Magyarországon is megjelent a krími-kongói vérzéses láz vírusa. A kórokozó dél felől érkezett a klímaváltozással, illetve az őt hordozó vektorával, a Hyalomma marginatum kullanccsal együtt. 

Tragikus hírek: a krími-kongói vérzéses láz is megjelenhet Magyarországon
Kép: Pixabay

A nagyméretű, csíkos lábú kullancs többféle veszélyes kórokozót is képes hordozni és terjeszteni, köztük a krími-kongói vérzéses lázat okozó vírust.

A szeptemberben egy Vas megyei kutyán észlelt Hyalomma marginatum fajhoz tartozó példány után ezúttal Bács-Kiskun megyében egy szarvasmarháról gyűjtötte le gazdája az egyed egy másik, járványtani szempontból szintén fontos fajának, a Hyalomma rufipes-nek egy példányát.

A kullancsok molekuláris biológiai módszerekkel történő vizsgálata, illetve esetleges kórokozókkal való fertőzöttségének megállapítása továbbra is a pécsi Nemzeti Virológiai Laboratóriummal együttműködésben történik.

Több hírportálon tévesen a tarka pajzsú, kutyákon gyakori Dermacentor kullancs képe jelent meg Hyalomma kullancsként. Dr. Földvári Gábor, a kutatás vezetője ezért ismét felhívta a figyelmet arra, hogy a Hyalomma kullancsok háti felületét egyszínű sötét pajzs borítja, ahogy a Kullancsfigyelő honlapján is látható.

Az ÖK kutatói citizen science módszerrel kutatják az Európában is egyre gyakrabban előforduló Hyalomma kullancsok hazai felbukkanását és megtelepedését.

A nagyméretű, csíkos lábú kullancs többféle veszélyes kórokozót is képes hordozni és terjeszteni, köztük a krími-kongói vérzéses lázat okozó vírust.

A lakosság szerepe kulcsfontosságú a projekt sikerében. Az ÖK kutatói ezért továbbra is kiemelten kérik a kutya-, ló- és szarvasmarhatartókat, hogy az észlelt kullancsokat a megszokottnál tüzetesebben figyeljék meg, hogy nem találnak-e Hyalomma egyedet. Az azonosításról és a beküldés módjáról, valamint a Hyalomma kullancsokról további információ a www.kullancsfigyelo.hu weboldalon érhető el. A vírus nyomait a vérellátó szolgálat önkéntes véradói vérében találták év elején is.

Forrás: nuus
Címlapkép: Pixabay

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
A Fidesz legfontosabb emberét pedig Főorvosúrnak hívják es a grazi Elmegyógy- és Intézetben rendel.
namihami
A Fidesz legfontosabb emberét pedig Főorvosúrnak hívják es a grazi Elmegyógy- és Intézetben rendel.
magyar1
Hozzák a migránsok, ők már immunisak rá mi meg majd kihalunk. Ha valaki Afrikába utazik hány féle oltást kell felvenni?
De a migrik hozzák nem kell kimenni sem.
Istenakinincsen
A globális felmelegedés miatt költöznek észak felé a kullancsok(is).
Egyre melegebbek a fideSSesek is.
Oltás hetente,minden és mindenki ellen.
namihami
Bocs. Nem tudom, hogy tévedtem ide. Ez, természetesn, rossz irányítószámra csúszott. A Jakab és titkárnő-cikk a jó irány.
ómió
A lepra meg már itt is van! A bolsik képviselik!
Nyírfa
@namihami: Azért értettük, és lájkoltuk. :)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.