Újra leállították a műtétek jó részét és a daganatos emberek szűrését. Mindkettő hosszabb távú károkat okoz, csak ezek mértéke titkos Magyarországon. Az biztos, hogy már most lényegesen több műtétre várnak a magyarok, mint májusban, a legutolsó műtétistop-intézkedéscsomag végén – számol be róla a Szabad Európa.

Tragédia az egészségügyben – egyes műtéteket már 2024-re toltak Káslerék
Címlapkép: Pixabay

Pár napja az állam újra elrendelte, hogy a koronavírusosok ellátása érdekében minden halasztható műtétet el kell napolni november 15-től.

Pontosabban az újra elszabadult járvány annyira megterhelheti a kórházakat, hogy nem fogják tudni ellátni ilyen jellegű feladataikat.

Ha valahol jut idő halasztható műtétre, nem tilos megcsinálni

- mondta el Ficzere Andrea, a Magyar Kórházszövetség elnöke az Infostartnak.

Minden halasztható műtétnek minősül, ami nem daganatos beteg műtétje vagy sürgősségi műtét. Az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) levele alapjánpedig az egészségügyi dolgozóknak empatikusan és megfelelő hangvétellel kell tájékoztatniuk a műtét lemondásáról az érintett betegeket.

Tragédia az egészségügyben – egyes műtéteket már 2024-re toltak Káslerék

Kép: Szabad Európa

Az előző körös, tavaly novemberi műtéti halasztások idén májusig tartottak. Akkor nagyjából 35 ezren várakoztak különböző műtétekre, a legtöbben szürkehályog-műtétre, térdprotézisre, csípőprotézisre. Most is hasonló a helyzet, csak már 49 ezer magyar vár műtétre a várólistákon.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) korábban többször felvetette, hogy társadalmi vita alapján kellene eldöntenie az országnak, mennyire lehet etikusan leállítani az egészségügyet a járvány alatt.

Ha ugyanis a koronavírusos betegek ellátása az elsődleges bármely életkorban, bármilyen kísérőbetegséggel, azzal súlyos károkat okozunk a többi betegnek és az ellátórendszernek. Az állam tudja is, nagyjából mekkorák lehetnek ezek a károk, csak Magyarországon tilos elárulni ezeket az adatokat, még az orvosok vagy a szakmai szervezetek sem tudhatnak róla.

Az öt legkeresettebb beavatkozás között a szürkehályog levétele áll az élen, ami egy gyors és egyszerű rutinműtét. A protézisműtétek viszont már jellemzően nem azok.

Tragédia az egészségügyben – egyes műtéteket már 2024-re toltak Káslerék

Kép: Szabad Európa

Csaknem másfélszer annyian lettek viszont például a gerincbajosok. Összesen 1402-en várnak gerincdeformitás miatti műtétükre, így jelentősen megnőtt a várakozási idő, nagyjából másfél évre. Térdprotézisre májusban még csak durván hétezren vártak, mostanra kilencezren.

Az is látszik, hogy jelenleg a főbb műtéti típusoknál lényegesen megnőtt az átlagos várakozási idő az elmúlt félév megvalósult műtéteihez képest.

Tragédia az egészségügyben – egyes műtéteket már 2024-re toltak Káslerék

Kép: Szabad Európa

A protézisműtétek időzítéséről a Magyar Ortopédiai társaság a következőket írja:

Minden beteg másképp viseli el a fájdalmat és a mozgás beszűkülését, egyénileg változóak az életminőséggel szemben támasztott igények is. Döntő szerepe van tehát a műtét időpontjának megválasztásában a tűrőképességnek. ... A betegek rendszerint néhány hét vagy hónap múlva kerülnek műtétre, koruk, panaszaik súlyossága és egyéb tényezők függvényében.

A megvalósult műtétek persze azért is jöhetnek hamarabb, mint a tervezett várakozási idő, mert egyes várólistás betegek meghalhatnak közben, mások megcsináltathatják magánúton vagy átkérhetik magukat máshova, ahol rövidebb a várólista.

Ha még műtét előtt meghal a várólistáról valaki, az nem jelenti azt, hogy az elmaradt műtétnek biztosan köze volt a beteg halálához.

A zalaegerszegi Szent Rafael kórházban két év múlva lesz esedékes egy most várólistára kerülő, térdprotézisre szoruló beteg műtétje

Ezek ugyanis átlagos várólisták, de az országban nem egyenlően oszlanak el a különböző beavatkozások. Van, ahol lényegesen többet kell várni ugyanarra a beavatkozásra.

Tragédia az egészségügyben – egyes műtéteket már 2024-re toltak Káslerék
Kép: Szabad Európa 

Mindezek az állami egészségügy várólistás számai. Azaz ha valaki ki tudja fizetni, akár holnap is megműthetik a magánszolgáltatóknál, de a betegek nagy többségének várhatóan nem lesz ilyesmire pénze.

Sokaknak iszonyú kínokat jelent a műtét elhalasztása, amitől a személyiségük is megváltozhat vagy maradandó egészségkárosodások érhetik.

Bár az állami szabály szerint muszáj ellátni azt, akinek maradandó károsodása lenne a műtét elhalasztása miatt, az ilyesmit ritkán lehet pontosan megállapítani. Azaz sokszor csak akkor derül ki a maradandó baj, amikor már bekövetkezett.

Forrás: Szabad Európa 
Címlapkép: Pixabay

29 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
KisTehen
az oltatlanok is megfizetik a hülyeségük árát
Nessy
Milyen szerencse, hogy nálunk a betegellátás rendben működik,van gép, van személyzet. Senkit nem ér hátrány a járvány miatt! Az adatok természetesen titkosítva!
justhpeter
@Nessy: Ennak a Kásler tatának agyműtétet kellene előjegyeztetni, de ráénrne 2042-re, rontani úgysem lehetne rajta.
colibri
Ha csak ezt, az utobbi két éve tartó egészségügyi cunamit Kásler megussza, akkor Magyarországon nem marad normális jövőkép, a nép megérdemli sorsát!
rokker33
Köszönjük szépen vírustagadó barmok! Ha most mindenki belenne oltva, akkor sokkal kevesebb ágyra lenne szükség, hisz már otthon is kitudna gyógyulni a covidos beteg biztonságos körülmények között! Inkább nem oltatja be magát a barom és kínlódik a kórházban másik betegtől meg elveszi a helyet!
Pálinkás Pál
@division: nem...ezt ti értétek el szaros covid nácik ,a gyógyíthatatlan vénemberek miatt ,...ocsmány férgek vagytok, remélem elintéznek titeket egy életre... egyébként a cikk egy demagóg, legalább annyira mint a múltkori,hazug ribanc által közölt hazudozás az intenzív kalandjáról a torokfájás miatt...@rokker33: még igazad is lenne ,ha nem az oltottak lennének lassan többen a kórházakban...mit gondolsz miért nem publikus a lista??? elmondom neked, mert a proszektura is tele az oltott öregekkel...
inhuman
"Semjén Zsolt szerint a magyar egészségügy példaértékű lehet külföldön"

Maaaaaargit!
Németh István
Mongyuk! nem kellet vóna a moslék mszp-szdsz kormánynak tönkretenni az egészségügyet, el- üldözni az orvosokat, haszonlesés okán eladni és bezárni eü. intézményeket! Nem gondoljátok polgártársaim!? Gyűjjön má meg az eszetek! ha lehetséges!
simmering73
@Németh István: Szépen megfogalmaztad mit csinál a 11 éve regnáló moslék fidesz-kdnp kormányod. Lenullázta az egészségügyet, sőt az egész országot. Gyökér
csipetke
@Németh István: 07:15 Nálad igen nagy a baj.Azé' orvosnak mutasd meg magad,már ha találsz. Minden szavaddal az impotens orbán kormányról írtál. Mikor mentek el innen az orvosok,szakdolgozók tömegesen?Az orbán kormány alatt. Nem védem Gyurcsányt,nem is szorul rá,de az ő regnálása alatt volt ugyan 300 ft-os vizitdíj, de voltak orvosok,volt szakszemélyzet,és nem volt kilométeres várólista. (most szívesen fizetnénk ezer ft vizitdíjat is,ha lenne orvos,és szakdolgozók9 Nem Gyurcsány alatt mentek külföldre az orvosok,hanem orbán alatt,aki szórta a pénzt a puccos,tökfelesleges stadionokra,öntötte át a pénzt zsákszámra a külhoniaknak,száz és százmilliárdokat [email protected] el mindenféle felesleges látványberuházásra,ahelyett,hogy tisztességes béremelést adott volna az egészségügyi szakdolgozóknak. Sőt,orbán még a beígért jövő évi 30%-os béremelésükön is alkudozik,mert csak 21%-ot fognak kapni.
Ezt a katyvaszt,ami most van az eü-ben,ezt orbán generálta,tökfelesleges az oltatlanokat okolni kizárólag,mert tele vannak a kórházak az oltottakkal. Nagyon-nagyon sok ember fog meghalni ellátatlanság miatt,az orbán kormány miatt,illetve orbán miatt,merthogy ő maga a kormány,egyszemélyes kormányzás folyik,mint az átkosban. Nem jutnak orvoshoz a daganatos betegek,és a többi orvosra szoruló,mert nincs aki ellássa őket.Rajtad szemellenző van,mint a lovakon,és előtted a felirat lebeg.-"Csak a fidesz!" Na most imádkozhatsz,hogy ne legyél beteg,és ne kerülj kórházba,mert lehet hogy ott pusztulsz majd meg..
verőce21
Úgy kitekerné a nyakatokat az euró is, ha bevezetnék Mo.-on, hogy levegőt se kapnátok!
Az pedig az euro-covid lenne!
Németh István
@csipetke: kedves csiperke gomba, mert az orvosok voltak azok akik teljesen tönkretéve remélték, hogy ha kimennek ugrásszerűen nő a jövedelmük! Nem volt türelmük megvárni, hogy egy tönkretett ország ismét talpra álljon! ehhez sajnos évek kellenek amit a tróger moslékok semmi pillanat alatt tönkre tettek! Te ezt nem tudod? ha az agyadból kivágtak amolyan cikkeket nem csodálkozom! Ma már egyre többen jönnek vissza csiperke! Agyad > semmi! nagy volt a kivágás!
Németh István
@verőce21: ez tökéletesen igaz! Ezért is kell az Orbán Viktornak a matolcsi valagát megbillentenie, hogy ne a nemzet ellen és a bankvilág moslék igyekezetét kiszolgálva tüsténkedjen>> HANEM a MAGYAR NEMZET érdekeinek, a polgárok érdekeinek, megfelelően tevékenykedjen! Ha kell, akkor a kezét minősítse át, mert a matolcsi egy veszélyes tetűvé avanzsált!
Németh István
@simmering73: @csipetke: A polgárság fogalmába ha normálisak lennétek bele tartozhatnátok! DE mert nem vagytok normális polgárok de vagytok, léteztek mint valami ocsmány féreg így a minősítésetek csak az állat lehet!
Azt képtelenek vagytok felfogni és látni, hogy az egészségügy fejődik úgy hogy soha az életben eddig! a dolgozóktól az intézményekig gyarapodnak >> a moslék gyurcsány-bajnai eladta, lebontotta, felszámolta a kórházak eü. intézmények egész sorát, ellehetetlenítette a dolgozókat gyakorlatilag elüldözte nem volt járvány!!! Aztán amikor az Orbán KORMÁNY elkezdett helyzet javítani >> a csődbe lökött ország szintjéről, akkor jött a járvány a többi moslék rabló és nemzetkiárusító folyamat felszámolásával - hogy próbálja megalapozni a nemzet fennmaradá-sának a lehetőségét! A polgárok életvitelének jobbítása napirendi feladat volt, lett és ma is az!
Nos megveszekedett baromkáim, ti nem tartoztok a polgárok nemes szintjéhez, ti egy moslék állatfaj vagytok, úgy hogy nem is fecsérelem értetlen agyatok fejlesztő igyekezetére a nemes gondolatiságom! nyasdgem -turul! ajadékok!
Szevasztok
Oltatlanokat nem szabadna fogadni, majd ha sorra kerülnek és fizessék az ellátást.
Nessy
@Németh István:Magának ez a goromba, alpári, Bayer Zsolt szintű szövegírás ad némi örömöt? Ha valóban "polgári nevelést" kapott volna, ilyen szöveg eszébe sem jutna, pláne nem írná le, mert már gyerekkorában tanult volna otthon jó modort, és illemet! A tisztességes viselkedést otthon tanulja a gyermek, nem egyetemi tantárgy! Úgy mellékesen a tudatos valótlan állításához intelligencia szükségeltetik, hogy ne kapják rajta már az első mondat után!
ómió
Na, ugye! "Tiszta efftársi haszon" lett, hogy Böszme efftárs egy tucat kórházat bezáratott!
kereső
@Németh István: 08:27. Csak úgy "polgáriasan"- a "csipetke", az egy levesbetét tészta., és nem "csiperke gomba". Ennyit azért fel kéne tudni fogni- nagyeszű.
Németh István
@kereső: hi-hi-hi rájöttél? Gondolom tudományos alapon! A csipetkét szeretem, a csiperkét utálom! az írás meg nem elírás! A csiperkének életösztöne van DE MINEK!? hi-hi-hi!
csak úgy....
hurrá! magyarországon van egy új ellenség ,még pedíg az oltatlanok! :)
division
@Pálinkás Pál: Indult a melód a szokásos időpontban? Egy komment hány forint? Persze így névtelenül megéri jó pénzért égetni magadat, úgysem tudja senki ki vagy. Nézd már meg, kinek a hozzászólását díjazzák többen, annyit elárulok, nem a te nácizós előre megírt butaságodat. Ma lesz a kormány bejelentés, remélem lesz ismét miért dühöngened jó pénzért:-))
Macskaszem
@ómió: Te [email protected], a kórház épület nem gyógyított még meg senkit. Ahogy a raktárban porosodó lélegeztetőgép sem, ha nincs hozzá orvos meg ápoló.
ómió
@Macskaszem: Csak nem rohamod van, bolsiék fajkreténje!? A kórházépület nem gyógyított meg senkit? Ne mondd! És a működő kórház se gyógyított, amit anno Böszme efftársad bezáratott? Így kell hazudnotok? Netán csak, amióta bezáratta őket, azóta nem gyógyítanak meg senkit? Annyira súlyos az eseted, hogy képtelen vagy kitalálni ebből a "labirintusból"?
csipetke
@Németh István: 08:27 Te nem vagy normális..Azt írod,hogy az orvosok nem várták ki,hogy az ország talpraálljon,és ezért mentek ki. Mégis mikorra várjuk a talpraállást?Nem veszed észre,hogy orbán lekormányozta az országot a béka segge alá?Erre telt a tehetségéből 12 év alatt.Meddig várjanak az emberek,mikor lesz itt jólét?Meg hogy orbán ismét beígérte,hogy 10 év alatt utolérjük a nyugatot. Vagy ennyire infantilis vagy,és még hiszel a mesékben?Majd kiadják kötve-fűzve, Orbán válogatott meséi -címen.Bár lehet,hogy 20-25 év alatt beérnénk a nyugatot,abban az esetben,ha a "Nyugat" ez alatt az idő alatt semmit,és sehova nem fejlődik,és orbán végre elhúz a büdösfrancba, hogy tényleg elkezdődjön valami fejlődés,mert amíg a maffiakormányt itt eszi a fene a nyakunkon,addig csak az ígéretek lesznek,és a további lopás.
csipetke
@Németh István: 08:50 Most olvasom,hogy minket nevezel féregnek,és állatoknak?Te idióta! Először is hasznos lenne,ha megtanulnál helyesen írni,mert így bizony mindenhol csak egy tanulatlan baromnak néznek,aki életében nem olvasott el egy könyvet se.Másrészt az is hasznos lenne a számodra,ha a hírtv,és a pestitv helyett néha néznél mást is,hogy eljusson az agyadig a valóság.Azt se értem,hogy miért itt írogatsz idióta dolgokat,ahelyett,hogy egy orbánt dicsőítő oldalon nyalnád a gazdád seggét..Ne válaszolj,mert nem tudok mit kezdeni a debilekkel
csak úgy....
@csipetke: ez egy elmebeteg,ne vegyél töle semmit komojan!
Macskaszem
@ómió: Gyurcsány óta a gazdád több ezer orvost meg ápolót elüldözött, még tavaly a járvány kellős közepén is. Nem kéne már így 12 év uralkodás után is Ferire kenni a saját szarotokat.
ómió
@Macskaszem: Ki "üldözött el" orvosokat, ápolókat, idiótája!? Aki duplájára emelte a fizetésüket? Az meg, aki kórházbezárási hullámot levezényelve - mint Böszme gazdád - lenyult tőlük egy havi fizetést, az meg, ugye, "visszavonzotta" őket? Elmeorvos látott már téged?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.