Ha még csak egy-egy napra lenne kiugró a benzinár, Orbán szerint ki lehetne bírni valahogy. Miután viszont a szakértők azt mondták, hogy még több hétig vagy akár hónapokig magas lesz a benzinár, korrigálnia kellett a kormánynak – tette hozzá a kormányfő. Már csak azért is, mert a magas benzinár „akkor is bekopog a lakásba”, ha valakinek nincs autója, hiszen például az élelmiszerárakon is meglátszik – közölte Orbán.

Messze 80 százalék fölött van azoknak az aránya, akik támogatják az üzemanyagár csökkentését

- jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

A kormányfő elmondta: "vívunk egy politikai küzdelmet a baloldallal a rezsicsökkentés ügyében", ez egészült most ki a benzinár kérdésével. A benzinár meghatározását eddig a piacra bízták, és ugyan a legjobb, ha a kormánynak nem kell beavatkoznia, de van helyzet, amikor kell – magyarázta.

Úgy vélte, "azt nem lehet tétlenül nézni, hogy egyszer csak az árak az égbe mennek", és ha minden szakértő szerint az árak több hétig, talán egy-két hónapig is magasak lesznek, akkor reagálni kell. Mert a magas üzemanyagár nemcsak a gépjárművek üzemeltetésének a költségét növeli meg, hanem beépül az árakba – mutatott rá.

Közölte: ha rendkívüli helyzet van, akkor nem óvatoskodni kell. Kiszámolták, hogy mi az, amit még a szereplők ki fognak bírni, úgy látták, ez a 480 forint, és "ott behúztuk a féket".

Orbán Viktor: "Ilyenkor nem gatyázni kell, hanem vágni"

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Orbán azt a szakmai műhelytitkot is megosztotta a hallgatósággal, hogy a kormányban vita folyt a benzinár szabályozásáról, de mint fogalmazott, „ilyenkor nem kell gatyázni”, ha rendkívüli helyzet van, akkor – mint az orvosok szokták – vágni kell, be kell avatkozni.

Én úgy voltam vele, ha vágunk, akkor vágjunk rendesen

– mondta, és kiszámolták, mennyit bírnak ki a piaci szereplők. Így jött ki a 480 forintos ár.

Mint minden döntés után, most is azonnal begyűjtötték a véleményeket, és Orbán szerint 80 százalék feletti az intézkedés támogatottsága.

Orbán Viktor szerint a baloldal mindig is azt követelte, hogy piaci rezsiárak legyenek. "Mi azt mondjuk, hogy a háztartások létfenntartásához tartozó körben ne legyenek piaci árak, hanem fix ár legyen", az üzemanyagnál pedig, amikor a piac nem tudja megoldani a problémákat, akkor avatkozzanak be, tudván, hogy ez csak átmeneti jellegű beavatkozás lehet – mondta.

Forrás: Telex.hu, MTI

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd

26 hozzászólásarrow_drop_down_circle

134.bátor
Mintha hülye lenne,ès nem èrtenè... már megint harcol...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
134.bátor
Mintha hülye lenne,ès nem èrtenè... már megint harcol...
csak úgy....
viki, csak a hívei hályogos szemében egy zseni! :)
RonaGyuri
Mi van dagi a környezetben is már csak 80%??? =))
Rizikó
Regisztráljanak azok, akik szerint nem kéne megfékezni a benzin áremeléseket. Ők kapnának egy igazolványt, amivel jóval drágábban tankolhatnának. Ez minden érintettet megnyugtatna!
Rizikó
@KisTehen: Kimondottan frappáns elképzelés! Nevezhetjük a vállalkozók hasznáért folytatott harcnak, ha már a Fidesz ilyen militáns kifejezéseket kedvel.
Várom a fanyalgók jelentkezését, amikor blogokban büszkélkednek, hogy ők az ár kétszeresét fizették be. Hatalmasat ütnek ezzel a kormányon most! Rajta ellenzék, ideje példát mutatni önazonosságból!
Józsipapa
Igazi,közgazdasági magasságokban járó,
magvas gondolatok !!!
csak úgy....
@Rizikó: miért nem az inflációval a forint romlásával küzd meg ez a zseni?
tavasszal hanyadt estek ha megszünik a befagyasztás!
csak úgy....
@KisTehen: lefagysz boci tavasszal a b.kúton..
tudode
No csak!
.
Vakarhatja a kopaszt a trottyos gatyájában amiatt, mert minden mindennel, mindenkivel összefügg, mint pl. az is, hogy
.
----Nem védi ki a gyenge forint a benzinárak emelkedését
www.szabadeuropa.hu/a/nem-vedi-ki-a-gyenge-forint-a-benzinarak-emelkedeset/31522680.html
--------------------------
.
2008-ban bezzeg játszotta a maszatost 270-es eurónál, mindenféle válsággal kárhoztatva a regnáló kormányt
.
---- Orbán Viktor a Mokkában (2008. október 22.)
www.youtube.com/watch?v=7pb4D6bBtdc
---------------------
.
Mindezt a 2008-as gazdasági válság idején, de ami várható
.
---- "Ez egy mélyebb válság lesz, mint 2008-ban" - Interjú Pogátsa Zoltánnal
www.youtube.com/watch?v=AFlgbxF_e7E
-------------------
.
Mi ebből a tanulság? TÖBBET ÉSSZEL, MINT ERŐVEL!
Aki Én
@KisTehen: @Rizikó: Nem tudom feltűnt-e nektek, hogy ,,hős" orbánotok a piaci szereplőkkel fizetteti ki a propagandát.
Mert nem a kormány lépett és csökkentett, mondott le bevételről. Hozzájuk dől a történelmi csúcson lévő üzemanyag ár brutális adóvonzata.
Persze a ha ő érdekük kívánja, akkor tudnak adót csökkenteni, vagy akár eltörölni:
propeller.hu/itthon/3737580-kitalalja-ki-kapta-meg-allami-szektorban-is-pelda#v3204751

Persze tőletek senki nem várja, hogy megértsétek, hiszen a gondolkodás, a kritika tőletek távol áll.
rokker33
Jól tette 100% ig egyetértek a döntéssel! És még mindig nem vagyok Fideszes nem voltam és nem is leszek!
Emmersson71
"Messze 80 százalék fölött van azoknak az aránya, akik támogatják az üzemanyagár csökkentését"

Te idióta!
Ezeknek hány százaléka közgazdász?! Persze, hogy támogatják, ha valamiért kevesebbet kell fizetni!
simmering73
Érdekes, hogy nem kopogott be a háztartásokba mikor majd 100 ft-tal volt olcsóbb a benzin. Az élelmiszerárakon nem látszott meg. Sőt.
dr. prédikátor
IIIGEN !!! VÁGNI KELLENE TÉGED IS JÓ POFÁN!!!
kereső
Ollan ez is, mint anno a 300 Ft-os vizitdij, 2000 Ft-os tandij. azt is sok mindenki támogatta-éés mi lett az "eredménye".
Könnyű más kezecskéjével szedni a csalánt ugye miniszterek elnöke? Ha a járványkezelésben is ilyen "karakán" lettél volna/lennél, akkor nem lenne 33 ezer halottunk(+ amennyiről nem tudunk, akiket kihajitottatok az ellátásból)
Na de ez utóbbi is "politikai" kérdés nálad,a szakértelem meg le van sz@rva, mert esetleg veszitesz a népszerűségből emberek élete árán.
magyar1
Még ez is sok, az 500 meg már a lélektani határ is. A minimálbéresek, akik termelő munkát végeznek, megtermelik a ft értékét, azok járnak mindig a legrosszabbul, nem akik elosztják a megtermelt javakat és csücsülnek az irodákban.
Igenis a benzin mindig rátevődik még az utolsó csokira is.
colibri
@KisTehen: "vágni kell az ellenzéket is ... de azt is rendesen :)" Biztatás nélkül is vágják rendesen! Meg lopnak és csalnak még... Ahogy elnézem, kicsi létedre te is vágásérett vagy már.
Toller Béla
A 480-as ár pillanatnyilag nem életveszélyes, de tartós veszteséget okoz a kiskernek. Ez az, amit még ellehet viselni. De a forint nagyütemű romlása, erőtlensége, perspektívája a borzasztó, erről beszéljen ez a gatyarohasztó orbán, vágjon bele, bátran ! Csak a kiadások visszafogása a megoldás, a túlárazások megszüntetése, a folyamatban lévő ökörségek befejezése, lezárása ! Ennyire merész húzásokat nem várhatunk ettől a gatyamadzagtól ...nem is érti, mi lenne a feladat !
kissé felnőttem
vágok rendesen ??? vigyorokkal vigyorgó fotókkal ? vaditjátok az embereket hát várj majd rájőssz azt fogod a végén mondani Mind akit vádolsz ELKURTUK - al, el ám rendesen 100 témából 100 at ez a teljesitmény köthető hozzád.
Lepényleső
...és le is vágta,- a kutak jelentős részét maguknak,
- ahogy a trafikok is jártak,
- és a magánnyugdíjak,
- és a játékgépek,
- és a minimálbéri adómentességek,
- és a felsőoktatási intézmények,
- és minden intézmények,
- és amit valaha mondtak köztévének,
- és a bedöglesztett egészségügyieket,
- és ha van,ki tudná felsorolni minden vétküket?
ómió
Pedig Márki efftárs ezerig "vissza se nézne"!
teuton57
Tenyleg van olyan hülye fideszbirka, aki elheszi, hogyha a benzinar a benzinkuton 480 ft-ban maximalva van, akkor a cegek olcsobban fogjak adni a termekeiket??? Olcsobb lesz az etolaj, kenyer, zöldseg??? Nem tudja a sok hülye, hogy amit a rezsirzsaval a lakossagnak adnak, azt a cegek duplan visszaveszik tölük, mert nekik nem csökkentett aron jar az energia??? Vajon miert kerül egy nemetnek NEGYEDANNYIBA ugyanaz az elelmiszer??? Miert kerül UGYANAZ A MAGYAR elelmiszer (paprika, etolaj, Pick szalami, stb.) Nemetorszagban kevesebbe, mint Magyarorszagon???
inhuman
Orbán Viktor: "Ilyenkor nem gatyázni kell, hanem vágni"

Én erre nem így emlékszem. Már sok-sok nappal előtte figyelmeztetett az ellenzék, hogy valamit lépni kéne - arra is mondtak példákat, hogy pl. mit.

Orbán erre mit csinált?
Sok-sok napig gatyázott és végül meghozta a legrosszabb döntést, megint mások kárára nyerészkedve, a kormányt megint kivonva a fellelőségvállalás alól.

Az Orbán vezette Fidesz-KDNP valójában egy üzleti vállalkozás Magyarország pénzének lenyúlására - semmi több! Minden erről szól Orbánnál, az országnak meg a morzsa marad, ezért nő a nyomor, a dolgozói szegénység, hogy rendes munkáért csak a nyugati bérek töredékét fizetik itthon.

Uff

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.