Az Európai Unió migrációt szabályozó joga elavult, nem alkalmas az illegális bevándorlás elleni hatékony küzdelemre – jelentette ki a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára a Magyarország Barátai Alapítvány angol nyelvű online konferenciáján hétfőn.

Államtitkár a szigorításokról: a magyarok nem fogadnának el még egy nagy lezárást
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Orbán Balázs úgy vélekedett, hogy új uniós szabályozásra van szükség, a jelenlegi ugyanis nem segít abban, hogy megállítsák a migránsokat az EU határainál, vagy annak területén kívül tartsák őket.

Emlékeztetett: 2015-ben nagy feszültség alakult ki, amikor Magyarország meg akarta védeni déli határait.

A jogi és a fizikai zár jól működött, jelentősen csökkentette a bejutott migránsok számát. Egy ideje azonban megint egyre többen próbálkoznak: idén sokkal több illegális bevándorlót kaptak el, mint tavaly vagy két éve

- emelte ki.

Az államtitkár hangsúlyozta: a mostani lengyel-fehérorosz helyzettel kapcsolatban mindenki hibrid hadviselést emleget. Véleménye szerint azonban ugyanilyen volt a szituáció 2015-2016-ban is a balkáni útvonalakon. Akkor is hibrid hadviselést folytattak az uniós országokkal szemben nem kormányzati szervezetek (NGO-k) és embercsempészek közreműködésével.

Magyarország próbálja megvédeni a határokat – nyomatékosította Orbán Balázs.

Azt mondta, az EU-ban szigorú ellenőrzés kell, mint Ausztráliában. Senki ne juthasson be illegálisan, ha pedig valaki mégis megpróbálja, akkor veszítse el az esélyét a menedékjogra.

Kitért arra, hogy az összes nyugati társadalomban csökken a népesség. A problémára két megoldás létezik: a migráció támogatása vagy a születésszám emelése.

A magyar kormány minden erőforrását a termékenység növelésére fordítja, és úgy látja, hogy a stratégia működik

- hangoztatta az államtitkár.

Feltette a kérdést, hogy miért csupán jobboldali, konzervatív kormányzatok ellen folytat jogállamisági eljárásokat az EU. Orbán Balázs ezt képtelenségnek nevezte.

Azt mondta, hogy 2010 óta céljuk a költségvetés kiegyensúlyozása. Az alaptörvény az államadósság korlátairól szóló kitételt is tartalmaz – mutatott rá.

Szorosan figyelik, hogy milyen intézkedéseket hoznak Ausztriában a koronavírus-járvány ellen. A magyarok azonban nem fogadnának el még egy nagy lezárást, mert látják, hogy a hatékony fegyver a pandémia ellen a védőoltás – vélekedett az államtitkár.

Forrás: MTI

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
justhpeter
Minden seggnyaló mindenm nap röfög valamit, de már odafigyelni sem szabad rá. Orbán szerint a kormány "termékenységi stratégiája" működik. OK. Akkor miért fogy a nemzet ? Lehet, hogy egyik orbán sem tudja mit beszél ?
ómió
Az "unió migrációt szabályozó joga"? Az anarcholiberális "mindent szabad" lenne az?
Málna
@justhpeter: Mert hiába nő a születések száma, ha többen halnak meg, mint ahányan születnek. Azért.
Emmersson71
"...a magyarok nem fogadnának el még egy nagy lezárást"

Sőt..egy erős, házi pálinkán és nyúljás pacalon edződött szittya kipcsak-hun a halált sem fogadja el! Jön a kaszás, de ő elgáncsolja, két vállra fekteti, majd elküldi Soros qrva anyjába, hogy csak porzik utána a frissen lerakott térkő!
CsipkeRózsa
Orbán mióta foglalkozik azzal, hogy a magyarok mit fogadnak el?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.