Az uniós joggal ellentétesnek mondta ki a Stop Soros törvénycsomag több rendelkezését az Európai Bíróság. A vitatott jogszabályt 2018 nyarán fogadta el a magyar parlament, számos hazai és nemzetközi szervezet tiltakozása mellett – írja a HVG.

Hatalmas pofont kaptak Orbánék az EU-tól – Ellentétes az uniós joggal a Stop Soros
Forrás: YouTube

A Stop Soros törvény tulajdonképpen lehetetlenné tette a menedékkérelmek beadását azok számára, akik egy biztonságos harmadik országból érkeztek.

A magyar jogalkotó által kreált biztonságos tranzitország kifejezésről más ítéleteiben már megállapított az Európai Bíróság, hogy ellentétes az európai és a nemzetközi joggal is, erre hivatkozással nem lehet elutasítani azt, hogy egy menedékkérelmet elbíráljanak. A másik vitatott pont a menedékkérőknek történő segítségnyújtás kriminalizálása volt, amivel azt akarta megakadályozni, az Orbán-kormány, hogy a civil szervezetek képviselői kapcsolatba lépjenek a menedékkérőkkel és jogaikról tájékoztatást adjanak nekik, segítsék őket a menekültügyi eljárás során, ismertessék velük a lehetőségeiket. A Stop Soros ugyanis tiltotta ezen szervezeteknek, hogy kapcsolatot alakítsanak ki olyanokkal, akik egy “biztonságos tranzitországon” keresztül érkeztek a magyar határhoz.

Ugyancsak az uniós joggal összeférhetetlen a civil szervezetek tevékenységének korlátozása. Az ítéletben ez szerepel:

E szabályozás korlátozza egyrészt a nemzetközi védelmet kérelmező személyekkel való találkozás, és a velük való kommunikáció jogát és másrészt a menedékkérő számára biztosított azon jog tényleges érvényesülését, hogy saját költségén jogi vagy egyéb tanácsadóval konzultálhasson.

A bíróság megállapította, hogy az ilyen korlátozás nem igazolható a magyar jogalkotó által hivatkozott célokkal, nevezetesen a menedékjogi eljárás visszaélésszerű igénybevételéhez nyújtott segítség és a megtévesztésen alapuló, jogellenes bevándorlás elleni küzdelemmel.

Azóta Magyarország már módosította, de ha lehet, még szigorúbb tette a menekültügyi eljárást. A kérelmezőnek ugyanis egy külképviseleten kell először egy előszűrésen átesnie, ahol megállapítják, van-e esély arra, hogy menedéket kapjon. Amennyiben igen, akkor az érintett beutazhat Magyarországra.

Ez az eljárás lehetetlenné teszi, hogy a határon adják be a menedékkérelmet, emiatt az Európai Bizottság már megindította Magyarországgal szemben a kötelezettségszegési eljárást.

Forrás: HVG
Címlapkép: TV2

18 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Csizmás Kond
" A Stop Soros törvény tulajdonképpen lehetetlenné tette a menedékkérelmek beadását azok számára, akik egy biztonságos harmadik országból érkeztek."
az agybaj az nagy baj. Biztonságos országból nem kell menekülni, de ha mégis át akar települni akkor azt abban a formában kérje ne az agybajos vén szaros ideológiája szerint.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
justhpeter
@Eladott Ország: A Birkamenet 2014-ben benne volt a teljes kormányprogram, mert a hívek ma is bégetnek ugyanúgy. Lásd Birkamenet 2021.
ómió
De a "visszakéz-pofon" se volt semmi: "tiszteletben tartják" az anarcholiburnyák "döntést", ám ők - nyilván "antidemokratikusan" - a magyar választók akaratát hajtják végre!
Lepényleső
...majd kifizetjük mi adózók a különböző büntetéseket,kártérítéseket ahogy eddig is tettük,
a bűnt el nem mi követtük,de a bánság vétkei sorát mindig fizettük,- a bánt ennek okán is üdvözöljük?
teuton57
@ómió: Olvasni mikor tanulsz meg EFFTARS??? A "visszakezpofonra" tarkonvagas jött az EU-tol, meginditottak a kötelezettsegszegesi eljarast, ebben az ügyben IS!!! Ki fogja es miböl a büntetest es eljarasi költsegeket, ügyvedeket kifizetni??? Nem aggodsz, hogy a te penzedböl megy es a bevakart baromsagaidert nem fogsz ezentul semmit kapni???

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.