Demeter Szilárd, Orbán-rendszerének kultúrpápája alig egy év alatt sokmilliárdos ingatlanvagyonnal gazdagodott, szerzeményeik között van minden jelentősebb művésztelep, múzeumok, műemlékek, kastélyok és a Hajógyári-sziget közel harmada. A PIM-főigazgató által átvett ingatlanok kiadásából és a kulturális intézmények bevételeiből önmagában 100 milliós nagyságrendű bevételre számíthatnak a cégek, de ez eltörpül az állami támogatások mellett.

Orbán mindenható kultúrvezére felfoghatatlanul nagy ingatlanvagyon fölött rendelkezik

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Demeter Szilárd még a NER történetében is rendkívüli villámkarriert futott be a kormányzati hátszélnek köszönhetően. Két évvel azután, hogy kinevezték a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) igazgatói posztjára, majd kormánybiztosnak, az idén megjelent parlamenti és kormánydöntések nyomán már közvetve és közvetlenül az ő irányítása alá kerül a hazai kultúrpolitika szinte minden fontosabb intézménye.

A központosítás itt is hasonló modellt követ, mint az egyetemek és főiskolák esetében: a kultúrpolitika intézményeit egy nagyobb alapítványhoz csoportosítják át, így ezek gyakorlatilag kikerülnek a korábbi állami irányítás alól.

Az ingatlan-, vagyon- és befolyás-birodalom kialakulásáról az Átlátszó nevű tényfeltáró portál jelentetett meg terjedelmes összeállítást, amelyből most az alábbi elemeket emeljük ki:

* Amikor a korábban lapszerkesztőként és a Századvég Alapítvány munkatársaként ismert Demeter Szilárd 2018-ban átvette a Petőfi Irodalmi Múzeum vezetését, már egy országos intézményhálózat élére került, hiszen a PIM több településen is rendelkezik tagintézményekkel.

* 2019-ben a PIM korábbi, 2,9 milliárd forintos költségvetését megduplázták, három évre összesen 17 milliárd forintos támogatást biztosítottak. Emellett a PIM átvette a korábban az Emberi Erőforrások Minisztériumához (EMMI) tartozó Nemzeti Tehetséggondozó Nonprofit Kft. felügyeletét is, amely ezután az irodalmi programok mellett újságíróképzést is indított.

* Még ugyanebben az évben a PIM kezelésébe került a Magyar Írószövetség Bajza utcai székháza (Károlyi-palota) is.

* Nem sokkal később a PIM közölte, hogy Petőfi Irodalmi Ügynökség (PIÜ) néven új nonprofit szervezetet hoznak létre.  Az Opten céginformációs rendszerének adatai szerint a Petőfi Irodalmi Ügynökség Nonprofit Kft.-t több mint 183 milliós kezdőtőkével alapították, és 2020-ban a kezelésében lévő vagyon (ingatlanok, pénzeszközök) értéke a 6 milliárd forintot is meghaladta.

* 2021. áprilisában a parlament megszavazta több ezermilliárd értékű közvagyon alapítványokba való kiszervezését. A törvény elrendelte a Magyar Kultúráért Alapítvány létrehozását is. Októberben az alapítványt már hivatalosan is bejegyezték, és kuratóriumának elnöke Demeter Szilárd lett. 

* A törvény azokat az ingatlanokat is Demeter Szilárd egyik szervezetének juttatta, amelyekre előzőleg bejelentkeztek, és még ezeken felül is néhányat. Tavasszal a Petőfi Irodalmi Ügynökség tulajdonába került összesen 20, korábban állami tulajdonú ingatlan. A Petőfi Irodalmi Ügynökség Nonprofit Kft. (PIÜ) 2021 júniusában megszűnt, Demeter Szilárd elmondása szerint azért, mert időközben olyan feladatokat kapott, amelyekre a korábbi elnevezés és forma már nem lett volna elegendő, jogutódja egy nonprofit zrt., a Petőfi Kulturális Ügynökség Zrt. (PKÜ) lett. Az eredeti Petőfi Ügynökség tevékenységi köreként még csak PR és kommunikációs szolgáltatásokat regisztráltak, a jogutód profiljában azonban már szerepel többek között újság- és könyvkiadás, múzeumi tevékenység, kulturális képzés és oktatást segítő tevékenység.

* Az új Petőfi Ügynökség, a PKÜ tevékenységei közé bekerült az ingatlankezelés, -bérbeadás és -üzemeltetés, hiszen a cég megörökölte elődje ingatlanvagyonát is. Ennek része a 2500 négyzetméteres, a Bem rakparton álló Andrássy-palota is, amelynek egyébként már december óta vagyonkezelője volt a Demeter-féle cég. Az ingatlan értéke ma bőven egymilliárd forint felett lehet: a kultúrközpontként működtetett épületrészt az I. kerület önkormányzata korábban 895 millió forintért adta el az államnak.

Az Átlátszó által létrehozott teljes listáról itt olvashat.

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
A ""szakértelmével"" azonos mértékben gyarapszik a rendelkezésére álló vagyon mértéke.
A causescui éra leginkább ilyen szakmai és erkölcsi nagyságok kinevezésében (és nemcsak ő) jeleskedett.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
namihami
A ""szakértelmével"" azonos mértékben gyarapszik a rendelkezésére álló vagyon mértéke.
A causescui éra leginkább ilyen szakmai és erkölcsi nagyságok kinevezésében (és nemcsak ő) jeleskedett.
csak úgy....
egy tipikus népmese figura! kiskondás elindult szerencsét próbálni ,oszt talált magának egy hülye királyt!
Yoda69
Es ezek a gecik pruszkolnek, hogy Jakabnak van 3 panel-lakasa, amibol ketto nem is az o neven van. Azert ez mar gyomorforgato.
xenomorph
Ehhez ne szokj hozzá, Demeter, ez nem marad így!

Demeter vs. Goebbels, a náci ikertoronyok:

olkt.net/wp-content/uploads/2020/12/inbound5156895944124973605.jpg
Nessy
A középkorban az inkvizitorokat és hóhérokat is jól megfizették, megajándékozták a máglyára küldött gazdagok vagyonából!
csak úgy....
@Nessy: csak a középkorban? csak jusson eszedbe az a fránya XX.sz ,hiszen még akkoriban is divatban volt...,igaz,- már csak könyveket égettek de a hóhérok mindíg (böcsülettel) megkapták az áldozat utái jussot..
Nessy
@csak úgy...: Néha embereket is a könyvek után. Csak jobb hatásfokkal, mint amikor a leírt legnagyobb autodafé alkalmából egyszerre 500 embert eretneket égettek meg.
Aki Én
@namihami: onnan is való ez a szar román.
Biztos valami szekus felmenőkkel.
Lepényleső
Mi a törvényes többség ha pokolra jutunk,ezeknek akkor helyet hol hagyunk?
Velük a poklon sem osztozhatunk,hiszen mi itt minden jóból,- ami nekik megvan,- mi kimaradunk?
namihami
@Aki Én: A többi Orbán kreatúrával egyetemben. De Ukrajna se akar nagyon lemaradni a Nagy Előd mögött.
A kultúra már albérletben, jöhet/jön a többi?
ómió
Csak nem már megint rekvirálni készültök, efftársak!?
namihami
@ómió: MIT? Amit hagytok vagy hagyni fogtokt? Adósságot? Visszafizetendő hiteleket? Kínai vasutat? Orosz atoerőművet? Évekre bebetonozott aknaembereket? A művelt világ irányunkba megmutatkozó lenézését és utálatát? Türk tanácsot? Az ""isztáni"" országokkal vagy Ugandával kötött ""előnyös"" gazdasági szerződéseket?
(az oldalt tele lehet írni a hasonló ""vagyontárgyakkal"")
ómió
@namihami: Hogy mit!? Hát, földet, gyárat, üzemeket, boltokat, ingatlanokat! Tudod: amit a bolsi tetübandád szokott! Amivel 45. után "debütált"! A visszafizetendő hiteleket, adósságot (a semmiért) meg a bolsi tetübandádtól kéne eredeztetned! "Elfelejtetted"? Államadósság 2002.:8000 milliárd, államadósság 2010.:22000 milliárd! A növekmény 14000 milliárdot nyilván azért kellett felvenniük az efftársaidnak, hogy "kivívhassanak" nekünk egy államcsődöt (és ezt teljesítették is!). mert nem épült rajta se "orosz atomerőmű", se "kínai vasút", se semmi! Tudom, hogy a ti "művelt világotok" erre "nézett fel", de, tudod, az ízlések és pofonok mindig különböznek! Az "aknaembereiteket" meg Dugógeri efftársad gyűjti maga körül a városházán, bár már sutyiban még lassan az épületet is eladja a fejük fölül! Látom, a migráncsokért meg odavagy! Ne búsulj! Márki efftársad - ha nyerne - a háromszoros gázáron felül majd hozzájuttat téged is nehány befogadható falkájukhoz!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.