Az állam ugyan nem, de a munkavállalók egyre több helyen írják elő a kötelező védőoltást. 

Ez sok esetben azt is jelenti, hogy az, aki csak határozott időre szóló védettségi igazolvánnyal rendelkezik – például betegségen való átesés miatt –, továbbra is fizetés nélküli szabadságra küldhető.

Hiába a védettségi, ha nincs mellé oltás

Fotó: koronavirus.gov.hu

Mint arról korábban az Index is beszámolt, november 1-jén hatályba lépett a szabályozás, miszerint a cégek munkavállalóik számára a munkavégzés feltételeként előírhatják a koronavírus elleni védőoltást.

Noha a vállalkozások többsége főként az egyébként is problémát jelentő munkaerőhiány miatt nem élt a lehetőséggel, a negyedik hullám erősödése és az újabb lezárásoktól való félelem miatt egyre cég veszi fontolóra a lépést.

Már nemcsak közegészségügyi, de versenyképességi szempont is a munkavállalók átoltottsága. A gazdaság működésének fenntartása alapvető érdek, a leállásokat, korlátozásokat pedig jelenlegi ismereteink szerint legbiztosabban csak a vakcina felvételével lehet elkerülni, szükség esetén kiegészítve egyéb védekezéssel, például maszkhasználattal vagy távolságtartással. Az egyén érdeke is csak akkor tud maradéktalanul érvényesülni, ha működik a gazdaság

– hangsúlyozta Parragh László.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint már most, „szűk egy hónappal a kormányrendelet megjelenését követően látható az adatokból az intézkedés kedvező hatása, mivel tovább nő az átoltottság”.

Parragh kiemelte, hogy két járható út van azoknak a munkavállalóknak, akik visszautasítják az oltást: áthelyezik őket olyan munkakörbe, ahol nincsenek kitéve a fertőzés kockázatának, vagy a munkáltató elrendeli a fizetés nélküli szabadságot az oltás beadásáig. Egy év után pedig végkielégítés nélkül elbocsátható lesz a beoltatlan dolgozó.

További részleteket az Index.hu oldalán olvashatnak. 

Forrás: Index.hu 

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Gauntlet
Zsarolás, helyzettel való visszaélés. :(
tothjani
Érdekes ez az oltás év elején kiadtak egy tucatnyi vakcinát, amit azóta is használunk közben kiderült hogy 0-9 hónapig védenek.
De senkit nem érdekel a fejlesztés vagy a védelem növelése, minden gyártó boldog hogy számolatlanul folynak be a milliárdok és nem kell költeniük a fejlesztésre.
Ez majdnem olyan mintha leragadtunk volna a betárcsázos internetnél.
Rockxy
"...ha nincs mellé oltás"
már mellé is oltanak?
Pálinkás Pál
nos ezen látszik...a kutyát nem érdekli hogy védett vagy, az oltás a lényeg,..aminek feltételezett hatása hamarabb elmúlik mint a betegség által szerzett védelem..de nem baj, lényeg a papír, ami bizonyítja hogy birka vagy
ómió
"Efftársi oltáspártisági igazolás" nem elég?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.