A gazdaság romló helyzete nem várt pozitív hatásokat eredményezhet a nyugdíjasoknak. 

Korábban csak novemberben kerülhetett sor nyugdíjkorrekcióra akkor, ha magasabb volt az infláció év közben, mint amennyit a kormány betervezett a költségvetésben, és amennyivel januártól emelte a nyugdíjakat. Hiába morgolódtak a nyugdíjas szervezetek, kivételt eddig nem tett a kormány, csak idén, júniusban.

Nagy valószínűséggel mégis emelkednek a nyugdíjak választások előtt

Fotó: 123RF.com

Nos úgy tűnik, jó esély van arra, hogy még a választások előtt ismét kivételt tegyenek. Mint azt a 24.hu megírta, a csütörtök délutáni kormányzati tájékoztatón a járványhelyzet mellett előkerült az infláció ügye is. Nevezetesen az, hogy a legfrissebb várakozások szerint a kormány eredeti 3 százalékos inflációs várakozását jócskán meghaladó mértékű lehet a jövő évi fogyasztóiár-emelkedés.

A lap szerint Gulyás Gergely tárcavezető az erre vonatkozó újságírói kérdésre úgy válaszolt, hogy a kormány is látja ezeket a folyamatokat, de új előrejelzésével megvárja a jegybank december 14-ére várható új, frissített előrejelzését. A kormány ez után tudja módosítani saját inflációs előrejelzését, ha szükséges. Úgy érvelt ugyanis, hogy a jegybank az illetékes az infláció ügyében.

Korábban arról beszélt egy másik kérdésre válaszolva, hogy egyetértés van a Pénzügyminisztérium és a jegybank között abban, hogy az infláció jövőre 3% felett lesz, és abban is, hogy a mindenhol megugrott infláció a jövő év második felére térhet vissza a 3% körüli sávba. Ebből az is következik, hogy a jövő évben nem lesz 3% alatt az infláció – mondta. Elismerte, hogy a mostani fejlemények alapján a kormány is úgy látja, hogy jövőre az éves átlagos infláció magasabb lesz a 3 százaléknál – amennyivel a kormány eredetileg számolt 2022-re, és amennyivel eredetileg tervezte emelni a nyugdíjak összegét az év elején.

Tehát mára gyakorlatilag eldőlt, hogy januárban a tervezettnél magasabb infláció miatt a nyugdíjasok 2022 év elején is kompenzációban részesülhetnek. Mindezek alapján úgy vélik, december közepén kiderülhet, hogy mekkora plusz emelést kaphatnak a magas infláció miatt év elején a nyugdíjasok.

Az átlagnyugdíj 162 ezer forint fölé emelkedhet januárra.

Forrás: 24.hu

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
Még mindig tart a felvett hitel? Vagy ez már egy újabb?
Sebaj, majd a gyerekeik és unokáik csengetik a fideszadományt.
namihami
Még mindig tart a felvett hitel? Vagy ez már egy újabb?
Sebaj, majd a gyerekeik és unokáik csengetik a fideszadományt.
jesz
ma reggel megható beszédet tartott Orbán az idősekről...mindent megtesz, hogy az elmaradt(gyurcsányi) emeléseket valahogy jóvá tegye...február közepéig kifizetik a tizenharmadikat is...
jesz
@Horizont: egy reggeli kommentben elhangzott az is, hogy a tíz-tizenkét évvel ezelőtt nyugdíjba vonultak induló nyugdíja pont a fele a mai induló nyugdíjaknak, ha az alapszámítás ugyanannyi ledolgozott év...

És ez ellen nincs mit tenni. Akárki kerül(vagy marad)hatalomba, nem fogja a régieket emelni.
ómió
Lenyulás nem lesz? Ja, hogy azt majd a Böszme-Márki duó...!
evacica
@jesz: Orbán annyit hazudik, csak azt csodálom, hogy nem szakad rá az ég! A Gyurcsány kormány korrigálta a nyugdíjakat én 2 esetben is kaptam! Mindenki megnézheti az éves nyugdíj papírján a legalsó sor a Gyurcsány féle korrekció! Hazudik Orbán mint mindig! Csak a saját zsebüket tömik a mi pénzünkből!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.