A demonstráción résztvevők azt akarják elérni, hogy tiszteletben tartsák a nők jogait a szülés közben, egy több pontból álló követeléslistát is felolvastak, hog jelenleg mi a probléma a szülés közben tapasztaltakkal.

A 444 cikke szerint több száz nő vonult fel vasárnap Budapesten a Nyugatitól a Kossuth térig, hogy 

"hangot adjanak annak a rendkívül radikális kérésüknek, hogy emberként bánjanak velük, amikor életet adnak egy másik emberi lénynek."

A szülés helyzetének rendbetételéért demonstráltak a Kossuth téren

Fotó: Facebook/Másállapot a szülészetben

A cikk szerint a NŐ a hangunk! címmel megtartott demonstrációt a Másállapot a szülészetben, és más csoportok szervezték, a menet elején az aktivisták egy, a magyar kórházakból jól ismert ágyat toltak végig (aminek a kerekei néha meg-megakadtak).

A rendezvény célja az volt, hogy közösen hívják fel a figyelmet a szülészeti ellátásban tapasztalható, néha több évtizedes problémákra, valamint arra, hogy a nőnek joga van dönteni arról, hogy miképp kívánja világra hozni gyermekét. emellett arra is joga van, hogy a gyerek apja vele legyen, aki nem egy látogató, hanem egy nagyon fontos életesemény egyik főszereplője – olvasható a cikkben.

A Kossuth térre érve a szervezők beszédet mondtak, majd pedig a magukkal vitt/tolt kórházi ágyra mindegyik résztvevő egy-egy kavicsot helyezett el, ezzel szimbolizálva a terhüket. 

A cikk szerint a felszólalók beszédeiben többek között elhangzott, hogy a kormánynak a több milliárdos családbarátnak titulált látszatintézkedések helyett végre olyan körülményeket kellene teremtenie, hogy a nőknek ne úgy kelljen szülnie, "mint az ötvenes években".

A beszédekben kiemelték, a nők feje fölött születnek a döntések arról, hogyan menjen végbe a szülés, és az is nagyon gyakori, hogy bántón, vagy megalázóan beszélnek az anyákkal, ebben pedig sokan részt vesznek a kórházi személyzet részéről. 

A szervezők egy követeléslistát akarnak a kormánynak eljuttatni, amit a demonstráción fel is olvastak a 444 cikke szerint:

"- Emberi jogokat a szülőszobára.

- Támogatást az informált döntéshez, az ellátásra vonatkozó döntések tiszteletben tartását.

- Az indokolatlan beavatkozások megszüntetését.

- Szokásjog helyett tudományos bizonyítékokat. Ne szenvedjen egy anya se azért, mert „így szoktuk”.

- Családi vajúdó, szülő- és gyermekágyas szobákat. A közös vajúdók azonnali felszámolását, a család egységének támogatását.

- A vajúdás alatt a nő teljes szabadságát. Legyen vége a mozgás, az evés-ivás, testhelyzetválasztás korlátozásának.

- Támogató kommunikációt a megalázás, zsarolás, megfélemlítés helyett.

- A nehéz helyzetek, a veszteség tiszteletteljes kezelésére legyenek felkészítve a szakemberek.

- A nő és a család szabad és tájékozott döntésének támogatását a szülés körüli veszteségek és komplikációk esetén is. A család méltó búcsújának támogatását minden helyzetben.

- Engedélykérést minden érintés előtt. Senki sem nyúlhat egy nő hüvelyébe vagy melléhez az ő megkérdezése, engedélye nélkül csak azért, mert kórházban van.

- Bántalmazástól és megszégyenítéstől mentes nőgyógyászati és szülészeti ellátást minden nőnek. A testhatáraik és döntéseik tiszteletben tartását.

- A szülészeti erőszak megszüntetését, az elkövetések beismerését és szankcionálását.

- Szabad kísérőválasztást és több segítő kezet a szülészeti ellátásba. Ne kelljen választani az apa, a dúla és a barátnő között.

- Egy anya se maradjon támogató segítség nélkül, szerettei nélkül szülés után, császármetszés esetén sem.

- Valódi lehetőséget a császármetszés utáni hüvelyi szülésre, akár több császármetszés után is. Pontos és érthető tájékoztatást, érzelmi támogatást, kísérők beengedését a műtétre. A kiemelés után a bőrkontaktus, a kötődés támogatását.

- A gyermekjogok betartását, a szeparáció megszüntetését a gyermekágyas és koraszülöttosztályokon.

- Hatékony szoptatástámogatást.

- Tb-finanszírozott otthonszülést. Születésotthonokat, hogy ne csak a kórház és az otthon között lehessen választani.

- A korai hazabocsátás rendszerszintű támogatását.

- Egységes, kiszámítható, jogszerű ellátást."

A rendezvényhez kapcsolódóan december 5-ig ingyen lehet megnézni Kajlik Eszter filmjét az úgynevezett "férjöltésről", amely a cikk szerint remekül példázza, hogy mi ellen is demonstráltak vasárnap a résztvevők.

Forrás: 444.hu

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

jesz
emberi jogok a szülőszobán? Hát ha kifizette, akkor van...
Csibi
Miről ablatyolnak ezek? Sok idióta kavicsokat gyűjtöget? Tiszta kőkorszak!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.