Közös közleményt adtak ki az ellenzéki pártok azzal kapcsolatban, hogy nemrég a Parlament elfogadott egy törvénymódosítást, amely lényegében változtatja meg Magyarországon a lakóhely fogalmát.

Az ellenzéki pártok az Alkotmánybírósághoz fordulnak, mert szerintük a Fidesz el akarja csalni a választásokat

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A jövőben eszerint nem kell ténylegesen azon a címen élnie annak, aki valahol lakóhelyet létesít. A lakóhely egyfajta kapcsolattartási címmé degradálódik, az ottélés mellett csak egy vélelem szól majd. Amint arról kedden beszámoltunk, a módosító a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) és a Political Capital szerint az eddigieknél is szélesebb kapukat nyithat a voksturizmus előtt. A kormány szerint ugyanakkor a „törvénymódosításnak a választójoghoz semmi köze, a választási jogszabályok nem módosultak. Magyarországon ma közel kétmillió ember nem az állandó lakcíme szerinti lakhelyen él, mert például lakást bérel, vagy a szüleihez van bejelentve. Őket mentesíti a törvény a büntetés alól.”

Az ellenzéki pártok közül a DK, az MSZP, a Párbeszéd, a Momentum, az LMP, a Jobbik és a Párbeszéd az MMM-mozgalommal kiegészülve azt írja csütörtöki, közös közleményében: a mostani módosítás egyrészt azzal a veszéllyel jár, hogy a 2022. évi országgyűlési választáson tömegessé válik az a 2018-ban már megtapasztalt jelenség, miszerint egy-egy romos ingatlanba tucatszám jelentenek be ténylegesen nem Magyarországon élő magyar állampolgárokat.

Így folytatják: „a törvénymódosítás annak is megnyitja az utat, hogy a jövő évi választást megelőzően országon belül a “billegő”, kétesélyes egyéni választókerületekbe jelentkezzenek át Magyarországon élő választópolgárok. Mindkét lehetőség megnyitja az utat egy-egy választókerület választási eredményének tudatos eltérítésére, azaz áttételesen a választás kimenetelének befolyásolására. Egyértelműnek tűnik, hogy a kormánypártok komolyan megijedtek az egységes ellenzék várható választási győzelmétől, és most ilyen jogi trükközéssel akarnak megágyazni annak, hogy választási csalással tarthassák meg a hatalmukat.”

Emiatt az ellenzék miniszterelnök-jelöltje és a közös listát állító ellenzéki pártok az Alkotmánybírósághoz fordulnak, hogy a testület vizsgálja felül a fiktív lakóhelyek létesítését legalizáló törvényt, és a kifogásolt rendelkezéseket semmisítse meg.

Forrás: MTI

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
csak úgy....
csalás nélkül a fidesz létezni sem tudna...,na meg birkák és bocik nélkül! :)
ómió
Dugógeri efftárs főpolgivá választásakor, mintha nem "fordultatok" volna sehova, efftársak!
verőce21
Ezt nevezik a bridzs-ben impassznak!

A valasztást meg meg kell nyernie a Fidesznek nagy fölénnyel! Ha csalni próbálnak lecsapni rájuk! Mindenre fel kell készülnünk...!
Gyurka80
@csak úgy...: Választási csalásban a szocik a profik, lásd láncszavazás, bajai videó!
csak úgy....
@Gyurka80: na itt a másik hülye! különben leszarom a szocikat..

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.