Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.

Forrás: nepszava.hu
Feltöltő: RonaGyuri
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

27 hozzászólásarrow_drop_down_circle

sgl
Ocsmány Vigyor szerint 2022-es választás tétje, hogy „megvédjük, ami a miénk”

Lopott vagyon védelme a cél.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
RonaGyuri
Ez azért túlzott elvárás

Népszava: „A jövő évi választások tétje”

Az igazat megvallva – szerény meglátásom szerint ez egy hétvégi publicisztika keretét bőven meghaladó kérdés. Még akkor is, ha leadben „Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.” van bőven ráció.
A cikkben azonba vannak érdekes megfogalmazások:
elgondolkodtató a képviselőkkel szembeni „elvárás”: „akik műveltek, gondolkodni is szoktak, mentális egészségük is kifogástalan és – ha keretek között is, de – autonóm módon cselekednek, s akiket nem hagy cserben szociális érzékenységük” illetve nem „gépiesen szavaznak és a párthűség lesz fontos számukra”,
valamint a kormány tagjai kapcsán: „akiknek kifogástalan a viselkedés- és beszédkultúrájuk, akik tisztelik a női nemet, akik az újságíróknak nem zsebre dugott kézzel adnak interjút, akik nem szaladnak el a kormányt bíráló sajtó kérdései elől, akik a közösségi médiában sem gyalázzák a másik párthoz tartozó képviselőtársukat, akik bejárnak a munkahelyükre (a parlamentbe), akik nem akadályozzák az országgyűlés bizottságainak működését”.
Az un. társadalmi mobilitás terén az általános lecsúszás mellett a pozitívitást képviseli, azaz „a társadalmi felemelkedés mintájának kell-e tartanunk azt, ami az elmúlt 11 évben történt”, hogy: „az ismeretlenségből röpített embereket a milliárdosok, az oligarchák közzé a miniszterelnök barátsága, vérségi és rokonsági kapcsolata”!
Rizikó
Nem ez a tétje a választásoknak.
Arról szavazunk, hogy engedjük e visszajönni a népnyúzó, sarcoló, erőszakos hatalmat. Elviseljük e, hogy ismét a dolgozók és a nyugdíjasok életszínvonalának a radikális csökkenése jó jöjjön és a segély korszak a munkakerülők, hajléktalanok és ingyenélők között. Arról döntünky hogy az Eu minden hibás szabályát bevezetjük e és olyanok kezébe adjuk a hatalmaty akik a csődben érdekeltek.
Ez a tét!
sgl
Ocsmány Vigyor szerint 2022-es választás tétje, hogy „megvédjük, ami a miénk”

Lopott vagyon védelme a cél.
nemkati
@Rizikó: Arra én azért kíváncsi lennék, hogy te, vagy az eltökélt Fidesz hívek milyen kormányzást szeretnének a jövőben? Azt gondolom, hogyha a Fidesz maradna, akkor szerintetek minden más is maradjon úgy ahogy most van, mert ennél jobb nincs. Persze nem látok a fejetekbe.

Viszont akármennyire is nem szeretnétek, a választókat nem tudjátok befolyásolni. Megtörténhet, hogy az ellenzék kerül hatalomra. Akkor mit vártok el tőlük? Azokra a kérdésekre mit felelnél, amikről a cikk elmélkedik?

Például:
- a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját, hogy a fékek és ellensúlyok intézményei rendeltetésüknek megfelelően tegyék a dolgukat?
- biztosítja annak pénzügyi feltételeit, hogy enyhítsen a lakhatási szegénységen?
- Olyan országgyűlési képviselőket választunk-e, és olyan emberek kerülnek-e be majd a kormányba, akiknek kifogástalan a viselkedés- és beszédkultúrájuk, akik tisztelik a női nemet, akik az újságíróknak nem zsebre dugott kézzel adnak interjút, akik nem szaladnak el a kormányt bíráló sajtó kérdései elől, akik a közösségi médiában sem gyalázzák a másik párthoz tartozó képviselőtársukat, akik bejárnak a munkahelyükre (a parlamentbe), akik nem akadályozzák az országgyűlés bizottságainak működését?

Azt képzeld el, hogy az ellenzék kerül hatalomra.
Az lenne a jó, ha mindent úgy csinálna, ahogy most a kormány?
Meg úgy bánjon a fideszes ellenzékkel, ahogy a mostani kormány a mostani ellenzékkel?
Rizikó
@nemkati: Az ellenzék hatalomta kerülésének is van esélye. Az általad feszegetett kérdések nekem nem szempontok. Engem az érdekel, hogyan tudok élni a fizetésemből. Mennyire korlátoznak, lehetetlenítenek el vagy segítenek. Nekem ez számít. Eddig bizonyított az ellenzék kormányzó elődje, hogy a középréteget kegyetlenül sarcolja, ellehetetleníti. Ez nem tetszik nekem és ezért nem szavaznék rájuk.
nemkati
@Rizikó: Az mondjuk abszolút nem érdekel, kire szavaznál vagy kire nem.
Mit gondolsz, a többi kormánypárti is ilyen hazafi, hazaszerető - ahogy magukról mondják - hogy kizárólag az érdekli őket, hogy nekik jól menjen a szekér, a többire nagy ívben tesznek?
Rizikó
@nemkati: Nem gondolom, hogy a kormány ekkora hazafi lenne. Akkor jó pár dolgot, nem így tennének.
Annyi viszont bizonyos, hogy az ellenzéket előzik benne.
nemkati
@Rizikó: Nem a kormányra, hanem a kormányt támogató, a fideszre szavazó emberekre gondoltam. A kormánytagokról tudom, hogy a saját érdekeik magasan az ország érdekei fölött vannak.
Málna
@nemkati: Engem az érdekel, hogy nekem jól menjen a szekér. A többiekre nagy ívben teszek. Dehát így van ezzel mindenki, csak nem nem vállalják fel. Mert hát milyen dolog már ez...:Pfúj...:-)
Rizikó
@nemkati: Szerinted tudom, hogy a Fidesz támogatóinak mi a fontos? Nem tudom. Nekem az egyéni jólétem és érdekeim szàmítanak!
nemkati
@Málna: Ti úgy gondoljátok, hogy ez a lényeg, a ti szekeretek, és azt hiszitek, hogy ezzel más is így van. Hát nagyon nem!
Engem pl nagyon nyomaszt a tudat, hogy mennyi nyomorgó ember van, miközben azok, akik a húsosfazék mellett tolonganak, nagy kanállal esznek, elvesznek maguknak mindent, ami mozdítható és ami nem is az övék, pedig az ő kezükben van a lehetőség, hogy fölemeljék az elesetteket. Felháborít az az igazságtalanság, ahogy ez a kormány átgázol könyörtelenül mindenen és mindenkin a hatalma érdekében, elrabolja az értékeinket, a vagyonunkat, és feléli, elherdálja.
nemkati
@Rizikó: Nem mondtam, hogy tudod. Azt kérdeztem, mit gondolsz.
De már nem érdekel.
Málna
@nemkati: A te kezedben is ott van a lehetőség, hogy felemelj egy nyomorgót. Élj vele!
inhuman
A fideszes politikusbűnözők börtönbe mennek és felszabadul az ország, vagy marad a Fidesz, tovább rabolva, fosztogatva az országot és Európától egyre távolodva tovább masírozik az ország az oroszok és a kínaiak halálos ölelésébe.
namihami
@Málna: 20.32: Tökéletesen leírtad a Fidesz/Orbán család-, gazdaság- és egyéb politikai hozzáállását.
@Málna: 20.51: Ez nem egy-egy ember egyéni feladata, ezt hívják szociálpolitikának. (függetlenül attól, hogy odalökhetek /de csúnya szó/ valakinek 100-200 forintot,attól még nem segítettem rajta) Akinek pedig bőven menne a dolog, az még nálad is jobban lép át rajtuk.
inhuman
A Fidesz új szlogenje is, miszerint Magyarország előre megy! (nem hátra), szemenszedett hazugság - mint minden, amit a Fidesz állít is !!!
Málna
@namihami: Én nem a Fidesz hozzáállását írtam le, hanem kb. mindenkiét. Érdekes, hogy megragadtok az 1-200 forintnál, ha segítségről van szó, pedig ennél sokkal többet is tehetnétek. Ha akarnátok. De nem akartok.
Rizikó
@nemkati: Hát ha ilyen gyorsan elvesz az érdelkődésed, igazán kár strapálni magam.
nemkati
@Málna: Igazad van, és többet is fogunk tenni. Elzavarjuk ezt a fötelmes bandát mindörökre! Soha többet nem rondíthatnak bele ebbe az országba.
Málna
@nemkati: Az kevés. A nyomorgók maradnak akkor is. Ennél többet kell tenni. De nem nagyon akaródzik, ahogy látom. Nem az zavar téged, hogy vannak nyomorgók, hanem hogy vannak, akik sokkal jobban élnek.
nemkati
@Málna: Hogy engem mi zavar, azt nagyon nem fogtad föl. Ne próbálj olyan gondolatokkal felruházni, amik a tiédek.
RonaGyuri
@RonaGyuri: Az igazi mogul a többi gyémánt közül is kicsillog

na jó a többi nem biztos, hogy gyémánt, de ez a gondolat nagyon ott van

A derék fizetős HVG „A Fidesznél másfél milliós a "hívő" tagozat, de mit tud az ellenzék?” című cikke elsőre taszító. A cím egyenesen katasztrofális, s nem csak azért mert hívő-tagozatot írt pedig vakhitű a korrekt. Elolvasván azonban a klasszikus „nadrágja rongyos, de érző szívet takar” (na jó igazából Karinthy és Somlyó Zoltán „Nadrágom rongyos... De nemes szivet takar.”) ugrik be.
Bár vannak erősen véleményesek is (pl. a társadalom értékrendileg korántsem annyira szétesett, mint politikailag) a cikk számos igenjó megállapítást tesz, azonban a csúcs az a megállapítása, ami szerintem a gondok legnagyobbikáinak alapja: „Nem egy polgári társadalom képe rajzolódik ki”! =)
Málna
@nemkati: Hogyne fogtam volna fel. Egyértelműen leírtad.
Pálinkás Pál
@Rizikó: te komolyan gondolod a marhaságokat, vagy megfizetnek?
Rizikó
@Pálinkás Pál: Nyugodtan mondd el, mi nem tetszett az általam leírtakba és válaszolok tehetségem szerint!
Pálinkás Pál
@Rizikó: Arról szavazunk, hogy engedjük e visszajönni a népnyúzó, sarcoló, erőszakos hatalmat. Elviseljük e, hogy ismét a dolgozók és a nyugdíjasok életszínvonalának a radikális csökkenése jó jöjjön és a segély korszak a munkakerülők, hajléktalanok és ingyenélők között. Arról döntünky hogy az Eu minden hibás szabályát bevezetjük e és olyanok kezébe adjuk a hatalmaty akik a csődben érdekeltek."

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.