"Az uniós jog elsőbbségének elve megköveteli az alsóbb fokú bíróságtól, hogy figyelmen kívül hagyja az érintett tagállam legfelsőbb bíróságának döntését" – közölte az Európai Unió Bírósága kedden egy Magyarországot érintő ügyben. 

Tipikus magyar bírósági történet: szokásos tárgyalásnak indult, a bírók függetlenségi harcává vált

Fotó: Pixabay

A 444 írta meg, hogy Vasvári Csaba bíró 2019-ben egy lőszerrel való visszaéléssel vádolt svéd állampolgár ügyét tárgyalta a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. Az eljárás során a védő kifogásolta a tolmács tudását, képzettségét. Az uniós jogban egy nyilvántartásnak kéne lennie a független fordítókról és tolmácsokról.

Magyarországon ilyen nincs, így az ügy kinyitotta azt a kérdést, hogy összhangban van-e a magyar és az uniós jogrendszer.

Vasvári ezért felfüggesztette az eljárást, és egy beadványt készített ezzel a kérdéssel, melyet az Európai Unió Bíróságának adott be. Ha már úgyis írt nekik, két másik, hasonlóan az uniós és a nemzeti jogrendszer kérdéskörét érintő témát is hozzávett a leveléhez.

További részletek a 444 cikkében!

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

jesz
és akkor most mivan? A magva ennek az egész szarságnak az, hogy egy kibaszott hiteles tolmácsot nem találtak a két országban együttvéve? Ugye ez csak kamu?

Amúgy sikerült a még küzdő bírákat -(most csak Vasvári Csabát)- alaposan lejáratni...

Bravo.
ómió
Na, majd a brüsszeli efftársak "megaszongyák" nekünk is, mi is az a "bírói függetlenség"!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.