A mezőhegyesi tangazdaságért felelős kormánybiztos szerint Magyarországnak függetlenségre kell törekednie, ezt pedig az energetikában, a pénzügyi szektorban és a tágan értelmezett élelmiszeriparban lehet elérni főként. Ő akár állami bevatkozást sem tart elképzelhetetlennek egy magyar élelmiszerlánc kialakításában.

Interjút adott a Portfoliónak Lázár János fideszes országgyűlési képviselő, korábbi miniszter, aki jelenleg a Hódmezővásárhely és Szeged közötti traim-train (vasút-villamos) felügyelete és más pozíciók mellett a mezőhegyesi tangazdaság fejlesztéséért felelős kormánybiztos. 

Patrióta fordulatot akar a kereskedelemben Lázár János

Fotó: Facebook/Lázár János

Lázár az interjúban – amelyet a Telex szemlézett – magát importellenesnek jellemezte, és azt mondta, a magyar államnak "akár állami beavatkozással is", de arra kell törekednie, hogy telejs magyar élelmiszerlánc legyen, amiben egymásra épül a magyar termelő, magyar felvásárló, magyar feldolgozó és a magyar kis- és nagykereskedő.

A lap azon felvetésére, hogy most is van olyan multinacionális hátterű kiskereskedelmi lánc, amely bejelentette, hogy kizárólag friss magyar húst értékesít, Lázár János úgy felelt, hogy "ez csak PR, naiv, aki elhiszi." Hozzátette, ezt valószínűleg egy diszkontlánc sosem engedi majd. Lázár hátrányosnak nevezte azt a helyzetet, hogy 30 évvel a rendszerváltás után sincs "magyar kézben és domináns pozícióban lévő élelmiszer diszkontlánc".

Emiatt emlegette föl, hogy szükség van egy "patrióta fordulatra" ezen a területen is, ami ellen szerinte könnyű populista szólamokat hozni, hogy akkor "kisebb lesz a boltban a választék", de ő úgy vélekedett, hogy egy ilyen fordulat bekövetkezte "nem azt eredményezi majd, hogy eltűnik a választék és drágább lesz az élelmiszer". 

Azt a hírt, hogy Jellinek Dániel beszállt az Auchanba, azt üdvözlendőnek tartja, de szerinte ez még kevés, ennél sokkal határozottabban kell előre menni.

Lázár – aki akár az állami beavatkozást is indokoltnak látná egy teljes magyar élelmiszerlánc kialakításában – azt ellenzi, hogy az elszabadult élelmiszerárakat a kormán felülről tartsa kordában. Szerinte ugyanis a piac működésébe "egy ponton túl beavatkozni nem szabad". 

Lázár az interjúban még kitért arra, hogy a következő évtizedekben a gáz és olajd helyett az édesvíz lesz a legfontosabb stratégiai kincs, de beszélt arról is, hogy 2023-tól kezdődhet agrárforrások felhasználásra, és az új vidékfejlesztési stratégiát is fölemlegette.

Forrás: portfolio.hu, telex.hu

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Béla333
"Patrióta fordulatot akar a kereskedelemben Lázár János"

Magyarán: a maffia a kereskedelemre is rátenné a ragacsos kezét.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Szevasztok
@Macskaszem: Ugy-e meghalad ez téged ,Feri aranyere ??
human
Tehát monopólium kiépítése zajlik. Aminek az lesz a következménye, hogy még kartellezni sem kell. Egyetlen fej fog diktálni a termelőknek.
kereső
Van két nagy "patrióta" élelmiszerbolt hálózat: COOP, CBA...én inkább a Spárban vásárolok. Olcsóbb,és jobb minőség.Ja, és Sparnak saját belföldi húsfeldolgozója van- nem cseh fagyasztottat árul.
Giovanni Alba
"Általánosságban elmondható, hogy a hazai kiskereskedelmi boltok polcain az élelmiszerek több mint kétharmada évek óta hazai áru - közölte a NAK az MTI-vel"
Napi.hu 2020. október 12
Január 11-től várják a beszállítók jelentkezését az élelmiszeripari vállalkozásokat támogató programra, amelyet tavaly decemberben hirdetett meg az Innovációs és Technológiai Minisztérium. György László gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár ennek kapcsán hangsúlyozta, hogy a kormány számára fontos az ágazat vállalkozásainak erősítése és fejlődésük biztosítása, hiszen csak így kerülhetnek megfizethető áru, jó minőségű, egészséges élelmiszerek a magyar családok asztalára.
A Válaszd a hazait! kampány nem pusztán arról szól, hogy vásárlóként részesítsük előnyben az itthon készült termékeket, hanem arról is, hogy legyenek olyan vállalkozásaink, amelyek képesek a vásárlóknak megfelelő minőséget versenyképes áron előállítani és bekerülni a kereskedelmi láncok polcaira is. A mostani program az eladók és a beszállítók összekapcsolásával épp ezt hivatott elősegíteni – mondta György László.
A beszállítók 2021. január 11. és február 28. között adhatják be jelentkezésüket, és szintén február 28-ig van lehetőségük regisztrálni a koordinátoroknak, azaz például a kiskereskedelmi láncoknak az elip.ifka.hu oldalon, ahol további információk is megtalálhatók a Élelmiszeripari Beszállító-fejlesztési Programról.
Akkor most az eltelt fél év nem hozott látható eredményt, vagy csak janó nem tud róla, vagy pedig (ez a valószínűbb) sokat akar a róka.
jesz
Hát most épp a sertéstenyésztők vannak szarban...tudom, ők nem a tenisz-szövetség, de rájuk is kellene valakinek figyelni...az is igaz, hogy 14 eu-országban pont ilyen szar a tenyésztők kilátása...
Nos?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.