Álmos Péter a 24.hu-nak adott interjújában beszélt többek között arról, hogy milyen most, a hálapénz kivezetése után a rendszer, illetve hogy mire kell készülni a negyedik hullámban.

MOK-alelnök: „A hálapénz hiánya mutatja meg, mennyire rosszul működött eddig a rendszer”Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Álmos Péter, a MOK alelnöke szerint nem a hálapénz kivezetése, hanem az erőforráshiány miatt van kevesebb műtét, és csakis paraszolvencia nélkül lehet elkezdeni az egészségügy átalakítását. Arról is beszélt, hogy a negyedik hullámban tömeges felmondásra nem, de jelentős orvos- és ápolóhiányra kell készülniük. Sőt, azt is elmondta, hogy bár orvoskamarát az elmúlt két évben kihozták az árnyékból, van még mit tenni – írja a 24.hu.

A lap kérdésére, hogy sikerült-e a két évvel ezelőtti vállalásuk – miszerint jobbá akarják tenni az egészségügyet – ezt mondta:

Egyenesen válaszolva az eredeti kérdésre:  most az egészségügy rosszabb, mint amilyen a járvány előtt volt.

Egyszerre sok probléma hat egymásra. Hiányoznak orvosok és szakdolgozók, a járvány miatt elvezénylések vannak, torlódnak a várólisták, a jogviszonytörvény függőben lévő kérdései miatt bizonytalanok a kollégák. Ezeket próbáljuk mérni és jelezni. Legutóbb levelet is írtunk Kásler Miklósnak, kifejtettük az álláspontunkat a hálapénz megszüntetésének hatásairól, miután megkérdezte ezt tőlünk. Azt válaszoltuk, hogy az egészségügy nem most romlott el, csak most válik láthatóvá, hogy mennyire gyenge lábakon áll.

Majd arról beszélt, hogy az egészségügyben hozott törvény hatására tisztult a helyzetük, de ezáltal korábban rejtett konfliktusok és érdekellentétek is felszínre kerültek.

A jövedelmi viszonyok közötti szakadék például eddig csak sejthető volt, de most lett igazából nagyon látványos.

A hálapénz kivezetéséről elmondta, hogy nem  emiatt nem működik jól az egészségügy.

A hálapénz hiánya mutatja meg, mennyire rosszul működött eddig a rendszer, és hogy a betegek mások elől elvásárolva vehettek maguknak egy kicsivel jobb egészségügyet. A hálapénz kivezetését ahhoz hasonlítanám, mint amikor tiltott doppinggal telepumpált versenyzőtől elveszik a szereket, és úgy kellene hoznia az addigi szintet. És ahogy a dopping, a drog, úgy a hálapénz is rombolta a szervezetet.

Hozzátette:

Viszont tény, hogy a hálapénz ösztönözte az orvosokat, és így, hogy az már nincs, nem vállalnak több műtétet, ami a járvány alatt felduzzadt várólisták miatt drámai helyzeteket eredményez.

A negyedik hullámról értekezve elmondta, hogy tömeges felmondás az orvosok részéről nem várható, ennek fő oka pedig morális-etikai indíttatásokban keresendő, ugyanis nem hagyhatják magukra a betegeket. 

De a járványnak egyszer vége lesz, és ott lesz az orvostársadalom a közös sérelem birtokában.

Állást foglalt a kamara szakmai képviseletével kapcsolatban is. Elmondta, hogy jelenleg a járvány kezelésében és az egészségügyi ellátás szervezésében a szakmai kérdések nem eléggé érvényesülnek. Ahhoz, hogy ez megváltozzon, a kamarát beülől kell átalakítani, mert az hiába demokratikus, nem elég rugalmas és így nem tud igazodni a XXI. századi kihívásokhoz, igényekhez.

Forrás: 24.hu
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

jesz
ennyi marhaságot nem olvastam mostanában...ez az ember hogy került ilyen tisztségbe?..nem csodálom, ha menesztené a tagság ezt az egész bagázst...

A hálapénz továbbra is működik, csak óvatosan, alaposan körülnézve...egy nagy lófaszt vezettek ki, csak nem a hálapénzt.

(na jó, van néhány balfasz, akiknél több száz üres borítékot találtak...sajnálták kidobni? Akkor még szarevők is.)
Toller Béla
@Rockxy: Úgy van ! De ténylg nem a hálapénz mozgatta az eü-t, most már azok is látják, akik mindenfélét fantáziáltak erről korábban. Az eü úgy nem megy, ahogy van ! Állandóan a hülyék kezébe teszik le az irányítását !
mágnes
A hálapénz + szüntetésével nyíltan beismerték hogy az egészségügy eddig is fizetős volt.
Most hogy nem fizetős igy jól elérték nehogy megszakadjanak szegények a havi fixért .
Tisztelet a kevés kivételnek .
Hánynom kell az egésztől amúgy ,( nem kell odamennem sem ,elég ha rágondolok ) nembaj .

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.