A tünetek pénteken jelentkeztek az állatnál, a betegség még aznap legyőzte a fővárosi állatkertben gondozott ragadozó szervezetét. Az állattal kapcsolatba került gondozókat letesztelik.

Elpusztult pénteken a Bükkben befogott és a fővárosi állatkert természetvédelmi mentőhelyére kedden este beszállított szervál – olvasható az intézmény közleményében. Az állatot már felboncolták, az Állatorvos-tudományi Egyetemen, illetve külső laborokban elvégzett vizsgálatok során kiderült:

a halálát a koronavírus okozta betegség, a Covid-19 okozta.

A macskafélék családjába tartozó, Afrikában, a Szaharától délre eső területeken őshonos állatot a hét elején többször látták Borsod és Heves megye határvidékén, végül a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) munkatársai fogták be. A szakemberek feltételezik, hogy korábban házikedvenc lehetett, és vagy megszökött korábbi tartójától, vagy szándékosan engedték el. Chipet is találtak benne, amelynek adatai alapján a hatóságok megkezdték az ügy körülményeinek tisztázását.

Rossz bőrben volt, amikor befogták. Az Állatkert természetvédelmi mentőhelyén karanténba került, fűtött férőhelyet, megfelelő táplálékot kapott, evett is.

Az állapota péntek reggelre rosszabbodott, légúti megbetegedésre utaló, valamint idegrendszeri tüneteket is mutatott. Antibiotikumot és többféle gyulladáscsökkentőt, illetve fájdalomcsillapítót kapott, de az állatorvosok erőfeszítései ellenére sem sikerült megmenteni: nem sokkal 11 óra előtt elpusztult.

Az Állatkert közleményében emlékeztettek:

a koronavírus világjárvány kitörése óta a világ számos állatkertjében mutatták ki a pandémiáért felelős SARS-CoV-2 vírust egzotikus macskafélék szervezetében.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben már a járvány magyarországi megjelenésekor, még azelőtt, hogy az első állatkerti esetek ismertté váltak volna, számos olyan elővigyázatossági intézkedést vezettek be, amelyek minimálisra csökkentették annak az esélyét, hogy az állatok megfertőződjenek. Ennek is köszönhető, hogy a városligeti intézményben eddig egyetlen állat sem lett covidos.

Hozzátették, hogy a bükki szervál sem számít állatkerti esetnek, hiszen egy kívülről bekerült, mentett állatról van szó, amely végig az intézmény többi lakójától elkülönítetten, a karanténozási szabályoknak megfelelő férőhelyen tartózkodott.

A róla az elmúlt napokban gondoskodó állatkerti szakemberek mindegyike védettséggel rendelkezik, de a biztonság kedvéért minden érintett munkatársnál Covid-tesztet is végeznek.

Forrás: hvg.hu

Címlapkép: youtube.com

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Baker
Szervál...
Van erre magyar szavunk is: adogat :)

Lásd még: Bach csomópont ;)
csipetke
Kiváncsi lennék,hogy vajon ki tartotta ezt a szerencsétlen állatot. Mert azt írták,hogy látszott rajta,hogy emberhez szokott,és chip is volt benne.
division
@Horizont: Egyre aggasztóbb a helyzet, ennek ellenére egy komment kedvenc virológusunktól ennél a hírnél:
propeller.hu/nagyvilag/3742291-mar-kozelben-jar-del-afrikai-szupermutans#v3211897
Pálinkás Pál
a szerválokat mikortól kezditek tömegesen oltani?...aztán majd jönnek a kutyák, macskák...hörcsögök?..

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.