Az Európai Parlament szerint a magyar jogállamiság helyzete rosszabb állapotban van, mint korábban.

Uniós küldöttség: a jogállamiság helyzete 2018 óta nem javult, inkább romlott MagyarországonFotó: ATTILA KISBENEDEK / AFP

Újabb állásfoglalás készül az Európai Parlamentben a magyarországi jogállamiság helyzetéről. Ennek alapját a 2018-as Sargentini-jelentés képezi, ugyanis azt vizsgálják, mi változott hazánkban a kiadása óta eltelt időszakban. Az értékelésben támaszkodni fognak azokra a tapasztalatokra is, amelyeket az EP küldöttség az idei, magyarországi látogatásán szerezett – írja a nepszava.hu.

A látogatásról készített összefoglaló leszögezi: Magyarországon

a helyzet 2018 óta nem javult, inkább romlott. Továbbra is komoly aggodalmak merülnek fel az igazságszolgáltatás függetlenségét és a médiaszabadságot fenyegető veszélyek miatt. Úgy tűnik, hogy a széles körben elterjedt korrupció párhuzamos állam kialakulásához vezetett, ami független igazságszolgáltatási rendszer hiányában szinte lehetetlenné teszi a fellépést. A Pegasus-ügy rávilágított, hogy aktivistákat, újságírókat és ügyvédeket fokozott állami megfigyelés alá vontak.

A 33 oldalas feljegyzés részletesen beszámol a küldöttség találkozóiról a kormány, a parlament, az igazságszolgáltatási rendszer, valamint kormánypárti és független intézmények, civil szervezetek és a média képviselőivel. A leírás szerint a legtöbb eszmecsere konstruktív volt, azonban a látogatókat nem minden tárgyalópartner fogadta szívesen. Elmondták: a „hivatalos küldöttséggel szemben megnyilvánuló ellenségesség nem igazán segítette elő a nyílt párbeszédet és az őszinte együttműködést”.

A magyarországi látogatásról szóló beszámolót várhatóan hétfőn mutatják be a képviselő-testület állampolgári jogi szakbizottságában.

Forrás: nepszava.hu
Fotó: ATTILA KISBENEDEK / AFP

25 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Aki Én
@Csizmás Kond: Egész elképesztő amit ideszarsz, te fideszbarom. Olyan mélyen beléd ivódott a hazug propaganda, hogy nem vagy önmagad. Arra is kíváncsi lennék, mennyire vagy világot látott ember. Szerintem semennyire. Te a fidesz neked vetített világában élsz, közöd nincs a valósághoz ott, Romániában.
Még hogy gázkamra, te elmebeteg faszkalap.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
ómió
@kereső: "Csak" a "probléma" lényegét nem látod? Mindennel így vagy? Akkor, nyilván, ettől vagy te "jó efftárs"! Nem az igazságügyi miniszter látja "sértve a jogállamiságot", hanem a brüsszeli efftársaitok! Arról, viszont, lövésük nincs, hogy hol is "sérül a jogállamiság", hiszen gőzük nincs, mi az! Ha valaki valamit "kifogásol", legalább annyit határozna meg, hogy - szerinte - hibátlanul mi az! Ha számodra még most se "tiszta", akkor hagyjuk...!
Giovanni Alba
@Rizikó: ma, 08:21
A leírtaknál világosabban már nem tudom elmagyarázni, nem ütközhet jogszabályba, ha mégis, akkor az a jogszabály nincsen összhangban az uniós szabályozással, tehát meg kell változtatni. Jogharmonizációnak hívják. A lengyelek is riszálták magukat a témában, meg is kapták az ejnye-bejnyét pénzben kifejezve.
Lehet pisilni a széllel szemben, csak éppen nem nagyon hasznos, se nem kellemes.
Rizikó
@Giovanni Alba: Mi viszont továbbra is a magyar álláspontot képviselve, nem engedünk a zsarolásnak. Magyar belügyekbe nincs Eu-s beleszólás!
Giovanni Alba
@Rizikó: ma, 13:07
Ez az, csak keményen, harcosan!
Többéves tárgyalások és egyeztetések után tagjai lehettünk az Európai Uniónak, annak minden előnyével és kötelmeivel együtt.
"Magyarország a csatlakozás óta a nettó kedvezményezett tagállamok közé tartozik, azaz több támogatást kap az EU költségvetéséből, mint amennyit befizet. A pozitív egyenleg a csatlakozástól 2018-ig közel 13 500 milliárd forint."
ec.europa.eu/hungary/about-us/eu-and-your-money_hu
Van néhány elvárás, és néhány kötöttség, például a jogharmonizáció. Lehet rúgkapálni, meg lehet toporzékolni, sőt, ki is lehet lépni. A britek is milyen boldogok. Vagy mégsem?
Nem tetszik a klub szabályzata, mert más elképzeléseid vannak? Nem fognak nagyon marasztalni.
csak úgy....
@Rizikó: még jó,hogy nem fájdalmas az emberi butaság! :) -te egy mázlista!
Rizikó
@Giovanni Alba: Amit nem adtunk át a belügyekből Eu s hatáskörbe, ahhoz semmi közük. Kb ennyi!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.