Karácsony Gergely szerint Orbán Viktor nem tartja be az önkormányzati választás után tett ígéretét, hogy a kormány fenntartja az együttműködést a fővárossal – írja a Telex.hu.

Karácsony ebben a tíz kellemetlen kérdésben várja a választ a kormánytól
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A főpolgármester szerint a kormány az önkormányzatok és a főváros megfojtására törekszik. Erről beszélt Karácsony a fővárosi közgyűlés szerdai ülésén, mielőtt a képviselők megszavazták, hogy

tíz kellemetlen kérdésben forduljon a kormányhoz Karácsony az úgy nevezett felterjesztési joggal élve.

Kellemetlen kérdésekről először Kovács Péter, a XVI. kerület kormánypárti polgármestere beszélt a Fidesz kongresszusán. Azt azonban később sem árulta el, pontosan milyen kérdésekre gondolt, amelyekben a Fidesz-központtól várják a jó válaszokat.

A közgyűlés döntése után a főpolgármester tíz olyan ügyben fordul a kormányhoz, amelyek az előterjesztés szerint egyenként is, de összességében pedig végképp veszélyeztetik a Budapest területén működő 24 helyi önkormányzat gazdasági helyzetét. Az alábbi kérésekkel és kérdésekkel fogja megkeresni Karácsony a kormányt:

A fővárosi önkormányzat szolidaritási hozzájárulása a mostani 35,4 milliárdról 10 milliárdra csökkenjen, mint volt 2019-ben, Tarlós István vezetése alatt.

A helyi iparűzési adó megfelezése után politikai hovatartozás nélkül, teljes körűen kompenzálja az állam az önkormányzatoknál jelentkező adóbevétel-kiesést.

A gépjárműadó-elvonása miatt is teljes körűen kompenzálják az önkormányzatokat.

A fővárosi közösségi közlekedésre előírt 12 milliárdos állami normatívát a 2019-ig megszokott módon folyósítsa a kormány.

Az állami kukaholdingnak befizetett 5 milliárd forintot bocsássák a Budapesti Közművek rendelkezésére.

Helyezzék hatályon kívül a közművezetékek adókról szóló törvényt, vagy kompenzálják a budapesti közműcégeket a törvény tavalyi módosítása után.

Helyezzék hatályon kívül a kiemelt beruházásokról szóló kormányrendeleteket, amelyekkel elvonják a kerületi önkormányzatok településrendezési hatásköreit.

Legyen érdemi egyeztetés az Európai Unió helyreállítási alapjából származó források felhasználásáról, fogadják be a kerületi önkormányzat javaslatait is.

A Fővárosi Közfejlesztések Tanácsában elfogadottaknak megfelelően biztosítsanak nemzeti és uniós forrásokat a villamos- és trolibeszerzésekhez, vagy engedélyezze az állam, hogy a főváros hitelt vegyen fel a beszerzéshez az Európai Beruházási Banktól.

A Budapesti Diákvárosnak szánt területen a kínai Fudan Egyetem helyett a magyar diákok és fiatal családok számára megfizethető lakhatást biztosító kollégiumokat és bérlakásokat építsenek.

Az önkormányzati törvényben az szerepel, a képviselő-testület bármely önkormányzati ügyben közvetlenül a kérdésben hatáskörrel rendelkező állami szerv vezetőjéhez fordulhat, és kifogással élhet egy döntéssel kapcsolatban, valamint kezdeményezheti annak megváltoztatását, visszavonását. A törvény szerint a megkeresett állami szerv harminc napon belül köteles rá érdemben válaszolni.

Karácsony Gergely közösségi oldalán már közzé is tette az első kérdést a Fidesz-központhoz.

A kormány új rendelete alapján ismét lefelezik Budapest egyetlen bevételét, az iparűzési adót.

- írja bejegyzésében.

Tavaly a válságkezelésre hivatkozva tették ugyanezt, amikor az önkormányzatok kontójára mentesítették a kis- és középvállalkozásokat a minimális költséggel járó iparűzési adó felének megfizetése alól. Idén újra kibújt a szög a zsákból, ezúttal a minimálbért akarják az önkormányzatok kárára megemelni. Az a kormány, amely megfizetteti Európa legnagyobb áfáját és a legmagasabb adót az alacsony jövedelmekre, most a kivéreztetett önkormányzatok rovására akar adót csökkenteni

- tette hozzá.

Karácsony szerint a valódi szándék nem a minimálbér emelése, amire nem vitatják, hogy valóban szükség lenne, hanem egy "újabb nemtelen támadás az önkormányzatok ellen".

Forrás: Telex.hu
Címlapkép: MTI/Szigetváry Zsolt

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Namely
KG felnyomja ezt, de az emberek zömének halvány dunsztja sincsen ezekről. Tehát mit vár? Hogy lehessen bőgni, lehessen a népet gumicsontokkal etetni, és így ne kelljen válaszolnia neki sem a kellemetlen kérdésekre ("hé KG, van még Városháza"? vagy "ma mit adtál el KG?") :D
ómió
És, Dugógeri efftárs! Nem baj, hogy pl. a BKV pénz témájában ti nem tárgyaltok a kormánnyal?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.