Kivették azokat a statisztikákból, akiket nem intubálás által lélegeztetnek.

A Népszava cikke szerint látszólag meglepetéssel indult a hét, hétfőn ugyanis míg az új fertőzöttek és a kórházban ápoltak száma továbbra is az ütemes növekedést mutatja, addig a lélegeztetőgépen lévők száma a pénteki 695 főről 538 főre csökkent le. (A furcsa csökkenést a 444 is észrevette.)

Egyik pillanatról a másikra változtatottak a koronavírus-adatközlésen, ezért lett kevesebb a lélegeztetőgépen lévők száma

Lélegeztetett betegeket ápolnak a fehérgyarmati kórház koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályán 2021. április 2-án. 

Fotó, címlapkép: MTI/Balázs Attila

Vagyis miközben 525 fővel nőtt a kórházban lévő betegek száma, a legsúlyosabb állapotban lévőké 170 fővel csökkent. A húsz százalékos csökkenés még a járványelemzőket is meglepte. 

A lap érdeklődött a kórházaknál, hogy tapasztalték-e a saját intenzív osztályaikon ezt az óriási lélegeztető kapacitás bővülését, de a megkérdezett intézmények nem tudtak ilyenről beszámolni. Hétfő délutánra viszont kiderült, nem a helyzet javult, hanem az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) változtatott az adatszolgáltatási rendszeren hirtelen.

A lap kérdésére a Koronavírus Sajtóközpont a következőket válaszolta:

„Az Operatív Törzs a kórházakat az eddigieknél is egységesebb, részletesebb adatszolgáltatásra kérte. A kórházaknak természetesen mind az invazív (súlyos légzési nehézség esetén, intubációval végzett tartós gép lélegeztetés intenzív terápiával), mind a nem invazívan (csak a beteg arcára erősített maszkon keresztül) lélegeztetett betegekről adatokat közölni kell. Ahogy a reggeli adatközlésben is szerepel: jelenleg 7438 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 538-an vannak lélegeztetőgépen (értsd: invazív lélegeztetéssel).”

A cikk szerint arról nem lehet tudni, hogy az OKFŐ miért döntött az adatszolgáltatás megváltoztatásáról, az viszont biztos, hogy innentől kezdve már csak az intenzív osztályon intubált módon lélegeztetett betegek száma jelenik meg a statisztikákban, a légzőmaszoks segítséget kapóké nem. 

Egy járványügyi szakértő a lapnak elmondta, váratlanul érintette őket ez a változás, és mindez gondot fog okozni az adatok elemzésében, mert nehezebb lesz a friss számokat összevetni a régebbiekkel.

Forrás: nepszava.hu

34 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nezelodo
@Horizont: Nagyobb bajt kellett vizionálni a politikának, mint amekkora volt, és annak is meg volt az oka. Mára már úgy tűnik, valóban nagy a baj, amit kicsit bagatellizálni kell, mert másként nem lenne hiteles, hogy a vezetőnk két vállra fektette megint a vírust, ahogy levélben is megírta az államkincstár pénzén a nyugdíjasoknak.
Olyan lesz ez lassacskán, mint a farkast kiáltó bibliai pásztorgyerek esete, addig festette az ördögöt a falra, míg az el nem jött érte.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Rizikó
Nem logikus, hogy aki csak egy palackot kap, meg egy álarcot, azt nem lélegeztetik?
Pálinkás Pál
ergo, eddig hatáskeltés miatt ebben is hazudtak...
nezelodo
Nem véletlen születtek mára már "szakállas viccek" a statisztikákról, ami mindig kedvenc játszótere a mindenkori politikának. Lám még a propi nagytudású szakértói sem jutnak egységes véleményre, pedig még a léghajlításban is vannak eredményeik.
Nessy
@KisTehen: Valaminek biztosítani kell az oxigén levegő pontos arányának a beállítását,a szükséges nyomásértéket, és még sok mindent!
csipetke
@KisTehen: 08:35 Miért,mi vagy te,intenzíves ápoló?
csipetke
Azt ők is tudják,hogy nagyon rosszul mutat a statisztikájuk,így javítanak rajta ...A halottak száma ettől nem lesz kevesebb...
nezelodo
@Horizont: Nagyobb bajt kellett vizionálni a politikának, mint amekkora volt, és annak is meg volt az oka. Mára már úgy tűnik, valóban nagy a baj, amit kicsit bagatellizálni kell, mert másként nem lenne hiteles, hogy a vezetőnk két vállra fektette megint a vírust, ahogy levélben is megírta az államkincstár pénzén a nyugdíjasoknak.
Olyan lesz ez lassacskán, mint a farkast kiáltó bibliai pásztorgyerek esete, addig festette az ördögöt a falra, míg az el nem jött érte.
ómió
Pedig efftársilag még a náthásakat is hozzájuk kellett volna hazudni!
Macskaszem
Tipikus fideszes matek. Ha a számok úgy vannak, akkor kitaláljuk, hogy mit ne számoljunk bele.
Így esett meg az a csoda, hogy 26-án még 695 lélegeztetett volt, 29-én meg már csak 538, annak ellenére, hogy a kórházi ellátottak száma ütemesen nő.
Tavaly is amíg jók voltak a számok, addig pont megfelelt a WHO szerinti halottszámolás, aztán, hogy világelsők lettünk halálozásban, kiderült, hogy a hülye WHO szerint a körömgombásokat is bele kell számolni. Gecisztánban már a szóköz is hazugság.
dr. prédikátor
PERSZE HOGY KEVESEBBEN VANNAK GÉPEN !!! M E R T M E G H A L T A K A TÖMEGGYILKOSOK MIATT!!!
teuton57
@ómió: A hülyeket pedig nem, ezert te nem szerepelsz a statisztikaban EFFTARS...
Gazella
Egészségetekre.
IGAZI BOMBA és most felrobbant!
-
A Ljubljana-i Egyetemi Orvosi Központ Klinikai Központjának főnővére egy vakmerő hős. Felmondott, majd sajtó tájékoztatót tartott. Elmondta, hogy háromféle vakcinát használnak és azt is ismertette, hogy mi van az egyes típusok ampulláiban:
-
1-es típus: placebo, azaz sóoldat.
2-es típus: a klasszikus mRNS oltóanyag.
3-as típus: ONC-gént tartalmazó RNS-lánc.
-
A szlovén politikusok és oligarchák az 1-es típusú vakcinát kapták.
-
Az ONC-gént tartalmazó RNS-lánc az adenovírussal rokon és többek között hozzájárul a rák kialakulásához. A főnővér azt mondta, hogy a 3. típusú oltást kapott embereknél 2 éven belül lágyrész rák fog kialakulni.
-
A sajtótájékoztató eredeti video-ja megvan nekem elmentve.
division
@Pálinkás Pál: Két perccel lemaradtál hozzászólásban, von le ezért a megbízód a gázsidból?
ómió
@teuton57: Na! Az elmebajod már olyan súlyos, hogy az efftársaidat se ismered meg? Ha ezt így folytatod, nem marad, ám, titokban, hogy az OPNI-szökevények listáján szerepelsz!
Eladott Ország
@sgl: ma, 11:24 ♦ Majd lecsökkentik a halottak számát is. Lásd a létminimum számítás esetét, mert amit nem mérünk az nincs.
Giovanni Alba
@Horizont: ma, 09:07
Én is nagyon laikus vagyok, ezért arra gondolok, hogy elkezdődik a szokásos: De mi is az, hogy lélegeztetőgép? Nem pontos a definíció!
Ez innen, a fotelhuszár helyéről nézve (természetesen partvonalon kívül) pontosan úgy néz ki, mint a jogállamiság kérdése. Egyszer minden potentát tudja mit jelent: Nálunk minden a legnagyobb rendben, a jogállamiság virul, és egyre erősebb. Máskor meg: De mi is az a jogállamiság? Sehol nincsen definiálva, milyen alapon zaklatnak ezzel minket?
Az ártatlan csodálkozás és értetlenkedés után újra jön az előző pont: Nincs itt kérem semmi probléma, csak a libsik verik a habot.
Nem volt taggyűlés, csak a tagok gyűlése. Nem lélegeztető gép, csak egy gépezet, egy berendezés a légzés segítésére.
Röhejes lenne, ha nem lenne végtelenül elszomorító.
De a gyógyultak száma rendületlenül nő. Tényleg, ez hogyan lehetne másként? És mi van azokkal, akik felülfertőződtek, már másodjára betegedtek meg? Őket kiveszik a gyógyultak közül, fenntartva a helyet, mert jó esetben megint meggyógyul? És ha a másodszor is megbetegedett meggyógyul, akkor a gyógyultak számát növeli, vagy van külön alfejezet ezekre az esetekre?
Megannyi kérdés, sehol egy válasz.
csipetke
@Horizont: 12:55 Dehogynem..."Boldog Karácsonyt!" ...és hasonló válaszok bármelyik,bármilyen kérdésre...
Gazella
@Nessy: alapból be van állitva az oxigén nyomás.
Nessy
@Gazella: Vannak esetek, amikor un. "túlnyomásra" van szükség.
Rockxy
valahogy el kell kezdeni lecsengetni a negyediket.
namihami
""Csak annak a statisztikának hiszek...""---/Sir Winston Churchill/--- után MTI, szabadon.
justhpeter
Az új legfőbb ügyész első feladata lehet a járványkezelés elszámoltatása. Mondjuk az operett törzsnek az elhunytak számának megfelelő nap a fegyházban.
ómió
@Pálinkás Pál: Na, ugye! És szerinted azok is lélegeztetettek. Nem lep meg!
Málna
@Gazella: Ezt a videót komolyan gondoltad? Na ilyenkor értem meg, hogy miért tudnak aratni az unokázós csalók...
ómió
@Pálinkás Pál: Ezt tükör előtt magadtól kérdezted? Jogos!
Pálinkás Pál
@ómió: tőled,isten barma...vagy agyadra ment a sok diana?..
ómió
@Pálinkás Pál: Ne hazudd rám, bolsiék fajkreténje! Vagy Lenin efftársad téged arra "termtett"?
ómió
@Pálinkás Pál: Attól, hogy te az efftársaidnál ezt a stallumot viseled, még nem kéne rám hazudnod!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.