Minden harmadik magyar középiskolás heti rendszerességgel fogyaszt alkoholt, a 14–18 évesek leginkább rövid italokat isznak, többek közt ez derül ki a Szétcsúszva program felméréséből, amelyet Zacher Gábor toxikológus, a program tanácsadója ismertetett.

Zacher: "Nagyon várom már, hogy mikor lesz a magyar alkoholista is hungarikum" – Magyarországnak nincsen alkohollal kapcsolatos stratégiája

Fotó: YouTube

A szakember az Infostartnak arról beszélt, sajnálatos módon a tömény alkohol dominál, az meg még inkább nem jó, mert a tömény alkohol sokkal kiszámíthatatlanabb. Az ember, ha megiszik egy-két pohár sört, jobban tudja keretrendszereit betartani, de a tömény hirtelen csap le rá, mondta Zacher.

A felmérésük alapján a 18. életévüket betöltött fiatalok több mint 80 százaléka fogyasztott már az életében alkoholt, és nem feltétlenül arról van szó, hogy belekóstol, hanem olyan mennyiségű alkoholt, amely már jelentős élettani hatással bír.

A kutatás azt is vizsgálta, hogy a fiatalok hány százalékban fogyasztanak töményet, sört, illetve bort.

Az élre a tömény alkohol került 40 százalék feletti eredménnyel,

a második a sör, és

utána a bor.

"A több mint 40 százalékos töményfogyasztás elgondolkodtató, de persze világos: kis mennyiség, hamar beüt" – magyarázta a toxikológus.

A rendszeres alkoholfogyasztás elmondása szerint a fiataloknál nem azt jelenti, hogy naponta isznak, mint a felnőtt alkoholisták, hanem egyfajta heti rendszerességről van szó.

A kutatás szerint a fiatalok leginkább azért nyúlnak az alkoholhoz, mert feszültségoldó.

Nagyon várom már, hogy mikor lesz a magyar alkoholista is hungarikum, hiszen a magyar pálinka hungarikum, emelték is az egy főre főzhető pálinkamennyiséget, miközben több mint nyolcszázezer alkoholbeteg van Magyarországon

– mondta Zacher Gábor, és hozzátette, ennek ellenére Magyarországnak nincsen alkohollal kapcsolatos stratégiája, sőt a kábítószerstratégia is lassan egy éve már lejárt, és nyoma nincs annak, hogy új országos stratégia készülne.

Az uniós országok közül a fiatalok alkoholfogyasztása szempontjából a dán 16 évesek leitták a magyar fiúkat Európa első helyéről, a lányok negyedikek. Az uniós országokba azért az élbolyban vagyunk

– emelte ki a szakember.

Forrás: Infostart.hu

Címlapkép: youtube.com

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

mágnes
Van aki örömében iszik van aki bánatában, a többi meg azért mert ezt a sok részeg disznót nem lehet józnul elviselni .
( Antal Imre 1984 )
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kereső
" A pálinka alapvető élelmiszer"- Zacher doktor nem tudja?
Giovanni Alba
@Nessy: ma, 13:07
A doktorminiszterelnökúr szerint a pálinka kishazánkban szinte alapélelmiszer.
Mi lehet akkor a hosszútávú stratégia az alkoholfogyasztás terén?
Igyon mindenki amennyit bír, a kocsmában minden nap meg lehet váltani a világot, hagyjuk a főállású politikusokat ...békén.
(a "dolgozni" nem passzol, a "lopni" meg felborzolja mimózalelkű olvtársaink labilis idegzetét)
jesz
csak szólok, tisztelt mentőorvos úr, hogy a boltok tele vannak mindenféle, a
fiatalokat bűnbe vivő itókával. Amíg ez így van, addig csak szaporodik az alkeszek tábora...
...ha nem tudta volna..

Gyerekkoromban a haverjaimmal természetesen mi is kóstolgattuk az akkor könnyen hozzáférhető kevertet, körtelikőrt, csokiflipet, és a verhetetlen császárkörte likőrt. Mindig volt, aki hozott pár szál cigit, és máris felnőttnek, tökös csávónak éreztük magunkat...így telt a nyári szünet...

Aztán nagy nehezen felnőttünk. Van aki alkesz lett, van aki megúszta, és nem.
Nessy
@jesz: Viszont a dohányosokból első számú közellenséget csináltak. Bár még olyan nem volt a rendőrségi hírekben, hogy elszívott egy doboz Hungária cigarettát, és leszúrta a feleségét, szétverte a lakást. Sőt még tömegkarambolt is okozott! Annál több ittas állapotban elkövetett bűncselekmény történik, nap, mint nap. A Dohányboltba kiskorú be sem léphet. Az élelmiszer boltokban viszont több méter hosszúak a szeszes ital polcok.
Giovanni Alba
@jesz: ma, 15:50
Ne feledkezzünk meg a reklámokról sem. Nehéz is lenne, plakátok, reklámok a TV-ben, vodka, pezsgő, bor, és sör a barátságra, Hubertus és Unicum.
Mi a magunk kipcsak módján harcolunk az alkoholizmus ellen. Mert ki az alkoholista? Aki többet iszik, mint mi.
Nessy
@Giovanni Alba: " Piál a Föld!" ( Hofi)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.