Novemberben péntekenként és szombatonként ellenőrizték az autóvezetőket a rendőrök, egy hónap alatt 126 ittas és hat bódult állapotban vezető sofőrt kaptak el. Rajtuk kívül horogra akadt még egy embercsempész és jó pár körözött személy is.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) közleménye szerint az év első kilenc hónapjában 112 olyan sérüléssel járó közlekedési baleset történt a fővárosban, amit ittas állapotban okoztak. A BRFK emiatt idén novemberben az ittas, bódult, valamint az agresszív, a közlekedési szabályokat szándékosan megszegő sofőrök kiszűrésére szervezett akciót. 

Rengeteg ittas sofőrt kaptak el a fővárosban a rendőrök egy hónap alatt

Fotó: Illusztráció/police.hu

"A hat pénteki és szombati napot érintő ellenőrzés-sorozat alatt 126 ittas és hat bódult járművezetővel szemben intézkedtek a rendőrök. Elfogtak még egy embercsempészt, két bűncselekmény miatt körözött személyt, három embert kábítószer birtoklása, egyet jogellenes magyarországi tartózkodás miatt, két járművezetőt pedig azért, mert eltiltás ellenére ültek a volán mögé. Előállítottak öt sofőrt is, akiknek nem volt jogosítványa, egy embert pedig járművezetés tiltott átengedése miatt"

- olvasható a közleményben, amely szerint a rendőrök összesen 84 büntető és 55 szabálysértési feljelentést tettek, 63 esetben közigazgatási bírságot, 50 esetben helyszíni bírságot szabtak ki.

A BRFK az ittas vezetés ellen még az ország Janka nénijét, Pásztor Erzsi színművésznőt is beveti az új kampányfilmjében:

Forrás: police.hu

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Rizikó
@Emmersson71: De bizony analógia. Egy ittas vezetésből azonnal gyilkossági ügyet nem lehet kreálni. Te ezt tetted, erre írtam a kézlevágást.
Emmersson71
@Rizikó: Akkor volna analógia, ha én gyilkosnak neveztem volna az ittasan vezetőket és akasztást követelnék! Én simán elzárást akarok ezeknek a bűnözőknek. Ha 3-4 hónapig rács mögött vannak, a járulékos veszteségek - családtól távol, melóból kirúgás - talán elrettentik a többit.
Rizikó
@Emmersson71: Akkor nézd meg a Btk ban az ittas vezetés büntetési tèteleit.
Emmersson71
@Rizikó: Megnéztem, de nem csak a Btk-ban.

"Ittas vezetés büntetése

Feltétlenül számítania kell egyéb büntetés mellett járművezetéstől eltiltásra.

Btk. 55. § (2) A járművezetéstől el kell tiltani azt, aki járművezetés ittas állapotban vagy járművezetés bódult állapotban bűncselekményt követ el. Különös méltánylást érdemlő esetben a járművezetéstől eltiltás kötelező alkalmazása mellőzhető.

(3) A járművezetéstől eltiltás meghatározott fajtájú (légi, vasúti, vízi vagy közúti) és kategóriájú járműre is vonatkozhat.

56. § (1) A járművezetéstől eltiltás határozott ideig tart, vagy végleges hatályú.

(3) A határozott ideig tartó eltiltás legrövidebb tartama egy hónap, leghosszabb tartama tíz év. A járművezetéstől eltiltást hónapokban vagy években, illetve években és hónapokban kell meghatározni.

Az ittas vezetés vétségi alakzata esetében a bíróság legfeljebb 2 évig terjedő szabadságvesztést szabhat ki, legvalószínűbb büntetés azonban a pénzbüntetés. Ennek mértéke a bírói gyakorlat szerint 250.000 – 300.000,- Ft, de természetesen ettől a bíróság megállapíthat jelentősen magasabb, vagy alacsonyabb összeget is. A törvény értelmében a legalacsonyabb kiszabható pénzbüntetés 30.000,- Ft, míg a legmagasabb 270 millió Ft."

vidakovics.hu/ittas-vezetes-jarmuvezetes-ittas-allapotban-btk-236/
Rizikó
@Emmersson71: Tehát jól gondoltam, hogy a megelőzés a cél, nem az, hogy minden ittas sofőrt lesitteljenek.
Logikád alapján még elrettentőbb lenne a kényszermunka tábor és a testi fenyítés!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.