Csaknem 5 milliárd forint értékű, tavaly beszerzett és időközben lejárt tesztet selejtez le az állam. A megsemmisítésük további 206 millióba kerül.

Égetik a pénzt Orbánék – 5 milliárdnyi PCR-tesztet semmisít meg a kormány
Kép: Unspalsh

Tavaly, a kapkodó és átláthatatlan kormányzati beszerzések alatt nem csak lélegeztetőgépeket vásárolt nagy mennyiségben a kormány, hanem PCR-teszteket is. Aztán a járványt azzal is rosszul kezelték, hogy nem végeztek elég tesztet.

Az Országos Kórház Főigazgatóság különböző típusú PCR-tesztek megsemmisítését rendelte el. A munkát a SEPTOX Kórházi és Egészségügyi Hulladékokat Gyűjtő, Szállító és Ártalmatlanító Kft. végzi.

A Fosun típusú tesztből – ennek darabja 6070 forint volt – 3,4 milliárd forintért vásárolt a külügy. Ezek idén március végén, április elején jártak le. A Clinomics termékéből 161 millió forintért vett, ennek darabára 2593 forintba volt és 2021. április 20-án jártak le. A külügyi tárca vett továbbá 1,355 milliárdért a Maccura tesztjéből is – ennek darabjáért 4106 forintot fizetett a magyar állam, azaz a magyar adófizetők.

A Maccura-k is idén tavasszal, azaz április 7 és 13 között jártak le. Éppen, amikor a harmadik hullám tombolt az országban. Ezek a tesztek landolnak most a kukában.

A Jelen hetek óta próbálta szóra bírni az állami szerveket, hogy számoljanak be arról, milyen, hány adag és mennyi pénzbe kerülő PCR-tesztet semmisítenek meg a járvány kellős közepén. Az Országos Kórházi Főigazgatóság a közérdekű adatigénylés határidejének lejártát megelőző napon a következőket válaszolta:

Az 1., 2. és 3. kérdés tekintetében az Állami Egészségügyi Tartalékra, annak mennyiségére és összegére vonatkozó adatok ellátás biztonsági szempontból döntés előkészítését megalapozó olyan stratégiai adatok, amelyek további jövőbeli döntések megalapozását is szolgálják, valamint amelyek megismerése az Állami Egészségügyi Tartalékot kezelő szerv feladat- és hatáskörének illetéktelen külső befolyástól mentes ellátását veszélyeztetnék. Erre tekintettel az Info tv. 27. § (5) és (6) bekezdése alapján az 1., 2. és 3. kérdésre az adatkérelmét elutasítjuk.

A kormány szerint tehát a súlyos járvány idején, az adófizetők pénzén megvásárolt, majd hanyagságból (vagy a rossz beszerzési stratégia miatt) kukába kerülő PCR-tesztek sorsáról feltett kérdések veszélyeztetnék az Állami Egészségügyi Tartalékot kezelő szervet a feladatellátásban.

Forrás: Jelen/Hírklikk
Címlapkép: Pixabay

29 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
moareka
Ilyen disznóságért egy jobb országban már ülnének!!!
magyar1
Ennél már az is jobb lett volna ha ingyen csinálták volna az embereknek, bár volt valaki 18 ezerért és azt mondták neki, hogy nem szabad lett volna fogat mosni előtte. Na meg ha kifújom az orrom zsebkendőbe megy a vírus és annyi?
Clavigo
Lényeg,,hogy a " közeli " Konda,,meg a Gazdaállat kaszált... Oszt jó napot.
Lepényleső
Könnyű azt megsemmisíteni ami csak papíron létezett? Ez ha így van,
még egy tollvonás is ennyibe fájjon a népnek,az felül múlhat minden képzetet?
JAJMÁR
Az most a kérdés nekem, hogy hogyan tudok PCR tesztet csináltatni újra, mert amit most csináltak az pozitív lett. DE azt mondta a háziorvos, hogy lejárt a 10 nap, meggyógyultam. Lehet, hogy még maradt valami víruska, de az már nem fertőz. Ha nekem kell egy negatív teszt, azt intézzem magánügyben.
Emezek meg a kukába dobálják, de hogy az állampolgár csak úgy magánjogon hozzájusson, az bonyolult.
namihami
Ha egyszer nem volt rá szükség! Meghalni teszt nélkül is lehet. Így legalább a hercehurca, eü-dolgozók zaklatása, a teszt alatti sorban állás közbeni megfertőződés veszélye is elmaradt.
Pági
@Pegero: melyikben nincs valami igazság?
justhpeter
Ha az 5 milliárd értékű tesztek valóban voltak, de nem lettek felhasználva az bűn.
Ha az 5 milliárd értékű tesztek a valóságban nem voltak, csak az elszámolás miatt kell leselejtezni és megsemmisíteni az az előzőnél is nagyobb bűn.
nemkati
Azt a pénzt - a mi pénzünket, az ország vagyonát - amit nem magukra költenek, azt elpazarolják. Ez az igazi hazaárulás.
Nessy
@Pegero: Ha valóban lejárt a teszt, veszélyes hulladékként meg kell semmisíteni.
Összeroppanóban a magyar egészségügy? Arra felé halad, miután sokkal rosszabb helyzetben érte ez a hullám, mint az előzők.
Ha jól hallottam a hírekben, 370 forint felett is járt az euró. ma már nem probléma a 300 forint feletti euró, nem ajánlják a kormánynak, hogy mondjon le. Az csak ellenzékben volt probléma, anno!
Az operett törzs működését , döntéseit fedje inkább jótékony homály, a döntés hozók nevével együtt!
134.bátor
@Pegero: ti beszèltek gyűlöletkeltèsről??? Èltető elemetek!!!
lampa laz
Még ez sem meríti ki a hűtlen kezelés fogalmát? És most ne jöjjenek azzal, h az emberi élet minden pénzt megér, mert ezeket az összegeket pont nem arra fordították, mert akkor most nem a megsemmisítőbe végeznék ezek az eszközök. Ha ezt a horribilis összeget az egészségügybe öntik és nem ellopják, ma nem lenne 32ezer halottja (és még ki tudja mennyi lesz) a járványnak. Az önkormányzatokat sem kellett volna lecsupaszítani a járványkezelésre hivatkozva, mert azt az összeget is zsebrevágta ez a mocskos, tolvaj banda.
magyar1
@nemkati: Ja, Müller azt mondta a teszt nem véd meg a fertőzéstől de inkább kidobták mint megnézték volna az embereket? A másik meg ha kórházba kerülsz oltás nélkül fizesd ki amit megvettek a te pénzeden tesztet? Pofátlanságnak is vannak határai.
nemkati
@magyar1: @lampa laz: Az ellenzék naponta elmondta, hogy tesztelni kéne, meg kontaktkutatást végezni, hogy a fertőzötteket el lehessen különíteni hogy ne fertőzzenek meg másokat. A válasz mindig az volt, hogy ez nem véd meg. Gondolom, azért nem akartak tesztelni, mert az ellenzék mondta, és az hogy néz már ki, hogy szót fogadnak nekik. Most meg 5 milliárd (hihetetlen összeg!) értékű teszt megy a kukába, ráadásul a megsemmisítés is többszáz millióba kerül. 2010 előtt egy ilyenért lángba borították volna az országot.
nemkati
De megnyugtatok mindenkit, az 5 milliárd nem megy mind a kukába. Jó része már korábban ott landolt a kedvenceiknél, akik most ebből (is) vidáman költekeznek számolatlanul, meg se kottyan nekik az áremelkedés, az infláció, jó előre bespájzoltak erre.
ómió
Nahát! Pedig az efftársak az elején még a teszttől remélték a gyógyulást!
kereső
A koronavírus-tesztek nem ingyenesek az államnak, ezért érdemes az egészségügyi protokollok szerint tesztelni, ahelyett, hogy mindenkit szúrópróbaszerűen tesztelünk - mondta el Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az ATV Egyenes beszéd című műsorában. 2020 szeptember.

Magyarul: ha tesztelnénk, akkor pocsékolnánk a közpénzt, mondta Gulyás Gergely- és most mit mond???
Nessy
@kereső: Semmit! Mesél a migrációról, az idei kavicstermés alakulásáról.
Aki Én
@Pegero: Hazugság? Cáfolnád?
Te tényleg ennyire elmebeteg vagy, vagy csak ez a dolgod? Hogy lehetsz ennyire ártalmasan buta?
Tuti, hogy most küldesz egy buta linket.
kereső
@Nessy: Magyarán mesél a semmiről- és dicsekszik a világbajnok járványkezelésről toporzékkal együtt.
Aki Én
@ómió: Nem a gyógyulást remélték, te elmebeteg korcs, hanem a szűrést, az esetszámok csökkenését.
De most súlyos milliókért kidobjuk a milliárdokat.
Neked ez is kedvedre van, te buta balfasz bolsi csicska?
Aki Én
Elmebeteg, hazaáruló korcsok, meg az is, aki ezeknek drukkol, mert semmit nem ért meg.
Aki Én
@Pegero: Nem kattintok a gyermeteg szarságaidra.
És tényleg nem tudlak felülmúlni.
Pedig az is elég lenne, ha megmondanád mi ebben a hazugság, és mi a valóság.
De erre képtelen vagy.
Hajrá...
ómió
@Aki Én: Pedig az elején még annyira forszírozták az utcára való kilépésig igaz "szűrést" az efftársaid, bolsiék saját elmebetegségét és tetves bolsiságát másokrahazudni igyekvő fajkreténje, mintha az maga a gyógyulás lenne! Az "esetszámok csökkenését" meg az "efftársi oltáspártiságuktól" remélték, aminek keretében mindent megtettek, hogy nyugati vakcina hiányában bárki életét is kínaival, vagy orosszal mentsék meg! Aztán, mivel a felesleg ránk rohadt, most sipákoljátok, efftársék elmebetege, az aljabolsi hazugságaitokat!
Yoda69
Ma is 200-an haltak meg, orbanek meg milliardokal lettek gazdagabbak.
Ha tobbet teszteltek volna, ezrek eletet menthettek volna meg. Ehelyett a tesztek mentek a szemetbe, a jutalek meg orban zsebebe.
Nyírfa
Ezért még Kínában is érné véletlen baleset az illetékest.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.