Lehet, hogy rossz a vakcina? Vagy nem indult be az immunrendszer? Mit jelent, ha az oltás utáni napokban nem érzünk semmi különöset?

Fontos dolgok derültek ki az oltásról: több kínzó kérdésre is választ kaptunk

Fotó: pixabay.com

Hányinger, izomfájdalmak, hidegrázás, fáradékonyság és láz – ezek valamennyien normálisnak tekintett velejárói a védőoltásnak – írja az Egészségkalauz.

Amennyiben ez a normális, akkor felmerül a kérdés, hogy kell-e aggódni azoknak, akik a vakcina felvételét követően semmilyen mellékhatást nem tapasztaltak.

A szakemberek azon a véleményen vannak, hogy sem a mellékhatások megjelenése, sem pedig azok hiánya nem ad okot az aggodalomra.

„Az, hogy a mellékhatások típusa és súlyossága egyéntől függően miért változó, meglehetősen komplex, és részleteiben ma sem megértett jelenség”

- magyarázza a szakportál által idézett dr. Abisola Olulade, San Diego-i belgyógyász.

Annyi azonban leszögezhető, hogy a vakcinációval járó mellékhatások az immunválasszal vannak összefüggésben, és ezzel magyarázható az, hogy az idősebb személyek – akiknek az immunrendszere gyengébb – kisebb mértékben tapasztalják meg ezeket a hatásokat.

„Ha valaki védőoltást kap, akkor az oltóanyagot a szervezete idegenként ismeri fel, ami gyulladást generál. Ez a folyamat vezethet a leírt mellékhatásokhoz. Néhány embernél ez a gyulladás-generálás enyhébb lehet.”

Számos tényezőtől, életkortól, egészségi állapottól, genetikai adottságoktól is függ az, hogy a szervezet miként reagál az oltásra. A vizsgálatok alapján a magasabb ösztrogén-szint kifejezettebb mellékhatásokkal áll összefüggésben. 2021 februárjában megjelent adatok alapján azoknál, akik korábban már átestek a Covid-19-en, hosszabb ideig tarthat, mire megszabadulnak az oltás utáni panaszoktól. Dr. Olulade szerint a környezeti tényezőknek, a táplálkozásnak és a stressz-szintnek is lehet szerepe abban, hogy a szervezet miként reagál a védőoltásra.

Forrás: www.egeszsegkalauz.hu

Címlapkép: pixabay.com

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
ómió
@kissé felnőttem: Hát, ha így áll a dolog - sajnos - akkor, oltásilag egyelőre tényleg lehet, hogy "felmentett" vagy. Jobbulást meg gyógyulást kívánok, de tényleg!
Rockxy
@Rockxy: Kiderült már valami?
Fontos lenne, mert állítólag a spanyol náthába is főleg az oltottak haltak bele, mert a járvány alatt oltották az embereket.
Rockxy
@division: Kiderült már valami?
Fontos lenne, mert állítólag a spanyol náthába is főleg az oltottak haltak bele, mert a járvány alatt oltották az embereket.
division
@Rockxy: Ezt a marhaságot meg honnan vetted, már ne is haragudj? A spanyol nátha ellen nem volt oltás. Olvasd el ezt válaszként:
hu.euronews.com/2020/06/30/a-spanyolnatha-tanulsagai-a-masodik-hullam-volt-a-legpusztitobb
Rockxy
@division: Oké, nem volt oltás ezek szerint ez kacsa, de a kovid ellen most van.
A kérdés, hogy igaz-e hogy járvány idején nem szabad oltani?
division
@Rockxy: Ne haragudj, de azzal, hogy a spanyol nátha esetében oltásról beszéltél, kicsit gyanússá váltál a szememben, nagyon nem tudom mit mondjak innentől neked. Az az érzésem, hogy te sem vagy más, mint azok akik a Face - n meg a Youtube - on ontják a sok sületlenséget, vagy csak elhiszik amiket ott olvasnak. Nem tilos oltani egy olyan járvány idején, ami ellen eddig eleve nem létezett oltás, de még csak azt sem tudták hogy majd jön. Ez nem influenza (egyelőre), amiről lehet tudni, hogy mikor van az ideje, mikor kell oltani. A covid esetén is remélhetőleg eljön az az idő, amikor így lesz, de most úgy kell megfékezni ahogy lehetséges, ez pedig főleg a maszk és az oltás. Természetesen fertőzés esetén felerősítheti az oltás valamennyire a tüneteket, de ez még mindig jobb, mint a vírust hagyni dolgozni. A spanyol nátha idején örültek volna, ha lett volna bármiféle ellenszer a megfékezésére.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.