Az állam ugyan nem, de a munkavállalók egyre több helyen írják elő a kötelező védőoltást. 

Ez sok esetben azt is jelenti, hogy az, aki csak határozott időre szóló védettségi igazolvánnyal rendelkezik – például betegségen való átesés miatt –, továbbra is fizetés nélküli szabadságra küldhető.

Hiába a védettségi, ha nincs mellé oltás

Fotó: koronavirus.gov.hu

Mint arról korábban az Index is beszámolt, november 1-jén hatályba lépett a szabályozás, miszerint a cégek munkavállalóik számára a munkavégzés feltételeként előírhatják a koronavírus elleni védőoltást.

Noha a vállalkozások többsége főként az egyébként is problémát jelentő munkaerőhiány miatt nem élt a lehetőséggel, a negyedik hullám erősödése és az újabb lezárásoktól való félelem miatt egyre cég veszi fontolóra a lépést.

Már nemcsak közegészségügyi, de versenyképességi szempont is a munkavállalók átoltottsága. A gazdaság működésének fenntartása alapvető érdek, a leállásokat, korlátozásokat pedig jelenlegi ismereteink szerint legbiztosabban csak a vakcina felvételével lehet elkerülni, szükség esetén kiegészítve egyéb védekezéssel, például maszkhasználattal vagy távolságtartással. Az egyén érdeke is csak akkor tud maradéktalanul érvényesülni, ha működik a gazdaság

– hangsúlyozta Parragh László.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint már most, „szűk egy hónappal a kormányrendelet megjelenését követően látható az adatokból az intézkedés kedvező hatása, mivel tovább nő az átoltottság”.

Parragh kiemelte, hogy két járható út van azoknak a munkavállalóknak, akik visszautasítják az oltást: áthelyezik őket olyan munkakörbe, ahol nincsenek kitéve a fertőzés kockázatának, vagy a munkáltató elrendeli a fizetés nélküli szabadságot az oltás beadásáig. Egy év után pedig végkielégítés nélkül elbocsátható lesz a beoltatlan dolgozó.

További részleteket az Index.hu oldalán olvashatnak. 

Forrás: Index.hu 

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
tothjani
Érdekes ez az oltás év elején kiadtak egy tucatnyi vakcinát, amit azóta is használunk közben kiderült hogy 0-9 hónapig védenek.
De senkit nem érdekel a fejlesztés vagy a védelem növelése, minden gyártó boldog hogy számolatlanul folynak be a milliárdok és nem kell költeniük a fejlesztésre.
Ez majdnem olyan mintha leragadtunk volna a betárcsázos internetnél.
Rockxy
"...ha nincs mellé oltás"
már mellé is oltanak?
Pálinkás Pál
nos ezen látszik...a kutyát nem érdekli hogy védett vagy, az oltás a lényeg,..aminek feltételezett hatása hamarabb elmúlik mint a betegség által szerzett védelem..de nem baj, lényeg a papír, ami bizonyítja hogy birka vagy
ómió
"Efftársi oltáspártisági igazolás" nem elég?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.