A Kúria befogadta a KGBéla néven elhíresült egykori jobbikos politikus és védője fellebbezését. 

Kémjátszma: a Kúria dönthet arról, hogy a volt jobbikos Kovács Béla most akkor kém-e vagy semFotó: MTI/Kovács Tamás

Befogadta a Kúria az Európai Unió intézményei elleni kémkedés kísérletéért és az unió kárára elkövetett költségvetési csalásért másodfokon két év, végrehajtásában öt évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt Kovács Béla és védője fellebbezését – írja a telex.hu. Ez pedig azt jelenti, hogy a Kúria dönt arról, kém-e a Kovács vagy sem.

Szikinger István, Kovács Béla védője a Magyar Nemzetnek meg is erősítette, hogy a Kúrián van az ügy. Mint mondta: természetesen fellebbeztek a másodfokú ítélet ellen, hiszen az első fokkal szemben részben ellentétes ítélet született, amikor a Fővárosi Ítélőtábla kimondta, a vádlott kémkedésre készült. A védő határozottan kijelentette a lapnak:

Kovács Béla nem kém.

De ez azt utóbbi két évben magától a vádlottól is több alkalommal hallhattuk. Amikor lehetősége volt rá, hangoztatta: bízik benne, hogy a magyar bíróság felmenti a kémkedés vádja alól, hiszen ő nemhogy nem kém, de még csak úgynevezett befolyásoló ügynök sem. 

A Fővárosi Ítélőtábla idén június 23-án marasztalta el Kovács Bélát, aki az ítéleti tényállás szerint előkészületeket tett, hogy az oroszoknak kémkedjen az unió intézményei ellen. És bár az elsőfokú bíróság felmentette a kémkedés vádja alól a volt jobbikos politikust, a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla megváltoztatta az ítéletet, és kémkedés előkészítésében is bűnösnek mondták ki. Emellett költségvetési csalás és magánokirat-hamisítás vádjában is bűnösnek találták. A korábban kiszabott 1,5 év felfüggesztett börtönbüntetést két évre emelték, öt év próbaidőre felfüggesztve – ez az ítélet tehát nem jogerős, majd a Kúria dönt.

A másik Kovács-ügy egy OLAF-jelzés nyomán indult. A vád szerint a férfi olyan gyakornoki szerződéseket kötött, amiket nem tervezett betartani, és erről a gyakornokok is tudtak. Ugyanakkor az EU a gyakornokok után támogatást ad, így a vád szerint a politikus 6 millió forint kárt okozott az Európai Unió parlamentjének a fiktív gyakornoki állásokkal 2012–2013-ban.

Forrás: telex.hu, Magyar Nemzet
Fotó: MTI/Kovács Tamás

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Csizmás Kond
...kémkedés...gyerekek ha az orosz, az ámerikai, jízráel vagy a zunijó kíváncsi hogy bármelyikünk milyen állagút kakál, eszik iszik vagy sóhajt oda nem ilyen Bélákat bíznak meg...
Az hogy csalt hát büntessék meg de azt összemosni vagy fosni kémkedéssel már nagyon nem ejrópai.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.