Az elemzők szerint csúnyán benézte az inflációs folyamatokat a Magyra Nemzeti Bank (MNB), ezért, hogy mentse a menthetőt rég nem látott, akár egy százalékponttal is emelheti a kamatot kedden a Monetáris Tanács.

Orbán és Matolcsy "cicaharcának" az ország lett a vesztese – államcsőd közeli helyzet, mélypont és gazdasági kilátástalanság

Jelenleg 1,8 százalék a jegybanki alapkamat, ám szerdán ez várhatóan meghaladja a 2,5 százalékot, sőt közelíteni fog a három százalékhoz. Ilyen mértékű, vagy legalábbis ehhez hasonló jellegű monetáris szigorításra a 2008-as pénzügyi válság és államcsődközeli helyzet óta nem volt példa.

Hogy a 2008-as párhuzam nem teljesen légből kapott, arra Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke is utalt a Népszavának:

ő a 2007 körüli állapotokhoz hasonlította a jelenlegi világgazdasági folyamatokat.

Török Zoltán, a Raiffeisen bank elemzője 0,9 százalék körüli kamatemelésre számít. Ez lehet kicsivel több, akár 1 százalékpont feletti, vagy kisebb is, a lényeg az erőteljes üzene. 

Mélypont közelébe került a forint

A nyáron megkezdett jegybanki kamatemeléseknek köszönhetően a forint-euró árfolyam elbúcsúzott a 360-as szintektől, az árfolyam egészen 345-ig csökkent. Ám környező országok jegybankjainak kamatemelésivel a forint elvesztette vesztette relatív előnyét, az euró ára újra 360 forintos sávba emelkedett. 

Tovább rontott a helyzeten a vártnál sokkal rosszabb októberi inflációs adat, amikor is az árak 6,5 százalékkal emelkedtek. Az elemző szerint csak a benzinár befagyasztásának köszönhetően nem emelkedik 7 százalék fölé novemberben az éves árindex.

2010-ben 270 forint volt az euró ára, ami most kis híján 370 forintba kerül, vagyis 12 év alatt a forint az euróval szemben 35 százalékkal értékelődött le, ami jelentős értékvesztés a V3 tagállamok devizáival összevetve.

Magyarország bruttó hazai terméke az idei harmadik negyedévében a nyers, illetve a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint egyaránt 6,1 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Bár az adat továbbra is erőteljes gazdasági bővülést mutat, elmarad az elemzői várakozásoktól.

Végül az MNB monetáris tanácsa mai ülésén megint kamatot emelt. Szerdától a jelenleg 1,8 százalékos jegybanki alapkamat 0,3 százalékponttal, 2,1 százalékra emelkedik.

Ez június végétől sorrendben a hatodik monetáris szigorítás, amelyek eredményeként az MNB irányadó rátája több mint hat éve nem látott magas szintre ment fel.

A többi monetáris kondíció mértéke november 17-étől az alábbi:

az egy napra a kereskedelmi bankok által az MNB-nél elhelyezett betétek kamata: 1,15 százalék

az egynapos fedezett hitelek kamata: 3,05 százalék

az egyhetes fedezett hitelek kamata: 3,05 százalék.

A forint a kamatdöntés bejelentése előtt jelentősebb erősödésbe kezdett, s az euróval szembeni árfolyama közvetlenül 14 óra előtt már a 364 forinthoz közelített, miközben a napot még a 366-os szint körül kezdte, s napközben még afölé is ment. Ám a délután 2-kor bejelentett kamatdöntés eredményét – 30 bázispontos emelés 2,1 százalékosra – viszont a jelek szerint kevesellte a piac, mert a magyar fizetőeszköz zuhanórepülésbe kezdett.

Az euró ára másodpercek alatt 3 forinttal emelkedett a 366,8-es szint fölé. 

32 hozzászólásarrow_drop_down_circle

CsipkeRózsa
A híradók pedig tele vannak hurrá gazdasági helyzettel.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
CsipkeRózsa
A híradók pedig tele vannak hurrá gazdasági helyzettel.
Yoda69
@sgl: Az akkor kamu volt. Csak kupaklala lengette be, hogy bedontsek a forint arfolyamat.
A mostani sokkal veszelyesebb, mert egy 12 eves elcseszett gazdasagpolitika eredmenye.
Total eladosodott orszag, 20%-os inflacio, osszeomlott forint es raadasnak itt a felrekezelt jarvany, ami most ismet bedonti a gazdasagot.
orbannak annyi bune van a rovasan, hogy a hatralevo elete is keves, amit bortonben kell erte ulnie.
tudode
Na itt van a pacipimpi popója elásva azzal, hogy az egyeduralkodóvá lett fidess alapítók főcincére vigéckedik azzal, hogy ezt ad, azt ad, ahelyett, hogy felnőttnek tekintené a lakosságot, és a mindenáron való győzelem reményében osztogat/fosztogat azzal is, hogy
.
--- 800-900 milliárd forintnyi hitelt vett fel Magyarország 30 évre
www.youtube.com/watch?v=qpjNlaOWu7o
-------------------------
.
Majd, v mielőtt
.
------- Rekordösszegű hitelt vett fel a magyar állam
hvg.hu/gazdasag/20210914_rekordosszegu_adossag_magyar_allam
.
„”””A magyar állam minden idők legnagyobb egynapi új adósságkibocsátását végezte kedden az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) – írja a Portfolio.hu. A lap szerint mai árfolyamon 1258 milliárd forintnyi kötvényt bocsátottak ki.”””
-------------------------
.
----- -Azért nem jön az új EU-s pénz, mert nem bízik az EU a magyar jogállam működésében
www.szabadeuropa.hu/a/jogallamisag-jelentes-eu/31368657.html
-------------------------------
.
Pedig senki máson nem múlott az, hogy
.
LEGYEN BÉKE, SZABADSÁG, és EGYETÉRTÉS
.
2010-2014.kormany.hu/download/d/56/00000/politikai_nyilatkozat.pdf#!DocumentBrowse
.
Amely még a haszonélvezői számára sem adatott meg, saját magukra kiróva a bűntit
.
----- Tiborcztól Orbánig - a NER legnagyobb menekülései
hvg.hu/itthon/20180309_A_NER_legnagyobb_menekulesei
.
???
csak úgy....
@KisTehen: bocika,te olyan vagy mint a matolcsi bácsi szemei.
Nessy
@KisTehen: Ennyit értett meg az egészből?
Eladott Ország
Akkor baromira jól teljesítünk, és ezért lehet 13. havi nyugdíjat, nyugdíjprémiumot osztani, adót visszatéríteni, vagy egyszerűen marhára kell a kormánynak jövőre a győzelem, amiért minden áldozatra képes? Mert ha a második esetről van szó, akkor akár új kormány lesz, akár ez marad, mindenképpen ráfázunk. Miközben a kormány nem győzi verdesni a mellkasát a fantasztikus gazdasági teljesítményével, Matolcsy György igen harsány ordításba kezdett. Mintha ő nem látná azokat a varázslatos mutatókat, melyeket a kormány igen. Magyarország az EU pénze nélkül ma sehol se lenne, bár most sincs túl messze. Nem értük utol Ausztriát sőt, már Szlovákia és egyes dolgokban Románia is lehagyott bennünket. Pedig pénz az volt bőséggel, 2020-ig 16. 500 milliárd forintot fordíthatott a kormány különböző beruházások megvalósítására.
rokker33
@sgl: 14:21 haha 2011 óta allamcsőd közeli helyzetben vagyunk az ellenzéki média szerint, de mikor 2008 ban világválság volt, akkor a gyurcsótány féreg elmenekült!! Ha nincs Bajnai Gordon és Orbán, akkor Gyurcsány csődbe viszi az országot!most stabil a helyzet, hát vissza tért és a háttérben parancsol!
rokker33
Haha 2011 óta államcsőd közeli helyzetben vagyunk az ellenzéki média szerint, de mikor 2008 ban világválság volt, akkor a gyurcsótány féreg elmenekült!! Ha nincs Bajnai Gordon és Orbán, akkor Gyurcsány csődbe viszi az országot!Most stabil a helyzet, hát vissza tért és a háttérben parancsol!
csak úgy....
@KisTehen: csak gondolj a titkosított kölcsönökre,amik miatt a te bocid bociját is fejni fogják.. :)
jesz
Matolcsy nem tévedhet...ha igaz lenne, amivel ijesztget, akkor már ott ballagna az út szélén, hátán a hamubasült pogácsa, Orbán által valagbarúgva.
csak úgy....
@KisTehen: ti gyurcsányozással tesztelitek az emlékezö tehetségeteket? :)
valószínü,hogy azért titkosították a kínai kölcsönöket,hogy ne járjanak úgy,hogy nem kapnak további hiteleket..
én agyonvágnám a zasszonyt ha így bánna a konyhapénzel..
Németh István
Ha valamit a moslék ellenség nem ért, és kibaszatos irigy minden a nemzet érdekében történt eredményességre, azonnal aljas lázításba kezd, olyan moslék eszközökkel amelyek látszatra meg fogják az emberek fantáziáját, és valóban zavart kelt! DE AMIKOR A TÉNYEKKEL SZEMBESÜLNEK a polgárok akkor veszik észre, hogy a csőcselék a nemzetet kilopni akaró moslékok ármánykodása zajlik a hazugságok és az aljas állítások által! Ez időt ad nekik az újabb és újabb támadások és aljasságok előkészítésére! Ezt kell látni és azt értékelni hogy hol tartunk ma és most és hol tartottunk 2010-ig a nemzetet szétlopó csőcselék karmai közt! ÁMEN!@csak úgy...: @KisTehen: @jesz: MOSLÉKOCSKÁK!!! veszitek az adást!?!
Eladott Ország
@rokker33: @KisTehen: @Németh István: Orbán nem kérjük az EU-s hitelt, csak a vissza nem térítendő támogatásra tartunk igényt. Az igazság az hogy a kormány a kínai hitelt választotta. De a kínai és az orosz hitel az kell jó magas kamatért igaz, te alávaló féreg, rohadt bűnöző és politikai prostituált román cigány!
scontent.fbud10-1.fna.fbcdn.net/v/t1.6435-9/179853088_503497854348273_6061224409878297141_n.png?_nc_cat=108&ccb=1-5&_nc_sid=9267fe&_nc_ohc=m61aw6BnSzQAX_ALhlV&_nc_ht=scontent.fbud10-1.fna&oh=8a9fb3ae47044d44f5416c0fc2651249&oe=61B7810F
RonaGyuri
megszoktuk az együttműködésük is sokba került nekünk! =))
justhpeter
Akárki fog kormányra kerülni ezt az eszement állapotot kapja.
Logogrif
@Németh István: Pistike a'la bagyula bujkálunk megint...? ..bottom burp...Ugye érthető ?!
Logogrif
@Németh István: Pistike ! Bujkálunk ? chawbacon !
Gyurka80
@CsipkeRózsa: Amikor száguldott a pannon puma böszmeferi idejében, utána államcsőd lett!
csak úgy....
@Gyurka80: van aki az egyik veséjét adja el,hogy pénzhez jusson,van aki a nyakáról a tököt..
miért nem mesélsz valami pozitívat viktorról ? -pedíg ráférne...
colibri
@Németh István: Mondanám, hogy máma már ne igyál többet, de az az igazság, hogy neked nem kell ahhoz inni, hogy baromságokat beszélj/írj! Te a tipikus esete vagy annak, aki meg van botránkozva, hogy mindenki szembejön az autópályán!
Másik portált kellene keresned, itt baromira kilógsz a sorból!
csak úgy....
@colibri: a fidesz mentségére szolgáljon,hogy a gyuszi pistinek nem ök vették el az eszét! -mikor belehabarodott orbánba ,már nem volt normális.
@colibri: ne küld el,sordísznek jó lesz.. :)
Istenakinincsen
@rokker33: ma, 15:23
Világválság???...hmmm.Nem jött be nem láttad?Nem hozta az elvárt eredményeket.
Világjárvány?...nna ez már majdnem bejött.Óriási kasszasiker,de még nem elég.
Minden kell.Minden a miénk legyen!...Csináljunk most energiaválságot!Az tutti befutó,mert mindenki függő.
Mi lesz a következő?Tudod már a jövő heti lottószámokat?,Mert a mol vezér már két hete tudta,hogy most kell eladni a részvényeket...mielőtt a kurmány befagyasztja az árakat.
verőce21
Most kell mol-t venni! Örökké nem tart a moratórium, nem lehet tartósan szembe menni a piaccal...
csak úgy....
@verőce21: ma meg,- most szép lenni katonának,mert orbánnak verbúválnak...)
Németh István
a matolcsi féle szemétkedésnek az lesz a vége, hogy az Orbán Viktor a kezét lecseréli, az érdemtelenné vált faszi mehet a bús picsába! A matolcsi ne akarja feltalálni a spanyolviaszt, még akkor se, ha sokat tudhat, DE NAGYON NEM ELEGET ahhoz, hogy átlássa a történések ok-okozati összetevőit! És menjen a büdös picsába bankvilág abszolút uralkodási, hatalmi vágyának kiszolgálása végett - amivel a nemzetnek is csak kárt okoz! PONYEMÁJ???
telegdilaci
@CsipkeRózsa: Hol van most a Legbutább hatökör,Kósa és Kövér elvtárs,amikor a 2010-es kormányváltáskor,habzó pofával szajkózták,hogy a Görögországhoz,hasonló csődközeli helyzetben vették át a kormányzást,azonnal,bezuhant a Forint -Euró árfolyam,többszörösét kell vissza fizetniük az Ő butaságaik miatt,a Deviza hiteleseknek,hol vannak most,ha ők vitték csődbe az Országot az rendben van?amit 2010-ben hablatyoltak az csupa hazugság,lejárató Propaganda volt!
telegdilaci
Én még nagyon jól emlékszem igaz még ellenzékben,egy Orbán beszédre amikor azt harsogta,annak a Miniszterelnöknek,akinek a kormányzása alatt,300-Ft-fölé megy a forint Euró árfolyam annak a Miniszterelnöknek,le kell mondani,mennyi is volt ez az arány 2010-ben,265-FT és most 367-FT! és a Miniszterelnök még most ennek ellenére 10-évre tervez!
ómió
Ugyan, hazudjatok már "államcsőd közeli helyzetet", efftársak!
Lepényleső
Ez nem cicaharc,ez a cirkusz a népnek,hogy a lényegre ne figyeljenek,-
miközben ők mindahányan vannak minket gátlás nélkül kizsebeljenek?
inhuman
Egy ország vezetésében egyik sem ért semmihez - a két dilettáns (meg a karót nyelt Varga - ő a leggecibb!), ezek hárman teszik tönkre Magyarországot - TÖRTÉNELMI A BŰNŰK!

SOSEM FELEJTJÜK EL NEKTEK !!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.