Kivették azokat a statisztikákból, akiket nem intubálás által lélegeztetnek.

A Népszava cikke szerint látszólag meglepetéssel indult a hét, hétfőn ugyanis míg az új fertőzöttek és a kórházban ápoltak száma továbbra is az ütemes növekedést mutatja, addig a lélegeztetőgépen lévők száma a pénteki 695 főről 538 főre csökkent le. (A furcsa csökkenést a 444 is észrevette.)

Egyik pillanatról a másikra változtatottak a koronavírus-adatközlésen, ezért lett kevesebb a lélegeztetőgépen lévők száma

Lélegeztetett betegeket ápolnak a fehérgyarmati kórház koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályán 2021. április 2-án. 

Fotó, címlapkép: MTI/Balázs Attila

Vagyis miközben 525 fővel nőtt a kórházban lévő betegek száma, a legsúlyosabb állapotban lévőké 170 fővel csökkent. A húsz százalékos csökkenés még a járványelemzőket is meglepte. 

A lap érdeklődött a kórházaknál, hogy tapasztalték-e a saját intenzív osztályaikon ezt az óriási lélegeztető kapacitás bővülését, de a megkérdezett intézmények nem tudtak ilyenről beszámolni. Hétfő délutánra viszont kiderült, nem a helyzet javult, hanem az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) változtatott az adatszolgáltatási rendszeren hirtelen.

A lap kérdésére a Koronavírus Sajtóközpont a következőket válaszolta:

„Az Operatív Törzs a kórházakat az eddigieknél is egységesebb, részletesebb adatszolgáltatásra kérte. A kórházaknak természetesen mind az invazív (súlyos légzési nehézség esetén, intubációval végzett tartós gép lélegeztetés intenzív terápiával), mind a nem invazívan (csak a beteg arcára erősített maszkon keresztül) lélegeztetett betegekről adatokat közölni kell. Ahogy a reggeli adatközlésben is szerepel: jelenleg 7438 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 538-an vannak lélegeztetőgépen (értsd: invazív lélegeztetéssel).”

A cikk szerint arról nem lehet tudni, hogy az OKFŐ miért döntött az adatszolgáltatás megváltoztatásáról, az viszont biztos, hogy innentől kezdve már csak az intenzív osztályon intubált módon lélegeztetett betegek száma jelenik meg a statisztikákban, a légzőmaszoks segítséget kapóké nem. 

Egy járványügyi szakértő a lapnak elmondta, váratlanul érintette őket ez a változás, és mindez gondot fog okozni az adatok elemzésében, mert nehezebb lesz a friss számokat összevetni a régebbiekkel.

Forrás: nepszava.hu

34 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nezelodo
@Horizont: Nagyobb bajt kellett vizionálni a politikának, mint amekkora volt, és annak is meg volt az oka. Mára már úgy tűnik, valóban nagy a baj, amit kicsit bagatellizálni kell, mert másként nem lenne hiteles, hogy a vezetőnk két vállra fektette megint a vírust, ahogy levélben is megírta az államkincstár pénzén a nyugdíjasoknak.
Olyan lesz ez lassacskán, mint a farkast kiáltó bibliai pásztorgyerek esete, addig festette az ördögöt a falra, míg az el nem jött érte.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
ómió
@Pálinkás Pál: Ezt tükör előtt magadtól kérdezted? Jogos!
Pálinkás Pál
@ómió: tőled,isten barma...vagy agyadra ment a sok diana?..
ómió
@Pálinkás Pál: Ne hazudd rám, bolsiék fajkreténje! Vagy Lenin efftársad téged arra "termtett"?
ómió
@Pálinkás Pál: Attól, hogy te az efftársaidnál ezt a stallumot viseled, még nem kéne rám hazudnod!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.