Az októberben módosított kivitelezői szerződés érdekes változásokat mutat.

Több százmillióval nőttek a Néprajzi Múzeum költségei, de szinte üresen fog megnyitni jövőreFotó: MTVA/Bizományosi: Balaton József

A Városliget Zrt. azt állítja, hogy a liget szélén található Néprajzi Múzeum kivitelezése az ütemtervnek megfelelően halad, azaz jövő év tavaszán megnyitja kapuit a nagyközönség előtt. A kivitelezői szerződés azonban – amelynek műszaki tartalmát októberben módosították – már azt írja, hogy néhány „körülhatárolható munkarész elmaradása” lépett fel.

Az ár ezzel párhuzamosan nettó 224 millió forinttal ismét megemelkedett.

Így a kezdeti nettó 25 milliárd 970 millió forintról már 32,9 milliárdra hízott a Mészáros Lőrinc-féle ZÁÉV Építőipari Zrt. és a szintén NER-kedvenc Magyar Építő Zrt. által kiállítható számla – írja a nepszava.hu. A tervezés szintén időközben megemelt díja 1 milliárd 887 millió forint lett. A talajszondák elhelyezéséért pedig általános forgalmi adó nélkül 500 milliót fizetnek.

De hiába az elszálló árak, a nagyközönség egy majdnem üres épületet kap jövő tavasszal.

November elején ugyanis módosították a kiállítások tervezésére kötött szerződést is. Az eredeti megállapodás szerint az egyedüli jelentkezőként a közbeszerzést elnyerő német Atelier Brückner GmbH készítette volna a Néprajzi Múzeum állandó és ifjúsági kiállításának, valamint az interaktív és a kerámiagyűjteményt bemutató térnek a terveit összesen 4235 négyzetméterre. Csakhogy idén júniusban a Városliget Zrt. „írásbeli utasításban kérte a tervezőt az ifjúsági kiállítás tervezési folyamatainak abbahagyására”. Az addig elkészült terveket átadja a német cég, de több nem készül.

A szerződés módosítását egyébként a műszaki tartalom változtatásával indokolták októberben, amely a megrendelő Városliget Zrt. tájékoztatása szerint az ifjúsági tárlat törlése ellenére többlet tervezési feladatokat jelent. A munka ellenértéke ezért nettó 76,5 millió forinttal nőtt, amellyel együtt immáron 617,4 millió forint a végső ár. A módosításban szereplő többletmunkák ellenére a megnyitásra csak a kerámiatér készül el.

Ez összesen 161 négyzetméter, ami a teljes kiállítótérnek alig 3,8 százaléka, a teljes épület területének pedig alig fél százaléka.

De a néprajzi gyűjteményekről szóló, állandó kiállításokra a végső állapotban is csak a tizedét használják majd a hatalmas, 32 ezer négyzetméteres épületnek. Ehhez adódna hozzá a körülbelül 1000 négyzetméteres interaktív és ifjúsági kiállítótér. Az fennmaradó részt konferenciaterem, könyvtár, mozi, boltok, közösségi találkahelyek foglalják majd el.

Forrás: nepszava.hu
Fotó: MTVA/Bizományosi: Balaton József 

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
Sísáncnak még jó lehet - már ha lesz hó...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
magyar1
hiányt termelő, de versenyképességet nem erősítő állami beruházás - vagyis pazarlás.
Rizikó
@Horizont: Nekem nem tetszik az ostoba, paraszt stílusod!
Na akkor most egy kis illemet oktatok neked.

Nem hülyézzük a másikat, mert nem érted, amit írnak neked!
Rizikó
@Horizont: Szégyen egy nőnek, hogy ennyire mosdatlan szájú. Szegény gyereke vagy gyerekei mit szenvedhettek egy ilyen erőszakos, illemet hírből nem ismerő gyűlölködőtől?
Szánalmas!
Rizikó
@Horizont: Viselkedned kellene, nem tovább mocskolódni! Szánalmas vagy és visszataszító! Istenem. Milyen anya lehet az ilyen? Szegény gyerekei!
Nem vagyok se málna, se szamóca! Viszont azt tudom te mi vagy!
csak úgy....
@Rizikó: te tánc és illemtanár? bayert nem oktatnád?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.