A rezsiharc örök, és ez a mostani, előttünk álló választáson sem lesz másképpen – mondta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Budapesten, a 15 éves Nézőpont Intézet ünnepi rendezvényén.

Orbán: "A hazugság korában kimondani az igazat, forradalmi tettnek számít" – erős kijelentéseket tett a miniszterelnök
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A kormányfő a Szépművészeti Múzeumban tartott eseményen azt mondta: "vagyunk mi, akik a rezsit csökkentettük, alacsonyan akarjuk tartani". És vannak, akik azt mondják, hogy ez ésszerűtlen, hagyni kell, hogy a piac szabályozza ezt a kérdést, az emberek majd fogyasztanak inkább kevesebbet, és "fölmondják a liberális tankönyveket".

Ennek, ha politikai gyakorlattá vagy kormányzati tevékenységgé válik, az lesz az eredménye, hogy megemelkednek a megélhetési költségek

- mutatott rá Orbán Viktor.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a 2006-ban megalakult Nézőpont Intézet az elmúlt három választás fényében jól szokta megítélni a várható végeredményt.

Hozzátette:

egy nagyarányú választási siker megszületéséhez először elemzésre van szükség, majd tervezésre, ezután pedig dolgozni kell, "jön a meló", és a végén kihirdetik az eredményt. Egy komoly választási győzelemhez, az egymásra következő választási győzelmekhez pedig még inkább nagyon sok munkát kell elvégezni. "A győzelmet nem fújja be a szél", kétharmada nincs az embernek véletlenül, különösen nem kétszer vagy háromszor egymás után

- fogalmazott.

A miniszterelnök a 2006-os őszödi beszéd utáni időszakot a hazugság korának nevezte. Hangsúlyozta: azokban az években tudatosan és összehangoltan "megvezettek egy egész országot", úgy lehetett választást nyerni, hogy titkolták és meghamisították a költségvetés számait, nehogy kiderüljön az emberek a választók számára, hogy mi is a valóságos helyzet.

A kormányfő George Orwellt idézve azt mondta:

a hazugság korában kimondani az igazat, forradalmi tettnek számít. Így ha a Nézőpont Intézet 2006-os megalakulására gondolnak, akkor nyugodtan minősíthetik az intézetet egy forradalmi szervezetnek. A Nézőpont ugyanis egy olyan intézményként jött létre, amely akkor is ki merte mondani, hogy "kettő meg kettő az négy", amikor mindenki az ellenkezőjét harsogta

- mondta.

Orbán Viktor hangsúlyozta: nem győznek hálásak lenni a Nézőpont Intézetnek azért, hogy segítettek leszámolni a "hazugság korával".

Kifejtette: a politikai elemzés, mint szakma 2006-ban meglehetősen kezdetleges állapotban volt Magyarországon, és innen jutottak el oda, hogy ma már korszerű, nyugat-európai mércével is felépítettnek mondható elemző-kutató munka folyik.

Azt mondta, ha van olyan szakma, ahol kell távolságtartás, személyes elfogultságtól mentes, objektív nézőpont, amely tájékoztat arról, hogy "a döntéseink nem önmagukban, hanem összességében mégis milyen irányba viszik az ország szekerét", akkor az mindenképpen a politikusok szakmája. Kell egy olyan háttér – ilyen a Nézőpont Intézet is –, amelynek az a küldetése, hogy torzításmentesen, a valóság igényével és a tudomány eszközeivel szemlélje ezt a munkát

- magyarázta.

Megjegyezte: a Nézőpont volt talán az első olyan magyar intézet, amely átgondoltan és tudatosan a nyugati think-tankek mintájára jött létre Magyarországon.

A kormányfő felidézte:

a Nézőpont alapítása óta eltelt 15 év, és "ebből 12 évet kormányon voltunk". A Nézőpont Intézet segített abban, hogy megismerhessék az emberek véleményét, emellett szükség van a szakpolitikai javaslatok kidolgozására, "ezeket is tisztelettel köszönjük"

- fogalmazott, hozzáfűzve: a harmadik dologért is, a médiaviszonyok értő elemzéséért is hálás.

Úgy vélte, nem egyszerűen csak hasznos, ha ilyen intézetek léteznek egy országban, hanem egy szabad ország esetében elkerülhetetlen. "Nincs nemzeti szuverenitás, ha nincsenek nemzeti kézben lévő elemző kutatócégek, amelyek előkészítik a politikai döntéseket" – jelentette ki.

Hozzátette:

fontos, hogy legyenek olyanok, akik magyar szemmel és a magyar érdekekből kiindulva írják le, hogy a magyar érdekek felől nézve hogyan fest a világ.

Orbán Viktor hangsúlyozta:

ha szabad és szuverén Magyarországot akarunk, akkor nézőpontra, nézőpontokra, magyar kutató- és elemző intézetekre múlhatatlanul szükségünk van.

Arról is beszélt, hogy jövőre választások lesznek, és Magyarország szabad és demokratikus ország, ahol azt a kérdést, hogy "merre menjünk és kiknek a programját és kikkel valósítsuk meg", a választópolgárok fogják eldönteni.

Kiemelte:

"ilyen arányban vezetni a választások előtt, ez a legveszélyesebb dolog, ami előfordulhat". "Azzal az intellektuális kihívással" kell szembenéznünk, hogy a választások előtt 5-6 hónappal a polgári kereszténydemokrata kormány a választók bizalma szempontjából érzékelhető előnnyel vezet

- mondta.

Közölte:

bár sok minden meg tud változni nagyon rövid idő alatt, "mégiscsak azzal kell észszerű módon kalkulálnunk, hogy az előttünk álló választásnak a mi politikai közösségünk úgy vág neki", hogy esélyes. Egyelőre úgy látni a mostani elemzésekből, hogy "elegendő a következő 5-6 hónapban bravúrok bemutatása nélkül, tisztességesen, becsületesen, napi sok-sok órát dolgozva az emberek megélhetését szem előtt tartva" elvégezni a munkánkat

- értékelt.

az olimpián a második hely megsüvegelendő teljesítmény, ezüstérmet adnak érte. De a politikában nincs második hely, nincs ezüstérem, csak két dolog van: győzelem vagy vereség

- mutatott rá Orbán Viktor.

Forrás: MTI
Címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

46 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Gauntlet
Mondja az aki kormányfő kora óta és ellenzékben is hazudott.
ideje távozni !
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kissé felnőttem
Rezsicsökkentésről:kinek kinek nem éri meg hát ha lenne egy 20-12 méteres fűrdőmedencém amit gázzal felfüthetnék pl 32 fokosra akkor megértem kinek volt fontos ez annó, nem a kisemberekre szabták csak belecsőppentünk, mint Krisztus a met 5 köbméter viz után vagy 170 köbméter után kapom e vissza hát lelke rajt a véleményezőknek a gázról pld nyáron 30/hó télen: 130-180 köbméter /hó hát nem ugyanaz villanynál 100-as égő ma ? van 11 w os akár 300 lumennel vagy 690 el hát akár 1200 is rvalda fény. Napelemmel akinek van jó pár millája már felszerltette mert megtehette akkor kit támogattak és ma is kit? na akkor miért nem esik szó pl itt az elemzéseknél a vidéki emberekről vagy megállt ott az idő 1940 -nél és? tabu? tán a lemaradás elnéptelenedés a leépülés?ITT ma semmi nem lett olcsóbb MAgyarul minden megdrágult és még nincs vége akkor ? most ??? haahó viktor???
ómió
@kissé felnőttem: "Szerény" vagy! Megelégszel, hogy a csáposa lehetsz.
kissé felnőttem
@ómió: @ómió: na akkor segitek neked Ma olvastam kb 40 ember véleményét hát csak ajállanám de úgy 8-10 oldalnyi és még ráadásul politika sincs benn. Márki itthon ,Kanadában, majd ujra itthon és 5 nyelven ha tud az nem utolsó de a véleményezői NEM elfogult lefizetett emberek bocs.
ómió
@kissé felnőttem: Hát, akkor, csak "vívd ki" vele magadnak a háromszoros gáz- meg áramárat meg a velejáró efftársi népzsebit! Ha már 5 nyelven tud, biztos vidáman fizetheted! Sőt: még csak nem is "lefizetetten" meg "elfogultan"!
kissé felnőttem
@ómió: @ómió: tudod én ennyire nem számolok amig tellik rá és ennyire értesült sem vagyok sajnálom
ómió
@kissé felnőttem: Hát, ne is számolj ezzel! Biztos, "felüdítőbb" lesz számodra, ha majd "meglepiként" fog téged érni!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok