni hit ugyancsak...
Namely
@Nyírfa: @Horizont: @Nessy: "Nem akarom elhinni, hogy a kritikus többség a nacionalizmust a fasizmust, a nácizmust favorizálja.
Nem lehet a többség ilyen elvetemült. Biztos, hogy nem. Csak nem szabad félni. Szólni kell. Tenni kell."
Én meg azt nem akarom elhinni, hogy valaki felül ennek a bomlasztásnak.
A nacionalizmus hozta létre ezt a szabad társadalmat.
Két kérdés:
1. Egyetértetek azzal, hogy újra bevezessék a Numerus Clausus-t?
2. Egyetértetek a kisebbségi, női kvóták rendszerével nyugaton?

Én egyikkel sem. Miért? Mert senkinek nem jár törvényi előny. Ezt azonban felrúgták mindenhol az EU-ban és másutt nyugaton.

Van pár ellentmondás:
Miközben mindenki nyomja az egyenlőség szövegét, nyílt egyenlőtlenség van a törvényben a kisebbségek, ún hátrányos helyzetűek előtérbe helyezésére.
Biztos ismeritek a mesét: "kivéve a gyevi bíró".
Valahogyan így van ez a kisebbségekkel is.

Valójában azonban sehol a nyugaton nem tudott eredményeket felmutatni ez a politika. Sehol. Miért? Mert ez volt a trükk arra, hogy társadalmi átjárhatóságot felszámolják. A fene sem akarja ott (sem) az elitcserét, az elit számonkérhetőségét.
Hol kérik számon az elitet? Ahol a lényeges kérdésekkel lehet foglalkozni.
Nézzük meg, hogy az EU milyen lényeges kérdésekkel foglalkozik. Semmivel. Versenyképesség, oktatás, k+f, lemaradás, nyugdíjkérdés, migráció, mind-mind megoldás nélkül marad.
Helyette mik a témák?
Buzik, lmbtqhoidsafhj, blm, muszlimofóbia, anitszemitizmus, térdeplés a meccsek előtt, jajj-szegény-refjudzsíz.

Miközben a nyugati átlag sokkal rosszabbul él, mint a 80-as években, az elit tovább hízott, a török pedig ugyanúgy lehúzhatja magát a klotyón.
Csizmás Kond
valami ördögi izé..." hogy az aki nem tud és nem i magát"
ez úgy kéne " hogy az aki nem tudja és nem is akarja meghatározni önmagát."
Nyírfa
@Csizmás Kond: Köszönöm ! :)

A lélek az érzés, maga az életrezgés, finom, egy a mindenséggel, minden tudás tárháza - és mindannyian lelkek vagyunk, a személyes én csak utazás térben, időben, hol a földön, hol valahol a világegyetemben - ahová leszületünk.
A tudatunk a gondolatoké mindaddig, amíg képessé nem válunk arra, hogy éber meditációban éljünk, abszolút szinkronban a lelkünkkel. Amikor azt hallod, hogy ürítsd ki az elméd, az azért van, hogy meghalld, meglásd az igaz önmagad, azt a lényt, aki a legnagyobb segítőd, útbaigazítod.
A tudatnak is számos tartománya van, akit érdekel a pszichológia, annak Jung is, Freud is szolgál információval, közérthetően, lebilincselően. Én mégis Carl Rogers, a humanisztikus pszichológia egyik alapítója mellett tettem le a voksom.
Amíg a hatalom biztonságérzetet ad, szolgálat helyett uralmat jelent, addig létezik csoportdinamika, megfelelési kényszer és védelem utáni igény, amivel a rámenősebbek, a személyiségük fejletlenebb szintjén állók mindig élni fognak, mert ez adja a hamis önbecsülésüket, így lesznek ők a túlélők, akik felett uralmuk van, azok pedig a feláldozhatóak.
A spirituális magyarázat az élet keletkezésére az, hogy annak nem kellett keletkeznie, mert mindig is volt, van és lesz, az a mag, ami az élet, hol tágul, hol sűrűsödik, örök körforgásban, hogy a végtelenségben újabb és újabb létformákat alkosson. Meglepődnél, hány és hány életed van, milyen tapasztalatok birtokában egyengetheted az utadat, persze, itt és most csak Csizmás Kondként. :)
Ha figyelsz az intuícióra, megtanulsz meditálni, a más életeid megéltségéből , de akár a kollektív tudatból is - annyi tudást meríthetsz, amely által érthetőbbé válik a világunk, benne a saját viselt kis dolgaink. :)
Manhattan
@Berklac: Tetszik, vagy nem, de itt Magyarországon minden-minden gyár, bank, vagyon, üzlet, színház, újság, kereskedelem stb. zsidókezekben van.
Csizmás Kond
@Nyírfa: ...szép és magasztos, csak egy a bökkenő, hogy ez nem így működik.
Az ember úgy alapból véve azt mondják jó, és ez így is volna ha ...úgy nőne fel, ha olyan környezetben civilizálódna ha nem a megélhetésén kéne fáradozzon hanem a lelke megtisztításán...szóval az az életkörnyezet amiben mi élünk csak erőszakkal tehető élhetővé, ugyanis az az alapi jólelkű ember legtöbbször a mások hátán szeret utazni, élősködni stb.
Nem hiszek a spiritualizmusban és semmi ismusban, azok ugyanis emberi találmányok, élősködés másokon. Abban sem hiszek, hogy több életünk lenne, ugyanis annak semmi értelme amikor félévszázadonként tülszaporodunk stb. tehát az hogy mi létezünk és gondolkodunk az egy játéka a létnek , mert magunkról képesek vagyunk bármit elhinni, még azt is hogy meg tudjuk változtatni a világot de nem hisszük le hogy ugyanúgy a környezetünk is él, gondolkodik létezik és tudatosan változik. Annak hogy a világmindenég létezik oka van, de ahhoz nekünk szubatomi lényeknek semmi közünk, csak annyi hogy részesei vagyunk, és szerintem nem is fogjuk sem megtudni sem felfogni hogy mi által létezünk mert nem azért vagyunk létrehozva, és ami célt szolgálunk a létünkkel ahhoz elég az amire képesek vagyunk.
Nyírfa
@Csizmás Kond: A lelkedet nem kell megtisztítani. Éppen hogy figyelni kéne rá.

Olvasd végig csak az utolsó, nekem írt gondolataidat. Nincs benne pozitív, egy sem. Csak az erőszak, a nem lehet, a pesszimizmus. Nincs közünk a világmindenséghez, csak a részei vagyunk? A részei vagyunk! Belőle, elszakíthatatlanul.
Az a meglátásod, hogy az életet csak erőszakkal lehet élhetővé tenni...nem is tudom, mit mondjak.
De arra sincs válaszom, ahogyan a jólelkű embereket jellemzed.
Csak annyit, Kond, Jézus jólelkű ember volt. És Te katolikus vagy. De nem kell ahhoz vallás, hogy az ember értse, érezze, mit jelentenek , miről szólnak a jézusi tanítások.
kissé felnőttem
Miért a kormányok foglalkoznak a szar keverésével Tessenek megnézni a kisember mindenkivel szót tud érteni ha kell kézzel lábbal. A nemzetünk történetében nem az emberek a kormányok marakodtak 99% ban ilyet hogy politika ki kéne söpörni mert szájtépés felelősség mentesen ez egy kissé durva szó de valóság kalákában egy képviselő szavazáskor nem vonható felelősségre, ezeket a kitételeket kéne kiiktatni mindenki feleljen a tetteiért. mentelmi jog minek engem ki ment mivel. Történelem párszor leirtam mindenki magyarázza .Akkor a falusi kis kereskedő ugye mivel katedra közelében sem mehetett mert a végén melldöngetve lettek a törvények, szólt valaki is hogy DISZkrimináció ? na? de ö a szegényebernek is adott hozomra, 1900 as év eleje, mivel nem lehettek katedrán lettek iparosok szakemberként és a mai ipar 90 % a nevükhőz köthető letagadhatatlanul. a magyar gépgyárat Tunéziában is ismerték mert ott sokat telepitettek, a termeléshez. mezőgazdasághoz ,.kútfúrásokkal. Gyógyszeripar, malomipar textilgyárak Ganz,gázgyár pesti első világitásai, öntődék. a régmultból a kereskedelem a pénzverdék európa hirűen, aztán jőtt egy aki 2-3 zsidótörvénnyel kedveskedett a kornak hát ? aztán a nagy nemzetvezetők Hitlerrel az élen Szállasival mire nem vetemedtek, ja amerikai iró is tett az asztalra mert éppen nképviselő volt mert a szláv népet III . osztályunak minősitik hogy irthatók legyenek de HUMÁNUSAN gázt kisérleteztek vx jelzéssel és a végkifejletek máig vissza köszönnek. Ugye 1920 Horthy fehér lovon de mire a deportálások megkezdődtek már nem tudott beleavatkozni mert ugye ??? 1945 oroszok itt angolvécébe halat pucoltak lehuzták hal eluszott belelőttek az üzletek portékáit összeöntötték hogy ne lehessen használni a kereskedőiket meg na...
CsipkeRózsa
@rokker33: 13:24

Még csak hárman vagytok.
Csizmás Kond
@Nyírfa: ...ott a z első mondatodat úgy kéne értsem hogy iemered az én lelkemet, vagy csak a beírásom alapján rajzoltál képet róla ?
Azt sem igazán értem, hogy miből gondolod, hogy nincs pozítiv gondolatom, a valóságot próbáltam leírni ahogy én látom, mert hogy a békét háborúval tartják fenn úgy az mindenre kihat, minden létező jólétért meg kell harcolni ami nagyonsok áldozatot követel, és ez így megy Ádámtól mostanig.
Gondolom olvastad Einstein meghatározását, hogy minden relatív, tehát ebből kiindulva még a jólelkűség is az. Jézusról ma mindenki azt hisz amit akar sőt már azt is ki lehet jelenteni hogy a róla vagy a vele kapcsolatban hirdetett hitnek fele hazugság...több száz szekta gyülekezet hitcsoport alakult akik mind másként értelmeznek és cselekednek.
Nálam a Jézusi tanítás az amit én meg tudok élni a többi csak olyan dogma amivel nem tudok mit kezdeni. Ahhoz hogy becsületes emberként élj nem kell Jézusként élni és nem kell minden ember által kitalált Jézus mesét elhinni, mert a jó az nagyonröviden a tízparancsolatban le van írva a többi csak körítés. A legegyszerűbb ha úgy élsz úgy viselkedsz ahogy azt mástól elvárod, és nem kell hozzá egyéb csak akarat.
Nyírfa
@kissé felnőttem: Hozzáteszem: és az oroszok kipucolták a német csapatokat az ország területéről. Igaz, nem szeretetből tették. De véget ért a háború.
Nyírfa
@CsipkeRózsa: Ilyen gondolatokkal egy is sok. Fiatalkoromban elképzelni sem tudtam volna, hogy egyszer ilyeneket fogok olvasni. És most még csak olvasni.
CsipkeRózsa
@Nyírfa: Remélem, továbbra is csak olvasnunk kell, ha már muszáj.
Nyírfa
@Csizmás Kond: Nem, Kond, nem így értem. Csak tudom, hogy a lélek isteni minőség. Kénytelen vagyok istent írni, mert mindenki így ismeri azt az erőt, ami az élet maga. De nem fárasztalak, mert említetted, hogy Te ebben az életfelfogásban nem hiszel.
Azzal egyetértek, hogy minden relatív, nézőpont és viszonyítás kérdése. De vannak egyetemes tézisek, olyan igazságok, amelyek megcáfolhatatlanok, empirikus tapasztalatok éppen úgy alátámasztják mint matematikai számítások.
Hogy Jézus körül mennyi a legenda...ki tudja? Egyesek szerint nem is létezett.
De az általa vallott és megélt, vagy a szájába adott igazságok léteznek. Szép is lenne, ha tudnánk úgy élni, mint ő. De az még odébb van.
Addig is, amit szeretnél, hogy veled tegyenek, tedd azt te is másokkal. Lényegében ugyanezzel fejezted be a mondanivalódat Te is. :)
Nyírfa
@CsipkeRózsa: Igen, remélem én is. De néha aggódom. Olykor csak egy szikra kell.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.