A gázkereskedő cégek és a távhős, jellemzően önkormányzati vállalatok között megy a harc, egyelőre mindenki az állam segítségére vár, hogy elkerülhető legyen a távfűtés téli leállása több magyar nagyvárosban.

A 444 cikke szerint legalább egy tucat magyarországi nagyváros távhőcége kapott figyelmeztetést az utóbbi hetekben a gázkereskedőjétól, amely arról szólt, hogy vagy aláírják az október 1. óta érvényes szerződéseik módosítását (és így többet fizetnek a gázért), vagy mondják fel a szerződésüket.

A gázár szabadpiaci drágulása alátesz a rezsicsökkentett távhős cégeknek

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

Emiatt a polgármesterek előtt három opció lehetséges a cikk szerint: vagy gyorsan sok pénzt szereznek valahonnan a földgázra úgy, hogy a járvány miatt a kormány a bevételeik egy részét elvette; vagy nekiállnak kekeckedni a gázszolgáltatóval, de akkor előfordulhat, hogy télen nem lesz fűtés; vagy engedik államosítani a távhőcégeiket. A probléma a lap információi szerint Budapestet, Székesfehérvárt, Szegedet, Győrt biztosan érinti, de vannak még más települések (megyei jogú várostól kezdve kisebb településekig), a legtöbb érintett település az E2 Hungary gázkereskedővel áll kapcsolatban, amely a Magyar Telekom és a MET holding közös cége.

Rezsicsökkentés és szabadpiaci ár

A probléma mögött a rezsicsökkentés áll: a távhőcégek a kormány által meghatározott és szabályozott áron adhatják a lakosságnak a szolgáltatást, viszont a fűtéshez a gázt piaci áron szerzik be. Ha a piaci ár nagyobb, mint a rezsicsökkentett, akkor az állam elviekben kipótolja a különbözetet. Ehhez egy referencianapi árat vesz alapul (a gázév fordulója október 1-jén van a cikk szerint), ami alapján fizet.

Emiatt a távhős cégek már tavasszal leszerződnek a következő téli időszakra, ám azt sosem lehet tudni pontosan, hogy mennyi gázra lesz szükségük. Ezért van a szerződésekben egy plusz/mínusz 20 százalék körüli mozgástér, amit az előző évek átlagos fogyasztásához mérten kalkulálnak ki előre – a lényeg, hogy az ár nem változik, ha a megadott értékkel többet, vagy kevesebbet használnak fel a lekötött gázból. 

"Ekkor jön a képbe a kereskedők dilemmája. Általában nagyot nem akarnak kockáztatni, és amikor a távhőcéggel leszerződnek a következő évre, olyankor ők is előre megveszik a szükséges gázmennyiséget, hogy ne legyenek kitéve egy esetleges áremelkedésnek. Ezt nevezik a szakmában lefedezésnek.

A gázkereskedők jellemzően a távhősök által rendelt gáz 100 százalékát veszik meg előre, mert ha melegebb tél lesz, és a távhősök végül csak 80 százalékot használnak, akkor a gáz egy része rajtuk marad. Így viszont egy hidegebb tél esetén, ha a távhőcég mondjuk 120 százalékot hív le, akkor övék az árváltozásból fakadó kockázat"

- olvasható a cikkben.

A probléma azért alakult ki, mert az eddig a nagy kilengések elkerülték a gáz szabadpiaci árát, idén azonban nagy az emelkedés, ami tavasszal még 30 euró körüli áron volt, az mostanra 90 euró körül van.

Áthárítás

A gázkereskedők a távhőcégek felé hárítják tovább a saját veszteségeiket, és úgy akarják módosíttatni a szerződéseket, hogy csak a tavasszal lekötött mennyiség 100 százalékát szállítják ki, ami fölötte van, azért már fizetni kell. Az önkormányzatok és a távhős cégek ezt elutasítják, hiszen nem erről szólt a megállapodásuk, és sok közük nincs ahhoz, hogy a gázkereskedő hogyan fedezte le magát korábban. De mégsem tudják elutasítani az ügyet maguktól, mert a 444 cikke szerint már több cég is olyan levelet kapott a gázkereskedőktól, hogy akkor a tél folyamán el fog fogyni a gáz és nem lesz fűtés, mert ők a módosítás elutasítását fogják a szerződés felbontásaként értelmezni.

Mindeközben a távhős cégek a megemelt árat nem háríthatják tovább a lakosság felé a kormány által megszabott rezsicsökkentett árak miatt, ráadásul távhős cégeknek az önkormányzatok által van megszabva a költségvetése, azon csak az önkormányzat változtathat. A kormány pedig a referencianaphoz kötötten állapította meg a támogatást korábban (a piaci ár és a rezsicsökkentett ár közti különbség kompenzálása), a drágulás egyelőre őt is hidegen hagyja. A távhős cégek és a gázkereskedők vitájában a bíróság olyan szempontból nem tűnik járható útnak, hogy a pereskedés sok ideig tart.

Mindenki az állam segítségére vár

A 444 úgy értesült, a szerződésmódosításokban közös, hogy a jelenlegi éves elszámolásról a gázkereskedők havi elszámolásra állnának át, a túlfogyasztásokat is így kellene fizetni.

Olyan információt is kaptak, miszerint a legtöbb érintett város hajlik a módosítás aláírására, hogy elkerüljék a télen elfogyó távfűtés problémáját, de közben mindenki az államtól vár (anyagi) segítséget. 

Az ügybe még bekavarnak azok az erőművek, ahol gázmotorokat működtetnek, amikkel áramot fejlesztenek – itt ugyanis már októberre 120 százalékos mennyiséget használtak el a megvett gázból, itt külön vita van a gázkereskedők és a távhős cégek között. 

"Egyelőre úgy tűnik, a távhősök állami segítség nélkül nem tudják kifizetni azt a 100 százalék feletti részt se, aminek az árát megemelnék a kereskedők, viszont a kereskedők nem viselik el a veszteséget, amit az időszakos túlfogyasztás miatt finanszírozniuk kell.

A távhősök szerint lehetetlen helyzet, hogy rájuk kényszerítenek egy magasabb árat, miközben a bevételeiket nem növelhetik a törvény szerint, de a szolgáltatással sem állhatnak le. A kereskedők szerint pedig az a lehetetlen helyzet, hogy ők finanszírozzák a brutális drágulást, főleg olyan esetekben, amikor a gázmotoros áramtermelők remekül keresnek a kárukon.

Amitől viszont mindkét oldal tart: hogy az állam úgy lép közbe, hogy mindkét oldalt kipöccinti az üzletből, és ellátásbiztonságra hivatkozva állami céghez kerülnek a távhőcégek és az őket ellátó gázüzlet is"

- olvasható a cikkben, amely szerint vannak arra utaló jelek, hogy esetleg a kormány arra vár, hogy az állami MVM-et lehessen kijelölni a távhős cégek működtetőjének. A nyáron ugyanis olyan módosítás történt, amely szerint az

"energiahivatal ellátási zavar esetén nem a gázév végig, hanem csak hét napra jelölhet ki gázszállítót a távhőcégeknek, ha nem sikerül a piacról vásárolniuk. A hét nap után már a távhőcég működtetésére jelölnek ki valakit."

Ez pedig nem lehet más, mint az MVM, mert ennek a cégnek van annyi tőkéje, hogy az esetleges veszteségeket is be tudja nyelni. Ám az nagy kérdés, hogy az MVM veszteségeit meddig lehet finanszírozni, és mikortól kell ezt a finanszírozást a lakossági felhasználók felé továbbterhelni.

Forrás: 444.hu

18 hozzászólásarrow_drop_down_circle

rokker33
@Virág Árpád: Ez a @Eladott faszfej: egy bohóc itt a propin pont mint a Jakab! :) nem kell komolyan venni ! Gyerekkora óta hülye csak ő ezt nem veszi észre :) :)
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Virág Árpád
@rokker33: Neki mindegy! Csak ne ORBÁN! Ha sokkal szarabb, az se gond... NEKI!
rokker33
@Virág Árpád: Ez a @Eladott faszfej: egy bohóc itt a propin pont mint a Jakab! :) nem kell komolyan venni ! Gyerekkora óta hülye csak ő ezt nem veszi észre :) :)
justhpeter
@Eladott Ország: 10:43: A második képed tévedés. A fidesznyik nem azért nem dolgozik mert nem akar, hanem azért mert agyhalott és nem ért semmihez. Ez a tétel abszolút. Azaz visszafelé is igaz, mert a szerencsétlen ha bármihez is értene nem lenne fidesznyik.
Nyírfa
És az MVM-nek honnan van tőkéje? Csak nem a közvagyonból?
Lehet őket - orbánékat - ennél is jobban utálni? Nem is utálat ez, hanem iszony.
Eladott Ország
@rokker33: ma, 10:27 ♦ Amit internet szerte, 2002 óta Orbánnak tulajdonítanak: “Ha mégegyszer hatalomra kerülök, akkor tönkre teszem ezt az országot.” Akár ő mondta, akár nem a ténykedése mindenképpen ezt mutatja.
2010-ig Csehországgal és Szlovákiával versenyeztünk, 2010 óta Romániával és Bulgáriával versenyzünk gazdaságilag. De már csak Bulgária van harcban velünk. Közép mezőnyből utolsó kettő közé fejlődtünk, ennyire jól repül a gazdaság. De viszont nálunk gazdagodtak meg a bűnözőink legjobban. Ebben azonban világszínvonalúak vagyunk.
scontent-otp1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.6435-9/126277736_874075133336909_535515165764213115_n.jpg?_nc_cat=107&ccb=1-5&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=7FF-F8DQRuEAX_I4sTc&_nc_ht=scontent-otp1-1.xx&oh=159314f5037d75b9a489da6614ecc182&oe=61CB5A71
Orbán: Az országnak sikerült túljutnia a reménytelenségen a 2010 előtti rossz kormányzás okozta kilátástalanságon, megosztottságon, a hanyatláson. És ez olyan jól sikerült neki, hogy elsőkből utolsók lettünk!
scontent-otp1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/248347656_4435146519894842_9202672991020808536_n.jpg?_nc_cat=110&ccb=1-5&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=BJ54Hi6M8H0AX-WzGos&_nc_ht=scontent-otp1-1.xx&oh=7550a993a9d6df001a5fbf8780687665&oe=61A9E3CC
Mi vagyunk az Európai Unió második legszegényebb és legkorruptabb országa jobban teljesít mint Bulgária. Itt lopják szét az országot a szemünk előtt. Az egyszerű fideszhívőt éppen úgy meglopják, mint az ellenzékit, vagy azt, aki egyáltalán nem foglalkozik politikával. Ez nem más, mint vegytiszta korrupció és a mi bőrünkre megy. Hogy mondjam még el, hogy megértsétek: a szakadék feneke közeledik és pofával fogunk érkezni, fideszesek is.
scontent-otp1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.6435-9/104010780_874552583024650_9113932493920045952_n.jpg?_nc_cat=110&ccb=1-5&_nc_sid=8bfeb9&_nc_ohc=JUUcHc0s_3wAX9GTZLe&_nc_ht=scontent-otp1-1.xx&oh=3342925b51a4bea09a82b2bedd6bd1ba&oe=61CC3758
rokker33
@Eladott Ország: persze olyan szarul élünk azért járnak 10 20 30 milliós értékű autók az utakon mert mi olyan szegények vagyunk!Hiába az 500 ft os üzemanyag nem lett kevesebb az autók a plázák üzletek kocsmák meg tele emberekkel ,:D ! Nézz már körül Romániában meg Bulgáriában egy szemét kupac az egész ország ! Itt azért 2010 és 21 között is volt sok fejlesztés nem annyira szar a helyzet,mint ahogyan azt Te próbálod Itt bebizonyítani! :)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok